Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 6-án!

1989-ben ezen a napon játszották az első ízben kiírt Island Games (Sziget-játékok) nyitómérkőzését. A labdarúgás mellett több sportágban is versenyeket rendező International Island Games Associationnek (IGA) napjainkban már 23 tagja van szerte a világon, Alandtól kezdve a Kajmán-, a Falkland-szigeteken és Rodoszon keresztül Ynys Monig.

A Sziget-játékokon 1985-ben még csak kispályán fociztak ötfős csapatok, 1987-ben nem rendeztek futballtornát, így 1989-ben volt a premier. Az eseményre a Feröer-szigeteken került sor, ahol a házigazdák mellett Aland, Ynys Mon, Grönland és a Shetland-szigetek csapata indult.

Az első 90 percet Gotuban játszották (a torna további mérkőzéseinek Tórshavn, Vágur, Sandavágur, Klaksvík, Sandur, Leirvík és Fuglafjördur adott otthont), a Feröer-szigetek ellenfele a Wales északi partjainál, a Szent György-csatorna és a Liverpooli-öböl között fekvő Anglesey (Ynys Mon) tizenegye volt.

A Feröer-szigeteken hivatalosan csak 1979-ben alakult meg a labdarúgó-szövetség (a FIFA egy évvel korábban, 1988-ban vette fel tagjai sorába az országot), de válogatott már 1948 óta szerepelt, a negyven esztendő során leginkább különböző szigetek (Shetland, Orkney, Grönland, Izland) ellen lépett pályára.

Az Anglesey ellen pályára lépett csapat (Knudsen - J. Hansen, K. Petersen, J. Jakobsen, M. Danielsen, P. E. Hansen, M. Jarnskor, T. Nielsen, K. Reynheim, B. Magnussen, K. Mörköre, valamint a cserék: J. Dam, P. Reynatugvu) az év áprilisában már Kanadát is legyőzte 1-0-ra (ez volt a nemzeti csapat első győzelme 11. hivatalos mérkőzésén, korábban tízszer kikapott Izlandtól), így mindenki gólzáporos sikert várt.

A feröeriek jól rajtoltak, magabiztos játékkal 6-0-ra diadalmaskodtak, góljaikat Magnussen (4), Jarnskor és Reynheim szerezték.