ok.hu





Milyen tünetei vannak az asztmának?


Hogyan lehet megelőzni az asztma kialakulását?


Mi okozza az asztmát?


Hogyan lehet kezelni az asztmát?




kér lemond



Allergiásak a gyermekeim

ASZTMA!!!!

Allergia - avagy nem inkább kezdünk elkorcsosulni?




Alapvető tudnivalók az allergiáról
2004. augusztus 1., vasárnap, 17:00|Utolsó módosítás: 2004. augusztus 14., szombat, 13:44

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Keresztreakciók << 5/6. oldal >>


Közeli allergének

poratka - lisztatka
búza - rozs
fenyőpollen - fenyőmandula
parlagfű - napraforgó
alma - körte
burgonya - sárgarépa
őszibarack - sárgabarack
szilva - cseresznye

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, főleg allergiás szezonban, olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben.

Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Parlagfűre allergiás betegek igen sokszor számolnak be arról, hogy görögdinnye evése közben, után típusos szénanáthás panaszok jelentkeznek - ahhoz hasonlóan, mintha parlagfűmező mellett mennének el. A tünetek azonban el is térhetnek a megszokottaktól.

A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

Jellemző keresztallergiák:

Parlagfű:  görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom , uborka

Fekete üröm: kömény, csilibors,  paprika, paradicsom, sárgarépa,  petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kiwi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna,
oregáno, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi


<< előző oldal 5/6 következő oldal >>

1. Alapvető tudnivalók az allergiáról

2. Mi történik az allergiás reakció során?

3. Mik az allergia jellegzetes tünetei?

4. Az allergia kialakulásának okai

5. Keresztreakciók

6. Változik-e az allergia az életkorral?




Írjon nekünk! Impresszum

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem





Új tulajdonost és edzőt kapott a Diósgyőr


Nyári tábor leendő költőknek


Lakókat költöztetnek ki bombák miatt Budapesten


Emelkedésbe fordult a Dow Jones


Radarelhárítóval védekeznek az éjjeli lepkék a denevérek ellen










Napjainkban egyre gyakoribbak
a különféle allergiás betegségek.
Allergiás Ön?

Igen
Nem
Nem tudom, de valami gyanús