Kemény-jelenetek a pólódöntőben

Vágólapra másolva!
2008. augusztus 24., Peking, Magyarország - Egyesült Államok pólódöntő. Kemény Dénes - fél tucat játékosával karöltve - zsinórban harmadszor nyerhet aranyérmet. De mit csinál a világ legjobb edzője a legnagyobb sportesemény legfontosabb meccsén? Őt figyeltük a Jingtung uszodában, ő nyilatkozott a győztes finálé után.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Pekingből

Pici a kispad, a kapitányon kívül mégis elfér rajta még két edző és hat játékos. Kezdésként Kiss Gergely ballal megmutatja, hogyan kell. 1-1-nél Kemény Dénes feláll, a jobb ujjával mutogat, majd visszaül. Aztán persze cserél, mert 1-2 oda. Varga Dániel egyenlítő gólját (épphogy becsorgott...) pókerarccal veszi tudomásul. Csere: újabb két fehérsapkás ugrik látványos fejest a kispadról.

Ötméteres Amerikának, kikelve magából kiabál Kemény mester. Persze gól, rá is mutat Kis Gáborra, "irány a vízbe, javítani kell". Molnár Tamásnak széttárt karokkal mondja az elvárt taktikát a padon.

Mosolyt Varga szemtelen pipás gólja sem varázsolt az arcára, ez evidencia. Gergely bravúrjánál viszont ökölbe szorított kézzel jelzi örömét.

Kist érdemes volt beküldeni, a bal alsóba küldött labda után a sikertréner visszaül a helyére, és ott is ragad - a 4-4-re sem reagál sehogyan.

Gergely ismételt bravúrjánál felpattan, majd jön az ökölrázás - nem csoda, mert Biros nagyon bevágta!

A partvonalon állva az ujjával mutatja, hogy kinek kell passzolni a labdát, és tényleg: Benedek kapja, és kapufás gólt lőt (6-4).

Az első negyed után körülállják a mestert a tanítványok, és isszák a szavait. Mégis az amerikaiaké a második negyed első gólja (jó távolról lőtték...), Dénesnek a szempillája sem rebben.

Aztán kap egy ásványvizet, majd egy magyar kiállításnál a bírónál protestál, mindhiába - 6-6.

Kásás is betalál amolyan kínai figurából, a mester pedig a korai öröm helyett rámutat két játékosra: "Ti mentek be!" Jól tudja, messze még a vége.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képgalériáért!

Biros csavart ejtése után 8-6, panaszra nincs ok, Kemény vissza is ül inkább a padra. Aztán 8-7, eljött az ideje, hogy Gergely helyett beálljon Szécsi, a tréner rákiállt, ő pedig bekötött lábbal egyből ugrik a medencébe. Kiderül, hogy Gergely térdén ugyanolyan kötés van, mint Szécsién.

A fölé lőtt amerikai labda után jött a meccs addigi legnagyobb Kemény-öröme! Mindhiába, egy amerikai ejtés épp a képzeletbeli gólvonal mögött landol, a kapitány mutatja: "Nem volt benn!", de igen, 8-8.

Az ásványvizes palack állandó társa, tán már kabalája lett. Legalábbis inni nem iszik belőle.

Benedek gólját viszont miért nem adták meg? Kemény sem érti. De van igazság, Biros a második negyed utolsó pillanatában, szélről bevágta, így mégis előnnyel fordulhattunk. A edző oda a dudaszó után oda is fut a játékvezetőhöz, a meg nem adott gólt kéri rajta számon, kevésbé idegesen, mintha Biros gólja nem lett volna. Itt már óriási kiáltásokkal ünnepli a részsikert a szakvezető.

Forrás: MTI
Kattintson a képgalériáért!

A szünetben túl sok tanácsot már nem ad, nyilván, remélhetőleg tudják a játékosok, mi a siker titka - hatan már a harmadik olimpiai aranyukért meccselnek. Végre az ásványvíz is szerepet kap, jól meghúzza.

Kispadcsere, labdaszerzés, közelebb került a magyar drukkerekhez.

Aztán jött egy USA-gól, 9-9, a térdét fogva toporzékol az edző. Kihagyott magyar helyzet, korty a vízből. Mit lehet ilyenkor kintről hozzátenni?

Molnár 12 méterről kilövi a jobb alsót, mesterünk ezt egy laza kispadhoz sétálással fogadja. Hosnányszky kipontozódásánál dühös, az amerikai időkérésnél csendes, Szécsi bravúrjára meg se rezzen.

Magyar ejtés, Kemény reklamál: "De hát beleért az amerikai kapus!", de nem, nincs sarokdobás. Labdaszerzésnél felpattan, és óriási gesztusokkal mutatja, hogy kit kéne hosszan indítani - Varga Dániel be is vágja! (11-9)

Most már nem jó ülni, a part mellől torkaszakadtából üvölt, főleg, amikor az egyik amerikai hamarabb visszajött, mint ahogy a kiállítása lejárt volna. Nem kap senki büntetést.

Ásványvíz végleg a jobb kézhez ragadt.

Közeleg a vége, már csak egy negyed az álom beteljesülése.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képgalériáért!

Kásást állon vágták, óriási sprint a bíró felé, ideges gesztusok - meg lehet itt győzni a bírót egy ilyen esetnél? Kemény Dénes megpróbálta. Varga Dániel pedig bevarrta, a kapitány - mint minden gólnál - ezúttal is visszaül pár másodpercre a kispadra.

12-9-nél időt kér, nem csoda, hiszen egy újabb magyar gól biztosan aranyat érhet. Mondja a trükköt, a cselt, a figurát, a rövidre be is vágja Varga Dénes. Elfogyott az ásványvíz, megnyertük a meccset? (A drukkerek szerint igen, mert azt kiabálják, hogy "játszik a csapat!"

Kemény még mindig idegesen kiabál, pedig már négy gól az előny.

2:53 a végéig, nyíljon ki még egy ásványvizes palack. Ez tényleg jót jelent, mert Madaras beverte a léc alá. Az amerikai válasz már nem igazán érdekel senkit, de a kapitány még mindig csak kortyolgat, az óráját nézi, és nem tud még örülni.

Amerikai kiállítás, magyar időkérés. Ez már csak altatás, hiszen 32 másodperc van hátra.

Kemény még 17 másodperccel a vége előtt is nyugtató mozdulatokat tesz, majd - mint 8, majd 4 éve - ruhástul beleugrik a vízbe, beúszik a medence közepére, és egyesével, hosszasan megöleli a játékosokat. Majd kimászik a vízből, leül a pódiumra, és csodálja önfeledten ünneplő tanítványait. A mester megcsinálta a mesterhármast.