Kemény Dénes: Nem kell nyafogni

Vágólapra másolva!
Keservesen nehéz meccsen csikarta ki a győzelmet a férfivízilabda-válogatott Ausztrália ellen, pedig Kásásék a harmadik negyed elején már 10-5-re is vezettek. Az ausztrálok azonban nem adták könnyen magukat, és végül szerencse is kellett a Kemény-brigád győzelméhez, az ausztrálok ugyanis emberelőnybe kerültek az utolsó másodpercekben, de Szécsi Zoltán és a kapufa közösen elintézték, hogy a magyar válogatott gyakorlatilag csoportelső legyen az A jelű hatosban.
Vágólapra másolva!

A siker ellenére a mérkőzés után nem fülig érő szájú pólósok érkeztek a vegyes zónába, ami a történtek fényében persze maximálisan érthető, hiszen kellemetlen meglepetés lett volna, ha a címvédő pontot veszít Ausztrália ellen. Igaz, a szombati napon lehetett valami a levegőben a Jingtung uszodában, mivel nem hétköznapi eredmények születtek: a másik csoportban a világbajnok horvátokat 7-5-re legyőzte az Egyesült Államok, az olaszok elvéreztek a németek ellen, a mi hatosunkban pedig a Málagában Európa-bajnoki címig menetelő Montenegrót a spanyolok szórták meg.

- Ilyen meccsre számítottak előzetesen, vagy könnyebbre, csak maguknak tették nehézzé? - kérdeztük Kásás Tamást.
- Keményre számítottunk, az is lett belőle, mindkét csapat számára nagy volt a tét, nekünk ezen múlott a csoportelsőségünk, az ausztráloknak pedig azért volt fontos, mert ha nyernek vagy ikszelnek, akkor van sanszuk továbbjutni. Láttuk, hogy előző meccseiken is jól játszottak, tudtuk, hogy kemények lesznek, a lényeg az, hogy nyertünk.

- Ötgólos előnynél mi változott meg, miért jöhettek fel ennyire?
- Ilyen a vízilabda, fel lehet jönni öt gólról is.

- A csoportelsőség gyakorlatilag megvan, nézegetik-e a másik csoportot, ahol elég váratlan eredmények születtek?
- Az első feladat, hogy Kanadát megverjük, akkor elsők vagyunk a csoportban, és van három napunk pihenni. Akkor lehet majd számolgatni, de a négyben tulajdonképpen már mindegy, hogy ki jön.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép a mérkőzésről

Szécsi Zoltánról sem lehetett volna megmintázni az elégedettség szobrát. "Előzetesen azt mondtam, nyerjünk eggyel, éreztem, hogy húzós meccs lesz. Igaz, hogy volt egy időszak, amikor elhúztunk öt góllal, de ez csalóka volt, mert a nagy előnyt úgy hoztuk össze, hogy nem pörögtünk igazán jól, magamon is éreztem, hogy sem fizikálisan, sem mentálisan nem vagyok a topon.

- Elég sok gólt kaptunk, ami nem tesz jót egy kapus lelkének.
- Voltak gondjaink a védekezéssel, eleinte hibáztattam magam a góloknál, de a végén legtöbbször kiszolgáltatott helyzetben voltam.

- A végén is egy ilyen szituációba került, mégis tudott védeni. Mi járt a fejében, amikor az ausztrálok megkapták az emberelőnyt fél perccel a vége előtt?
- Nem foglalkoztatott különösebben a dolog, a döntetlen is elég lett volna, hogy csoportelsők legyünk, persze azért nem baj, hogy nem bent be a lövés.

- Váratlan eredmények születtek mind a két csoportban, foglalkoznak-e azzal, hogy az elődöntőben kit kapnak?
- Jelenleg horvát, szerb, amerikai a sorrend, de azért még nem venném ezt biztosra, majd csak akkor, ha kialakult a végeredmény, mert volt már olyan, hogy torna közben változtattak a szabályon pontegyenlőség esetén. Várjuk ki, mi lesz a vége a csoportkörnek, aztán onnantól könnyebb lesz tippelgetni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép a mérkőzésről

Kiss Gergely két góllal vette ki a részét a sikerből, a nagy ausztrál felzárkózás közepette ő volt az egyik, aki be tudta venni az ellenfél kapuját.

- Kívülről úgy tűnt, annál az emberelőnyös gólnál minden dühét beleadta a lövésbe.
- Volt miért dühösnek lennünk, tudtuk, az ausztrálok egyik erénye, hogy jól kezdenek, energikusak, gyorsak, 2-0 után mégsem tudtunk meglógni. Aztán amikor elmentünk öt gólra, akkor meg hiányzott a megfelelő koncentráció, és ezt jól kihasználta az ellenfél. Ilyen ez a mai vízilabda, az egygólos győzelemért is meg kell küzdeni.

És hogy mi a balkezes bombázó véleménye a csoportkör végén feltűnően sok meglepetésről? "Lehet, hogy a telihold tehet erről, de eléggé meglepett a horvátok USA elleni veresége, mint ahogy az is, hogy a spanyolok hattal nyomták le Montenegrót. El tudom képzelni, hogy már megy a matekozás a negyeddöntő miatt, bár a délszlávokra ez nem annnyira jellemző."

A magyar csapat legeredményesebb játékosának Molnár Tamás bizonyult, aki centerből kétszer, emberelőnyből egyszer volt eredményes. "Koncentrációs problémák miatt lett ilyen szoros ez a meccs, na meg azért, mert a védekezésünk elfogadhatatlan volt."

A játékosok után természetesen Kemény Dénes véleményére is kíváncsiak voltunk: "Ilyen nehéz meccsre nem számítottunk, nem gondoltuk, hogy egy gól lesz a különbség a végén. A harmadik negyedben azzal a kevés lehetőséggel, ami adódott, nem tudtunk élni, az emberhátrányos védekezésünk többször döcögött, s az ellentámadásaink is. Borzasztó nehéz úgy támadni, hogy ki vagyunk szorítva, ezt nagyjából engedték a játékvezetők, az esetek többi részében pedig jöttek, mint a lokomotív. Beakadt két hátrány, amivel felzárkóztak, és az utolsó negyed is rosszul kezdődött. Ráadásul kihagytunk egy üres kapus ziccert, egy ötméterest, szerencsének sem volt"- mondta a kapitány.

- 13 dobott gól, az szinte mindenki ellen elég kell, hogy legyen, de a 12 kapott kicsit sok. Mit gondol erről?
- Két naponta változik a helyzet, a spanyolok ellen még éppen a védekezésünket dicsérték, de emberek vagyunk mi is.

- Az egész napra jellemző volt, hogy meglepő eredmények születtek, majdnem minket is megleptek az ausztrálok.
- Erre csak azt tudom mondani, meg kell nézni a horvátokat, akik kikaptak az amerikaiaktól, és nem kell nyafogni...