Magabiztos győzelemmel jutottak elődöntőbe a női pólósok

Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott élt azzal az ajándékkal, hogy az ausztrál együttes csak egy góllal verte Hollandiát, és Görögország biztos legyőzésével csoportelsőként bejutott az elődöntőbe. Az ellenfél a holland-olasz negyeddöntő nyertese lesz.
Vágólapra másolva!

B csoport, 3. forduló:
Magyarország - Görögország 10-4 (1-1, 3-1, 3-0, 3-2)
Peking, 400 néző
Magyarország: Sós Ildikó - Szremkó Krisztina, Stieber Mercedes 2, Takács Orsolya, Drávucz Rita 2, Pelle Anikó 2, Valkai Ágnes. Csere: Kisteleki Dóra 2, Zantleitner Krisztina, Brávik Fruzsina, Primász Ágnes 1, Györe Anett 1
A görög góldobók: Angeliki Gerolimu, Kiriaki Lioszi, Alekszandra Aszimaki, Antigoni Rumpeszi

A holland együttes megtette azt a szívességet a magyar válogatottnak, hogy csak egy góllal kapott ki az ausztrál gárdától. Mivel Godova Gábor tanítványai kettővel nyertek a csoportban harmadik helyen zárt németalföldiek ellen, a Görögország elleni meccsnek azzal a tudattal futhattak neki, hogy siker esetén egyből az elődöntőbe jutnak. Legutóbb a déliek megleptek minket, a málagai Eb-n háromgólos hátrányból jött vissza a magyar csapat döntetlenre, de az a torna tulajdonképpen csak a felkészülésről szólt. A találkozó körítése ezúttal sem változott a korábbi két összecsapáshoz képest: a piros-fehér-zöld szurkolók biztatásától zengett a Jingtung uszoda, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megtekintette a meccset.

Első negyed

Az első ráúszásnál a magyar válogatott szerezte meg a labdát, gól azonban sokáig nem született. A harmadik percben volt ugyan egy érdekes szituáció, Stieber kapufás lövése után mintha a gólvonal mögé csorgott volna a labda, a bírók azonban nem adták meg a találatot. Nem sokkal később a görög válogatott emberelőnybe került, Jerolimu pedig nem vacakolt sokat, gyorsan bevágta. A magyar ellentámadás nem járt sikerrel, viszont a kéksapkás görög együttes sem tudta kihasználni két következő fórját.

Drávucz Rita 1:40-nel a negyed vége előtt távoli lövésre szánta el magát, a labda a görög kezek között a kapufa érintésével talált utat a kapuba. Fél perccel a pihenő előtt az ellenfél ejtéssel próbálkozott, Sós könnyedén hárított. Négy másodpercnél a magyar együttes megkapta első emberelőnyét, ám a hátralévő idő rövidsége miatt ebből már nem lehetett semmit elérni.

Második negyed

Valkai ismét megkaparintotta a játékszert, az első támadás egy gyengén sikerült csavarral ért véget. A túloldalon lejárt a görögök támadóideje, majd a magyarok kaptak ismét emberelőnyt, melyet Pelle a blokkba lőtt. A kéksapkások ezt követően visszavették a vezetést, Lioszi lepte meg egy távoli bombával Sóst, aki nem tudott hárítani. Drávuczot felparikázta a találat, a középkezdést követően, takarásból szerzett újabb távoli gólt, a kapufáról csorgott, szédült a gólvonal mögé a labda.

Forrás: MTI

Egy perccel később már a fehérsapkás alakulatnál volt az előny, Stieber Mercédesz használta ki a harmadik magyar emberelőnyt és Pelle átadása után a léc alá tüzelt. Sós előbb megúszott egy pimasz görög ejtést, vele volt a kapufa, majd a magyar csapat kivédekezett egy emberhátrányt. A fordulás után Primász lépett meg és kis tanakodás után "átejtette" a hellén kapust, Curit. Jó védekezést követően Györe lövése halt el a görök kezek között, de Sós is kezdett belelendülni, magabiztosan fogott két távoli löketet. A félidő végéig egyik csapatnak sem sikerült újabb gólt szereznie, így 4-2-es magyar előnnyel vonultak hosszabb pihenőre a felek.

Harmadik negyed

A ráúszásból ezúttal a görögök kerültek ki győztesen, Lioszi lesprintelte Valkait. A kéksapkások tüzeltek is, Sósnak kellett kiütnie a kapu bal oldalába tartó labdát. Sarokdobás következett, mely után nem sokkal kontrát fújtak, a túloldalon Valkai lőtt hatalmas kapufát. A harmadik percben Kozompolit szórták ki a bírók, rövid labdajáratást követően Györe szerezte meg a magyar együttes ötödik gólját.

