Ötméteresekkel bukta el a bronzot a nőipóló-válogatott

Vágólapra másolva!
Végtelenül kiélezett csatában, hosszabbítás után, ötméteresekkel vereséget szenvedett a magyar nőivízilabda-válogatott Ausztráliától a pekingi bronzmérkőzésen, így a negyedik helyen zárt a tornán. Godova Gábor tanítványai a harmadik negyed elején 6-3-ra vezettek, az ausztrálok nyolc másodperccel a rendes játékidő lejárta előtt emberelőnyből egyenlítettek.
Vágólapra másolva!

Nőivízilabda-torna, a 3. helyért:
Ausztrália - Magyarország 12-11 (2-2, 1-3, 3-1, 1-1 - 2-1, 0-1 - büntetőkkel 3-2)
Peking, 500 néző
Magyarország: Horváth Patrícia - Szremkó Krisztina, Stieber Mercedes, Drávucz Rita 2, Zantleitner Krisztina 1, Pelle Anikó 1 (a büntetőpárbajban), Valkai Ágnes 3. Csere: Sós Ildikó, Kisteleki Dóra 4(1), Takács Orsolya, Brávik Fruzsina, Primász Ágnes, Györe Anett
Az ausztrál góldobók: Gynther 2, Fraser 2, Knox 2, Beadsworth 1, R. Rippon 1, M. Rippon 1, a büntetőpárbajban: Gynther, Knox, Santoromito

Két órával azután, hogy véget ért az öttusa úszóversenye, már a női vízilabdázóké volt a terep a Jingtung uszodában, elsőként a magyar és az ausztrál válogatott szállt vízbe a bronzéremért. Az auszik Görgényi István irányításával megnyerték az első olimpiai tornát hazai pályán, 2000-ben, négy évvel később viszont érem nélkül maradtak, mert az amerikaiak legyőzték őket a bronzmeccsen.

A magyar gárda 2004-ben debütált a játékokon, az akkori hatodik hely után komoly előrelépés volt, hogy Pekingben az elődöntőbe jutott, ahol azonban sajnos alulmaradt a korábban a csoportban már megleckéztetett Hollandia ellen. Godova Gábor akkor azt mondta, nehezebb lesz felpörögni a bronzmeccsre, mint amilyen a döntőbe jutás lett volna, komoly pedagógiai feladatot jelentett lelkileg rendbehozni a lányokat, akik közül jó néhányan - bár nem lett kimondva - utolsó olimpiai fellépésükre készültek.

A lelátón az eddig megszokotthoz képest hangerőben és létszámban is jóval visszafogottabb volt a magyar tábor, talán már az itteni idő szerint esti kézilabda elődöntőre készültek, vagy az öttusa lovaglásán szurkoltak Balogh Gáborért és Horváth Viktorért.

Első negyed

Nagy harcot hozott az első ráúszás, a labda az ausztrálokhoz került. Az akcióból nem született gól, Horváth mintha hozzáért volna a játékszerhez, de nem ítéltek sarokdobást. A túloldalon szerelték a centert, az ausztrálok attakjánál pedig kontrát ítéltek. A túloldalon fújtak egy ugyanilyet, a második perc legvégén egy kétségbeesett ausztrál lövést követően Szremkót állították ki. A fehérsapkás ellenfél ziccerben hibázott, ezt követően a magyar válogatott is megpróbálkozhatott egy fórral: a húsz másodperc lejártakor Valkai lőtt, de csak a lécet találta telibe.

Az ausztrálok azonnal fordultak, Beadsworth egyedül maradt és ki is lőtte a bal sarkot (0-1). A magyar támadások ugyanolyan erőtlenek voltak, mint Hollandia ellen, a hatodik percben ezt Gynther büntette meg egy újabb távoli lökettel (0-2). A középkezdés után ismét támadó szabálytalanságot fújtak a magyar válogatott ellen, a következő akcióból viszont gól született: Valkai emberelőnyben tiszta helyzetből is továbbtette a labdát, Kisteleki azonban már nem vacakolt, kilőtte a bal felső sarkot.

Elhalt az ausztrálok következő támadása is, a magyaroknak viszont ismét megítéltek egy fórt. Az előzőhöz hasonlóan már kiegészült az ellenfél, amikor Zantleitnerhez került a labda, aki közelről könnyedén lőtt a hálóba (2-2). A negyed végén kiszórták Primászt is, a húzást azonban Horváth hárította.

