Kiváló védekezéssel verte a spanyokat a férfipóló-csapat

Vágólapra másolva!
Döcögős kezdés után magabiztos, háromgólos győzelmet aratott a magyar férfivízilabda-válogatott az olimpián Spanyolország ellen. Kemény Dénes együttese az utolsó két negyedben gólt sem kapott.
Vágólapra másolva!

Javuló tendenciát mutat a Kemény-csapat, a Montenegró elleni döntetlre fölényes győzelem következett, Görögország ellen. Spanyolország az első körben 16-6-ra verte Kanadát, azután viszont csak egy góllal múlta felül Ausztráliát. Az utóbbi évek szoros magyar-spanyol pólócsatáinak újabb fejezetét vártuk tehát, ám végül nem kellett túlságosan aggódni a győzelemért. Kicsit nehezen indult be a csapat, aztán viszont a gyorsan kihasznált emberelőnyökkel háromgólos győzelmet aratott, miközben több mint egy félidőn át gólt sem kapott Szécsi. A spanyolok elleni olimpiai mérleg immár hét találkozóból négy győzelem, két vereség és egy iksz, következik Ausztrália, szombaton.

Első negyed

Kásás simán elhozta a labdát, az első magyar akció kontrafalttal ért véget. Egy újabb szabálytalanság után emberhátrányból kapott gólt Kemény Dénes együttese. Fórba került a magyar együttes is, de Benedek mellé lőtt, a spanyol ellenakció spanyol szabálytalansággal zárult, aztán Benedek passza után szerelt az ellenfél. Guillermo Molina ismét betalált, de Benedek gyorsan szépített egy jobb fölsőbe zúdított lövéssel. Az újabb spanyol fór végén Szécsi hárított, a másik térfélen Hosnyánszky lövését blokkolták. Perez visszaállította a kétgólos különbséget, Madaras centerezése után Kis Gábor nem tudta megtartani a labdát. Kimaradt helyzetek után Biros hozta fel a labdát, Varga Dénes révén pedig kihasznált egy fórt a csapat - Varga gyönyörű keresztlabdát vágott a rövidbe. A negyed hajrájában egyik fél sem fejezett be eredményesen akciót, maradt a 2-3.

Második negyed

Biros hozta el a labdát a folytatásban, Kiss Gergely és Molnár Tamás szépen járatta meg a labdát, de nem váltották gólra az akciót, hasonlóan jártak el a túloldalon a spanyolok is. Molnár kapufa tövén csattanó lövését az utolsó pillanatban kotorta ki Aguilar. Magyar előnyt fújt a bíró, Benedek azonnal lőtt, méghozzá gólt, ezúttal a jobb alsóba. Az újabb fórt igazi lövőhelyzet nélkül játszotta végig a Kemény-csapat, végül Kásás lövése akadt el a blokkban. Kimaradt spanyol helyzet után Kiss Gergő helyzet nélkül, a semmiből bikázott jobbról a hosszúba - 4-3, először vezetett Magyarország. Kiss belejött, de Aguilar is, kettejük újabb párharca után sarokdobással jöhettek a magyarok, de az akciót nem tudták befejezni. Kisst kiállították, Felipe Perrone büntetett. Kicsiben játszották meg a magyarok, Kis Gábor gyönyörűen húzott jobbról, közelről a hosszú alsóba. Minguell szintén közelről húzott a kapuba, talán túl közelről is, de a gól érvényes volt, alig maradt idő, de egy kiállítást Varga Dénes azonnal kihasznált, izomból megküldött lövése Aguilar füle mellett süvített a hálóba, így vezettek a magyarok félidőben (6-5).

