ok.hu





Milyen tünetei vannak az asztmának?


Hogyan lehet megelőzni az asztma kialakulását?


Mi okozza az asztmát?


Hogyan lehet kezelni az asztmát?




kér lemond



Allergiásak a gyermekeim

ASZTMA!!!!

Allergia - avagy nem inkább kezdünk elkorcsosulni?




Álallergia
2004. augusztus 1., vasárnap, 17:00|Utolsó módosítás: 2004. augusztus 14., szombat, 13:58

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Sok esetben találkozunk típusos allergiás reakcióval, tünetekkel annak ellenére, hogy allergén anyag nem található. Ezen esetekben sokszor az álallergia jelenségével állunk szemben.


Az álallergiában az allergia központi gyulladásos anyaga, a "hisztamin" játszik fontos szerepet. Mivel ez az anyag igen általános az élővilágban, sok élelmiszer tartalmazza magas koncentrációban. Ezen élelmiszerek elfogyasztásakor a szervezetünk hisztamin-szintje hirtelen megemelkedhet, kiváltva a jellemző allergiás tüneteket, mint pl. hasmenés, ekcéma stb.

Mi lehet az oka, hogy mégsem mindannyian szenvedünk az álallergiától? A válasz a hisztamint lebontó enzimben keresendő. Normális esetben a bélrendszerbe kerülő hisztamin felszívódása, szisztémás szervezetbe kerülése előtt lebomlik, ártalmatlanítódik. Azoknál azonban, akiknél ez a lebontó mechanizmus csorbát szenved, védtelenek a bélrendszerbe kerülő hisztaminnal szemben.

Az ételallergiára jellemző tünetek az étkezést követően 30-60 perccel alakulnak ki. Súlyosságuk függ az elfogyasztott élelmiszer mennyiségével.

Álallergiát okozó anyagok:

  • halak: füstölt hering, halikra, szardella, szardínia, tonhal
  • érett sajtok: camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt
  • alkoholok: fehérbor, pezsgő, sör, vörösbor
  • húsfélék: belsőségek (májkrém is), érlelt kolbász, füstölt hús, sertéshús, sonka, szalámi
  • zöldségek: bab, borsó, ketchup, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót, szója
  • gyümölcsök: ananász, banán, dió, eper, mogyoró, mogyorókrém, narancs, olajos magvak, papaya
  • egyéb élelmiszer: csiga, csokoládé, fahéj, kagyló, kakaó, kávé (ez engedélyezett - legfeljebb napi 1 adag - tejjel, étkezés után), kaviár, paprika (fűszerpaprika is), sörélesztő, tojás (főzve, sütve, panírban stb.)

Allergiás reakciót provokálhatnak a nem-szteroid gyulladásgátló készítmények is. Ennek mechanizmusa azonban nem a hisztaminhoz, hanem a leukotriénekhez kötött. A nem-szteroid gyulladásgátlók azzal, hogy egy speciális enzimet - ciklooxigenáz - gátolnak a gyulladásos folyamatban, azt okozzák, hogy azon anyag mennyisége, amit a ciklooxigenáz alakít tovább, felszaporodik. A felszaporodott anyagot pedig egy másik enzim - lipoxigenáz - alakítja át leukotriénekké. A leukotriének pedig az IgE-hez és hisztaminhoz hasonlóan igen fontos szerepet játszanak az allergiás reakciókban. Mennyiségük felszaporodik, allergiás gyulladásos folyamatokat indítanak el, kiváltva ezzel az allergiás tüneteket. Éppen azért allergiás, főleg asztmás, beteg nem-szteroid gyulladásgátlót különös óvatossággal használhat.

Forrás: Budai Allergiaközpont




Írjon nekünk! Impresszum

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem





Új tulajdonost és edzőt kapott a Diósgyőr


Nyári tábor leendő költőknek


Lakókat költöztetnek ki bombák miatt Budapesten


Emelkedésbe fordult a Dow Jones


Radarelhárítóval védekeznek az éjjeli lepkék a denevérek ellen










Napjainkban egyre gyakoribbak
a különféle allergiás betegségek.
Allergiás Ön?

Igen
Nem
Nem tudom, de valami gyanús