Zsinórban harmadszor olimpiai bajnok a vízilabda-válogatott

Vágólapra másolva!
Sorozatban harmadszor lett olimpiai bajnok a magyar férfivízilabda-válogatott, Kemény Dénes együttese a döntőben kiváló játékkal múlta felül a torna meglepetéscsapatát, a remekül játszó, önmaga maximumát nyújtó Egyesült Államokat. Szécsi ezúttal csereként szállt be, s mutatott be számtalan bravúrt, Biros és Varga Dénes pedig három-három góllal járult hozzá a diadalhoz.
Vágólapra másolva!

Férfi vízilabda, olimpiai döntő:
Magyarország - Egyesült Államok 14-10 (6-4, 3-4, 2-1, 3-1) Peking, 5000 néző
Magyarország:
Gergely István - Varga Tamás, Benedek Tibor 1, Kásás Tamás 1, Kiss Gergely 1, Kis Gábor 1, Biros Péter 3
csere: Szécsi Zoltán, Varga Dénes 3, Madaras Norbert 1, Varga Dániel 2, Hosnyánszky Norbert, Molnár Tamás 1
Egyesült Államok: Merrill Moses - Peter Varellas 1, Jeffrey Powers, Adam Wright, Layne Beaubien 2, Tony Azevedo 4, Jesse Smith 2
csere: Peter Hudnut, Rick Merlo, Ryan Bailey 1, Tim Hutten, James Krumpholz, Brandon Brooks
vezette: Gaetan Turcotte (Kanada) és Mario Brguljan (Montenegró)

Kemény Dénes csapata nyolc éve Sydneyben Oroszországot győzte le a fináléban (csúcsformában, 13-6-ra), négy éve Athénben pedig az akkor még Montenegróval közösen szerepelő Szerbiát (kőkemény meccsen, 8-7-re). Az Athéntól Pekingig tartó időszakot aztán a szerbekkel vívott csaták határozták meg - melyeket kivétel nélkül a délszlávok nyertek.

A két nagy esélyes az olimpián másik csoportba került: Magyarország megnyerte az A-t, Szerbia viszont csak harmadik lett a B-ben. Horvátország második helye nem meglepő, de arra aligha fogadott volna bárki a játékok előtt, hogy mindkét balkáni alakulatot megelőzi az Egyesült Államok, amely az elődöntőben ráadásul 10-5-ös kiütéssel vágott vissza a szerbeknek a csoportban elszenvedett vereségért.

Madaras Norbert az amerikaiak tökéletes fizikai állapotát és kiváló kapusát emelte ki a válogatott honlapján: "Fizikailag nagyon-nagyon jók, föl-le úsznak, erősek, izmosak, nem tartalékolnak, mennek. A kapusuk az elődöntőben is mindent védett, amit kellett, nem kapott potyagólt. Kétségkívül meglepetés, hogy döntőbe jutottak, nem számítottunk rájuk. Nekik ez életük lehetősége, mert közelében sem voltak még ilyen eredménynek."

Az amerikaiak 1988-ban, Szöulban játszottak utoljára döntőt, akkor még a vízben akciózott az a Terry Schroeder, aki most a partról osztogatta a tanácsokat. Bár előzetesen olyan hírek érkeztek, hogy a Jingtung uszoda lelátóján amerikai fölény lesz, és mindössze ötven magyarnak volt jegye, az ellenfél drukkerei minden bizonnyal inkább a spanyolok elleni kosárdöntőre és Kobe Bryantékre voltak kíváncsiak, mert a rengeteg magyar zászló mellett alig lehetett csillagos-sávos lobogót látni. A két tábor hangereje között körül-belül akkor különbség volt, mint amilyenek a két csapat esélyei voltak előzetesen a döntőbe jutásra. Schroeder inkább felszabadultnak tűnt meccs előtt, persze a feszültség a kezdő sípszó után az ő agyába is biztosan fészket rak.

