Az asztmás beteg aktív szerepet játszhat az asztmát provokáló tényezők kiderítésében és elkerülésében. Így például, ha allergének okozzák az asztma rosszabbodását, úgy azok elkerülése, az allergiás betegség megfelelő kezelése sokban segíthet az asztma sikeres kezelésében is. A leggyakoribb asztmát provokáló tényezők:
- megfázás, iletve. légúti fertőzések
- az asztmát kiváltó allergének (pl. házipor-atka, penészgomba, pollenek vagy háziállat allergénjei)
- gyógyszerek, pl. nemszteroid gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók, béta-blokkolók
- magas hisztamintartalmú élelmiszerek (lásd álallergia)
- nem megfelelő testmozgás
- irritáló anyagok: erős szagok , dohányfüst, gázok, rovarriasztó-spray, kén-dioxid (gyakran fordul elő élelmiszerek tartósítószereként: aszalt gyümölcs, rák, kagyló, sült krumpli, előrecsomagolt saláta, üdítőital, bor, sör)
- légzési változások: nagyobb légvételek (nevetés, sóhajtás, ásítás, köhögés), hideg vagy párás levegő belégzése
- jelentősebb, illetve hirtelen időjárásváltozások
- heves érzelmek (stressz, izgatottság, félelem, düh)
- nyelőcső-reflux betegség
Hogyan rontják az asztmás állapotot a provokáló tényezők? Az asztmás beteg légútjai állandó gyulladásban vannak, és kifejezetten érzékenyek számos provokáló tényezővel szemben. Az ezekkel való találkozás a gyulladás fellángolásához, a termelődő nyálka mennyiségének növekedéséhez, a hörgőcskék szűkületéhez vezethet. Az asztmás roham jelentkezhet a provokáló tényezővel való találkozáskor azonnal, de napokkal, sőt hetekkel később is.
Hogyan ismerhető fel a provokáló tényező? Első lépés annak végiggondolása, milyen tényezők voltak jelen az asztmás tünetek jelentkezésekor. Noha számos provokáló tényező ismert, nem minden ember reagál mindegyikre. Sokaknál mindössze egyetlen kiváltó anyag szerepel, másoknál több is. Több tényező szerepe vizsgálható a roham időbeni lefutásának elemzésével, illetve bőrpróbákkal és vérvizsgálattal.
|