Második negyed

A labdát ismét az ausztrálok kaparintották meg, az első lövésnél rögtön Horváthnak kellett közbeavatkoznia. Szremkót kiszórták, az ausztrál előny azonban kimaradt, remek ütemben érkezett a blokk. A magyar támadás eseménytelenül telt, nem úgy az ausztráloké: Valkait állították ki, Horváth ezúttal Gynther löketét hárította. A magyarok támadóideje lejárt, mire válaszul Drávuczot küldték ki, a lövés ismételten a blokkban halt el. Ez a védekezés kellett volna a hollandok ellen...

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a meccsről

A fordulás után Kisteleki megúszott, kapta is a labdát, melyet szemtelenül ejtett át Emma Knox felett. Cuffe forgácsolta szét a kapufát, majd a visszaúszás közben elkövetett szabálytalanságért magyar előnyt ítéltek a bírók, de mire felállt a csapat, már ki is egészültek az ausztrálok. Drávucz már későn lőtt, esély sem volt a gólszerzésre. Hátul ismét jó védekezés, majd újabb emberelőny következett, ezt már Valkai kíméletlenül bevarrta (4-2).

A játékrész utolsó két perce Melissa Rippon távoli lövésével kezdődött, Horváth biztosan védett. Centerben elkövetett magyar szabálytalanság miatt kontrát ítéltek a túloldalon, de sokáig nem kellett szomorkodni, mert Drávucz megszerezte az ötödik magyar gólt. 45 másodperccel a nagyszünet előtt Stieber szabálytalansága miatt ötméterest kaptak az ausztrálok, melyet B. Knox magabiztosan értékesített. Az utolsó harminc másodpercre maradt még egy magyar előny, Kisteleki próbált gólt szerezni, a rövid saroknál E. Knox résen volt. A negyedet lezáró távoli lövés szerencsére a magyar kapufán csattant.

Harmadik negyed

Az első támadást - szokás szerint - az ausztrálok vezethették, Gynther azonban elszúrta az akciót. Az első, negyedbeli magyar emberelőnyt Drávucz két lóba után gyorsan kihasználta (6-3), az ellentámadásból Fraser várta meg, míg Horváth elsüllyed és szép gólt ejtett. A következő magyar akció kapufáig és gólvonalig jutott, majd Pelle lőtt mellé.

Az ausztrálok a játékrész felénél szép ajándékot kaptak a bíróktól, kis szünettel két magyart is kiküldtek, a kihagyhatatlan szituációból Fraser lőtte ki a hosszú sarkot és hozta fel az ausztrálokat egy gólra (6-5). Primász letaglózása miatt emberelőnybe került a magyar válogatott, a fórt azonban a sértett a kapufa élére vágta. A túloldalon Valkai megkapta második személyi hibáját, az ausztrálok azonban egy szép labdaszerzésnek köszönhetően nem jutottak lövésig.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a meccsről

Györe ejtése nem sikerült, a túloldalon Gofers lövése csattant a kapufán. A kéksapkás magyarok támadásánál ismét fújtak egy kontrát, a visszaúszásnál Drávucz csak szabálytalanul tudta megállítani az ellenfelet, ki is szórták. Az ausztrál mester időt kért, nem is tette rosszul, hiszen a végigjátszott akció végén Gynther a kapu közepébe bombázott és kiegyenlített (6-6). Az utolsó 36 másodpercben nem jutottak el a kapuig a támadásban ismét bizonytalanná vált Godova-tanítványok, 6-6-ról indulhatott a negyedik felvonás.

Negyedik negyed

Ismét az ausztráloké lett a labda, a tökéletes védekezésnek köszönhetően Horváth védett könnyedén. Az ausztrálok messze kiszorították kapujuk elől a magyar együttest, nem alakult ki lövőhelyzet. A visszaúszás után az ausztrálok megkapták tizedik előnyüket, az első löket a kapufáról vágódott ki, míg másodjára Horváth hárított. Az ellentámadásnál Valkai gondolt egy merészet és messziről tüzelt, a Mikasa a kapufa segítségével csapódott Knox mögé (7-6).