Ahogy az olimpia korábbi meccsein, a magyar csapat védekezése ezúttal is a találkozó második felében javult fel - odáig viszont rendkívül kiélezett csata zajlott, a harmadik negyed elején még döntetlent mutatott az eredményjelző. Érkezett Szécsi és bravúrok sorozatával rukkolt elő: 9-9 után mindössze egy gólt kapott, a meccs végén, ötgólos előnynél. Elöl közben Varga Dénes és Dániel pazar gólokkal építgette az előnyt, s vitte közelebb Magyarországot a 160. olimpiai aranyérméhez.

Első negyed

Az első ráúszásnál Kásás hozta el a labdát, rögtön előnybe került a magyar csapat, Kiss Gergely vállalkozott lövésre, be is vágta a bal alsóba. Járatta a labdát az Egyesült Államok csapata is, Gergely István védett ugyan, de Kis Gábor ellen kontrát ítéltek, újra az ellenfél támadhatott. Fórt kaptak az amerikaiak is, Peter Varellas jobbról zúdított a magyar kapuba. Kis Gábor fölé lőtt a soros magyar akció végén, Tony Azevedo viszont nem rontott, góljával megfordította a meccset. Kettős emberelőnybe került a Kemény-csapat, Varga Dániel olyan közelről és olyan erővel préselte kapura a labdát, hogy az szinte blokkal együtt vonult a kapuba, 2-2. Azevedo büntetőből újra vezetéshez juttatta az Államokat, mikor az első negyed fele még hátra volt. Kiss Gergely centerezése után előnybe kerül a fehérsapkás együttes, Varga Dénes éles szögben lóbált, befele nézett, majd hihetetlen mozdulattal becsűrte a kapuba a labdát. Az amik a lécet találták el, Kis Gábor odaát villámsebesen kihasznált egy szabaddobást, a bal alsóban táncolt a labda, 4-3-ra vezetett a magyar válogatott. Bailey látványos csavargóllal egyenlített, egy-egy támadás eredménytelenül zárult, Biros kapott hosszú labdát, s bár nem volt tökéletes a szög, védője sem állt tőle távol, de óriási magabiztossággal zúzott a hosszúba, 5-4. Varga Tamás kapufája után visszapattant a labda a magyarokhoz, akik emberelőnybe kerültek, az ötödik olimpiáján szereplő Benedek Tibor lövése pedig a jobb kapufáról befelé vágódott.

Forrás: MTI
Még több kép a döntőről >>

Második negyed

A ráúszásnál Madaras szerzett labdát, de az első támadásnál még lövésig sem jut a magyar együttes, az amerikaiak Jesse Smith révén szépítettek. Kiss centerezése után Molnár nem kapott szabadot, ismét védekezni kellett, az ellenfél elég távol passzolgatott a kaputól, nem is jártak sikerrel. Kásás Madarashoz passzolt, aki mellé lőtt, két perc után nem született magyar gól a második negyedben. Varga Tamás kiállítása után Azevedo egyenlített. Kásás remek labdát kapott centerben, a magasságát kihasználva mindenkinél előbb érte el, s húzta a kapuba. Biros arcátlanul átejtette Mosest, helyrebillentette ezzel a negyed elején lévő kétgólos különbséget. Az amerikaiak fórból szépítettek, Kemény Dénes pedig csere mellett határozott: a kapuban Szécsi Zoltán váltotta Gergelyt. Kiszorított helyzetben támadtak Benedekék, alig maradt idő, mikor a Benedek kényszerűségből ellőtte a labdát, amit blokkoltak. A másik oldalon a lécet találta telibe az ellenfél, majd ismét kimaradt egy magyar akció. Azevedo is tud átemelni, ezzel egyenlítettek a kékek, Kiss Gergő lövése viszont elakadt a védők kezén, egy perccel a félidő előtt döntetlenre állt a találkozó. Emberelőnyt kapott a magyar csapat, Benedek azonnal kihasználta ezt, de a játékvezetők nem adták meg a találatot. Válaszul egy amerikai kapufa érkezett, majd négy másodperccek a vége előtt Kis Gábornak még volt ideje Biroshoz passzolni elöl, akinek pedig volt ideje előnyhöz juttatni Magyarországot.

