Hiba volt nem lépni az Ujlaky-ügyben

Vágólapra másolva!
Gyengén szerepelt a magyar vívócsapat a pekingi olimpián, sajnos Mincza-Nébald Ildikó bronzérme mellett a legtöbbször a nőitőr-válogatott körül kialakult helyzet, s Ujlaky Virginie fegyelmi ügye került szóba. Az esetről  a hazaérkezés után Bernát Zoltán szövetségi kapitány, illetve Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója elmondta véleményét.
Vágólapra másolva!

A Franciaországból honosított Ujlaky Virginie tartalékként kapott lehetőséget a pekingi olimpia csapatversenyében, a fegyelmi vizsgálat előtt álló tőrvívóról Bernát Zoltán szövetségi kapitány azt mondta, hogy "nagyon nagy károkat okozott".

Bernát az [origo] kamerája előtt elmondta, a nőitőr-szakág teljesítette az elvárást: egyéniben Knapek Edina az ötödik helyen zárt, a csapat pedig az 1-6. hely között végzett, végül 4. lett.

"Ujlaky Virginie magatartása nagy kihatással volt a szereplésre, de erről nem szeretnék nyilatkozni. Majd a MOB fegyelmi bizottsága meghozza a döntést" - mondta a kapitány, aki arra a kérdésre, hogy ha ez a "közjáték" nincs, akkor mit érhetett el volna a csapat, ismét az 1.6. helyet említette.

"Az elsőtől a hatodikig bármi várható volt, olyan szoros a mezőny. Kár, hogy kikaptunk az amerikaiaktól, ez váratlanul ért bennünket. De ismétlem, a nőitőr-szakág teljesítette a feladatot, amit vállalt."


Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója sokkal beszédesebb volt az Ujlaky-ügyet illetően. "Virginie áprilisban, amikor lezárult a kvalifikáció, jelezte, nem ért egyet a szövetségi kapitány válogatásával az egyéni indulókat illetően. Sok fórumhoz fordult, de minden testület akceptálta a szövetségi kapitány véleményét. Ujlaky tudta, mi vár rá az olimpián, de a kint eltöltött két hét alatt olimpikonhoz méltatlan viselkedést tanúsított, amiért fegyelmi eljárását fogok ellen indítani."


Füleky szerint lehet, hiba volt nem lépni az ügyben. "Két nappal a verseny előtt másfélórás megbeszélést folytattunk a 4 lánnyal és az érintett edzőkkel, hogy Ujlakyt hazaküldjük-e. Mivel tartalékversenyzőre szükségünk volt, nehéz döntést kellett meghozni. Elfogadtam a társak és a kapitány döntését, hogy ne küldjük haza. Lehet, hogy ez hiba volt."

Arra a kérdésre, vajon Ujlaky tanúsított-e utólag megbánást, Füleky röviden csak ennyit mondott: "Ez nem rá jellemző viselkedési forma."