Harmadik negyed

Ismét a fehérsapkás alakulat szerezte meg a labdát, ám az első támadás eredménytelenül zárult, akárcsak a kéksapkások rohama. Kis Gábor centerben villant, de lövése mellé ment. Jól védekeztek a Kemény-legények, de Szécsinek is résen kellett lennie, így sikerült két spanyol akciót semlegesíteni. Emberelőnyben alaposan megjáratott (egy ízben pedig rossz helyre passzolt) labdát Biros a lécre küldött, a kipattanóval a mediterrán csapat jöhetett, majd a kiállításból visszaérkező Benedek csent labdát ravaszul, sőt meg is indult az ellenfél kapuja felé, de szabálytalankodtak ellene, ezzel odalett a ziccer. További meddő támadásokat szemlélhettek a nézők, Benedek kiharcolt egy előnyt, Kemény időt kért, kicsit nehezen kapott (ment tovább az óra egy darabig), majd a kupaktanács után szép labdajáratást követően Benedek lövését hárította Aguilar. Gól nélkül telt le a harmadik játékrész.

Negyedik negyed

Az utolsó ráúszásnál a spanyolok kaparintották meg a kezdeményezés lehetőségét, emberhátrányban hárított a védelem. Kásás Tamás törte meg a hosszúra nyúlt gólcsendet, villámgyorsan kihasznált egy fórt, ez az eljárás bizonyult eredményesnek, szemben a labdajáratással. Kisvártatva igazolódott a tézis: meddő spanyol támadás után az újabb előnyt ellabdázgatta a magyar csapat, viszont mikor már kiegészült az ellen Kásás nagy kapufát lőtt, a kipattanót pedig Kis Gábor pofozta a kapuba. Egy-egy sikertelen támadást spanyol fór követett, ezt sem tudták kihasználni. Madaras középre játszott, de a labda nem jutott el Molnárhoz, Perroneék pedig újabb emberelőnyt puskáztak el. Kimaradt egy magyar helyzet is, de már csak fél perc volt hátra és Kemény Dénes csapatánál volt a labda. Nem változott az eredmény, a magyar válogatott több mint egy félidőn át gólt sem kapott, így három góllal legyőzte Spanyolországot.

"Valószínűleg egy kicsit elbizakodottan kezdtünk az előző meccs tapasztalatai alapján védekezésben is, támadásban is. Ennek volt az eredménye, hogy 1-3 lett oda, utána azért összekaptuk magunkat, szépen feljöttünk 6-5-ig. A második félidőben továbbra is döcögött a helyzetkihasználás, de jó védekezéssel végül nyertünk három góllal. Ebből a meccsből van bőven mit tanulni, de miért ne lenne egy olimpián a harmadik meccs után javulnivaló? Ez abszolút nem probléma, probléma akkor lenne, ha elbizakodnánk attól, hogy három góllal nyertünk" - fogalmazott Kemény Dénes kapitány a vlv.hu hasábjain.

A két fontos gólt szerző Kis Gábor csoportgyőzelemre áhítozik: "Kezdjük érezni a fáradtságot, ezért jól jönne a pihenővel járó csoportelsőség. Szerintünk Montenegró nem veri meg négy góllal a spanyolokat, de ha nem leszünk csoportelsők, akkor is döntőbe kell jutnunk."

Férfi vízilabda, A csoport, harmadik forduló:
Magyarország - Spanyolország 8-5 (2-3, 4-2, 0-0, 2-0)
Gól: Benedek 2, Varga Dénes 2, Kis Gábor 2, Kiss Gergely, Kásás

Montenegró - Görögország 10-6 (3-1, 2-1, 5-2, 0-2)
Ausztrália - Kanada 8-5 (2-3, 2-1, 3-1, 1-0)

A csoport állása:
1. Montenegró 5 pont (32-16)
2. Magyarország 5 pont (35-21)
3. Spanyolország 4 (30-22)
4. Ausztrália 4 (28-22)
5. Görögország 0 (20-39)
6. Kanada 0 (11-36)

B csoport:
Horvátország - Németország 13-5 (4-1, 3-2, 2-1, 4-1)
Szerbia - Egyesült Államok 4-2 (0-0, 2-1, 2-0, 0-1)
Olaszország - Kína 19-7 (5-2, 5-2, 4-1, 5-2)

A csoport állása:
1. Horvátország 6 pont (35-20)
2. Szerbia 4 (23-20)
3. Egyesült Államok 4 (22-19)
4. Olaszország 2 (37-30)
5. Németország 2 (18-29)
6. Kína 0 (16-33)