Forrás: Getty Images
Még több kép a döntőről >>

Harmadik negyed

Biros lábát jegelni kellett, úgy tűnt, megsérült. Ezzel együtt ismét magyar támadással indulhatott a negyed, amit nem sikerült góllal befejezni. Kásást kiállították, Beaubien lövése a felsőlécről pattant a hálóba (9-9). Hosnyánszky, Kiss, Kásás kezén vándorolt a labda, aztán az előnyt elkapkodta a fehérsapkás csapat, de hibáztak az amerikaiak is. Nem maradt el a büntetés, Molnár Tamás laposan, ravaszul helyezett a jobb alsóba. Sikeres magyar blokkal maradt az egygólos előny. Hosnyánszky begyűjtötte harmadik hibáját is, végleg cserével kiállt, az emberelőnyös szituáció előtt időt kért Schroeder. Ziccerig játszották a helyzetet az amerikaiak, de Szécsi bravúrral kapott a labdába. Védett Moses is, de nem kapott sarokdobást a magyar együttes. Sebaj, a védekezés kiválló volt, Kiss Gergely mesés passza után Varga Dénes álomgólt lőtt, ismét kettőre nőtt az előny. A lécen csattant a labda egy magyar fór végén, a túloldalon ugyanilyen helyzetben Szécsi mutatott be egy bravúrt. Kontrafalttal halt el a magyar ellencsapás, sőt, Molnárnak el kellett hagynia a medencét, de a menetrendnek megfelelően Szecska védett egy emlékezeteset. Az utolsó akciónál Kásás próbált centerezni, sikertelenül, Szécsi a túloldalról pláne nem kapott gólt, kétgólos előny az utolsó negyed előtt.

Forrás: Getty Images
Még több kép a döntőről >>

Negyedik negyed

Ismét Kásás startolt a labdáért, Azevedo levitte a víz alá az eszközt, feldobás döntött a kezdésről, az európaiak javára. Kis Gáborról állítottak ki, Kásás lövése még visszajött a kapufáról, de szerencsére újra hozzá pattant, Varga Dániel kapott labdát, aki hihetetlenül helyezett a kapus és a jobb oldali léc között a hálóba. Először vezetett három góllal a magyar válogatott, Szécsi létszámhátrányban negyedszer is bravúrral védett. Benedeket és Baileyt is hagyták nyomorgatni a játékvezetők, négy és fél perc maradt az olimpiai döntő rendes játékidejéből, Kemény Dénes időt kért. Druszája ismét villant, szemtelenül pattintott a jobb kapufa mellé, négy gólra hízott a magyar fór. A következő két amerikai akciónál előbb Szécsi védett, aztán a kapufa, még három perc. Emberelőnyből sem tudott betalálni az Egyesült Államok, nem úgy a magyar: Varga Dénes passzát Madaras szertelen, laza mozdulattal lőtte be, öt gól előnyt kellett két percen át őrizgetni. Smith hatalmas gólt szerzett, a tizedik gólt hazájának, de ezzel nem sokra mentek, gyorsan peregtek a másodpercek, fórt kaptak Kásásék, Kemény kapitány újra időt kért. Az előnyt átpasszolgatták türelmesen a fiúk, hadd menjen az idő, Varga Dénes lövését fogta ugyan Brooks, de hiába, az arany a magyaroké lett.

Forrás: MTI
Még több kép a döntőről >>

a bronzmérkőzésen:
Szerbia - Montenegró 6-4 (2-0, 2-1, 2-1, 0-2)

az ötödik helyért:
Spanyolország - Horvátország 11-9 (0-2, 5-3, 3-1, 3-3)

a hetedik helyért:
Görögország - Ausztrália 9-8 (3-2, 2-2, 1-3, 3-1)

a kilencedik helyért:
Olaszország - Németország 10-8 (4-3, 1-1, 1-1, 4-3)