A határozott, jó védekezésnek köszönhetően sokadszor is messziről kellett lőnie az ausztráloknak, a kapufa ismét a magyarokkal volt. Melissa Rippon ismétlése mellé pattant a vízről, majd Drávuczot tüntették el a víz alatt, de szabályosan. Lőtt egy kapufát Rebecca Rippon is, de a magyar válogatott nem tudott élni a lehetőséggel, az ausztrál védők ismét leszerelték a kéksapkások támadását.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a meccsről

Az utolsó három percre fordulva Godova kapott sárgát, mert reklamált egy ausztrál ütés miatt, melyet semmivel sem büntettek a bírók, majd kontrát ítéltek a fehérsapkások ellen. Primász a túloldalon nagyon messziről lőtt a támadóidő végén, a labda alig jutott el a kapuig. Szabálytalanság miatt ismét belesípoltak az ausztrál attakba, Godova Gábor pedig időt kért. Nem tudjuk, mit mondott, de a magyar válogatott nagyon nem akart támadni, Szremkóhoz azért eljutott a labda, aki centerből a kapufa tetejét találta el. A túloldalon ugyanő tisztán szerelt a kapu előtt, maradt másfél perc.

A magyar támadás ismét elhalt, egy perc maradt vissza. 43 másodperccel a vége előtt egy távoli bombát Horváth bravúrral fölé tolt, az ausztrálok pedig időt kértek. A pihenő és a sarokdobás után bejátszás következett, a magyarok csak szabálytalanság árán tudtak tisztázni - kiállítás. Végigjáratták a labdát, majd nyolc másodperccel a vége előtt Rebecca Rippon lőtt a hálóba. 7-7, hosszabbítás következhetett.

Hosszabbítás 1.

A labdáért Kisteleki úszott Valkai helyett, de ő sem tudta megtréfálni az ausztrálokat. Az első lövés Knox részéről ismét a kapufán csattant, a lepattanóval a magyarok indulhattak el. De hiába, mert az akcióból nem született gól, a fordulás után Primászt küldték ki. Knox ebből a helyzetből már nem hibázott, az ausztrál válogatott visszavette a vezetést. Mielőtt a magyar tábor kétségbeeshetett volna, Valkai nagyon kiszorított helyzetből vállalt el egy ejtést, mely el is jutott a kapuig. 8-8!

Az orosz játékvezető azt követően, hogy egy kiállítással elintézte a hosszabbítást, ismét vad sípolásba kezdett, példátlan módon szinte egyszerre állította ki a kipontozódó Valkait és Pellét. Az ausztrálok időt kértek, félig kiegészült a magyar csapat, de a távolságot folyamatosan lopó M. Rippon megszerezte a kilencedik ausztrál gólt.

Hosszabbítás 2.

Kisteleki ismét lemaradt, a játékrész első támadását az ausztrálok vezethették. Beadsworth távoli kísérlete elszállt, a magyar támadás pedig úgy ért véget, hogy lejárt a támadóidő. R. Rippon lökete is pontatlannak bizonyult, a túloldalon a Zantleitner elleni center-szabálytalanság miatt a magyarok kaptak emberelőnyt. Godova Gábor azonnal időt kért.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a meccsről

A labda bátortalanul járt kézről kézre, végül Primász lőtte el a labdát, de a blokk belenyúlt. Primászt ezután kiállították, az ausztrálok lövését Horváth védte: maradt 35 másodperc az egyenlítésre, Godova ismét időt kért. Most bátrabb volt a magyar válogatott, Kisteleki kezébe került a labda, aki kilőtte a hosszú felső sarkot és 17 másodperccel a vége előtt kiegyenlített. Az ausztrálok még egyet tüzeltek, de Horváth hárított, büntetők következhettek.

Ötméteresek

Az ausztrálok kezdtek, Cuffe lövését Horváth védte.

Györe nagyon helyezni akart, a kapufát találta el. Maradt a 9-9.

Horváth Beadsworthön is kifogott, ismét hárított.

Kisteleki E. Knox keze fölé pattintott. 10-9.

B. Knox bevarrta. 10-10.

Stieber lövését E. Knox védte.

Gynther nem hibázott. 10-11.

Pelle lövésére jó irányba mozdult a kapus, de nem tudott védeni. 11-11.

Santoromito belőtte. 11-12.

Drávucz fölépattintotta, bronzérmes Ausztrália.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a meccsről

A magyar válogatott 6-3-as előnyről veszítette el a bronzérmet, melyben kétségkívül játszottak némi szerepet a bírók is, elég csak a rendes játékidő végén történt és két másik kettős kiállításra gondolni. Három büntetőt azonban ezzel együtt nem lehet kihagyni egy olimpiai bronzmeccsen, pedig a szinte utolsó pillanatos egyenlítéssel a magyar válogatott került lélektani előnybe. A magyar játékosok vigasztalhatatlannak tűntek a lefújást követően, többen is könnyeikkel küszködtek.