Forrás: MTI

A görögök kapufával válaszoltak, majd Kisteleki került ziccerbe, egyedül állt a kapussal szemben, akinek eltalálta a jobb kezét. A kéksapkások két következő támadása a blokkban halt el, centerből Drávucz próbálkozott, pöcije azonban a felső lécet találta el. A labda visszakerült a magyarokhoz, jött egy újabb emberelőny, melyből Kisteleki már nem hibázott, kilőtte a kapu bal oldalát. Kiválóan védekezett a magyar válogatott, a görögök egyszerűen nem találták a rést, másfél perccel a negyed vége előtt kapott emberelőnyük is értékelhető akció nélkül ért véget. Pedig a görög mester még időt is kért, hiába.

22 másodpercnél eldőlni látszott a meccs, Pelle úszott meg, a labdát pontosan érkezett a kezére, rövid lóbálást követően be is vágta a hetedik magyar gólt.

Negyedik negyed

Szremkót a harmadik játékrész végén még kiállították, Valkainak tehát el kellett hoznia a labdát, hogy ne legyen görög előny. A feladatot teljesítette is, majd Pelléhez került a labda, aki úgy belejött a góllövésbe, hogy bebombázott még egyet a görög kapuba. A következő néhány perc eseménytelenül telt, a görögök egyre kedvetlenebbül rohamoztak, s noha Drávuczék is elszórakoztak egy fórt, a negyedik percben Stieber második gólját szerezve kilőtte a hosszú sarkot.

Forrás: MTI

Elkerülendő a kiütéses vereséget, a görög edző időt kért, az emberelőnyös helyzetet Asztimaki pedig góllal fejezte be. Az utolsó négy perc itt is, ott is eredménytelen támadással indult, majd Primász próbálkozott messziről. A lövés a felső lécen csattant, a kipattanóra viszont nem figyelt eléggé Curi, a szemfüles Kisteleki lecsapott a labdára és pimasz gólt lőtt. A túloldalon, 2:24-nél befújtak egy ötméterest a bírók, a büntetőt Rumpeszi biztos kézzel értékesítette.

Az utolsó két percbe görög kapufa, magyar időkérés és kihagyott emberelőny fért bele, mindkét csapat csak tessék-lássék módon úszkált a medencében.

Godova Gábor együttese a győzelemmel megszerezte a csoportelsőséget és bejutott az elődöntőbe. A magyar válogatott különösen védekezésben nyújtott kimagaslót, de a tíz lőtt gól jól mutatja, hogy a lányok vállalkozókedvével és pontosságával sincs gond. A mutatott játék - az első negyedet leszámítva - mindenképp biztató a folytatás előtt, mely már biztosan éremért megy majd. A csapat legközelebb jövő kedden (19-én) száll vízbe, az ellenfél a már egyszer legyőzött Hollandia vagy az A csoportban második helyen végzett, Kínán kínkeservesen felülkerekedett Olaszország lesz.

Godova Gábor szerint jó érzés, de nagy felelősség, hogy elődöntőbe jutott a válogatott. "A négy között még pontosabban kell játszanunk. Nem engedhetünk meg magunknak olyan megilletődöttséget, mint amely most az első negyedet jellemezte. Hallottuk az ausztrál meccs eredményét, emiatt talán kicsit bátortalanul kezdtünk, de a második negyedtől már hoztuk a saját játékunkat, s egy kis színt is tettünk bele. Sós Ildi nagyon jól védett, tudtuk, hogy két nagyszerű kapusunk van."

Godova arra tippel, hogy az Egyesült Államok lesz az ellenfél az elődöntőben. "A lényeg, hogy egységesnek kell maradnunk, s ugyanezt a csapatjátékot mutatni, mint eddig. A pihenő alatt meg fogjuk oldani, hogy lendületben maradjon a gárda."

Kósz Zoltán másodedző előrehozott negyeddöntőnek nevezte a görögök elleni meccset. "Az első negyedet azért megszenvedtük, mert nyilván tudat alatt ott volt mindenkiben, hogy a siker elődöntőt jelent. Bevetettük Sós Ildikót, aki szépen helytállt, akárcsak Györe Anett és Brávik Fruzsina. A pihenő és az, hogy egy meccsel kevesebbet kell játszani, fizikailag és idegileg mindenképpen jól jön, igyekszünk formában tartani a csapatot."

"Taktikailag, fizikálisan és mentálisan is rendben van a csapat. Örülünk a plusz pihenőnek" - fogalmazott Kisteleki Dóra.

A négyes másik találkozóján:
Ausztrália - Hollandia 10-9 (2-1, 2-2, 2-1, 4-5)

A B csoport végeredménye:
1. MAGYARORSZÁG 5 pont (28-20)
2. Ausztrália 5 (25-22)
3. Hollandia 2 (27-27)
4. Görögország 0 (16-27)

Az A csoportban:
Egyesült Államok - Oroszország 12-7 (5-0, 2-3, 4-2, 1-2)
Olaszország - Kína 10-9 (2-2, 4-2, 2-4, 2-1)

Az A csoport végeredménye:
1. Egyesült Államok 5 pont (33-27)
2. Olaszország 5 (28-26)
3. Kína 2 (33-33)
4. Oroszország 0 (26-34)

Ebből a kvartettből az amerikai csapat lépett tovább közvetlenül az elődöntőbe, a legjobb négy közé az Ausztrália-Kína összecsapás győztese jut még be.