Knapek nem jutott elődöntőbe a címvédő ellen

Vágólapra másolva!
Knapek Edina a címvédő olasz Valentina Vezzali ellen asszózott a pekingi olimpia elődöntőjéért a tőrözők között, a címvédőt már nem tudta megállítani: sima 15-3-as vereséggel fejezte be szereplését a legjobb nyolc között, de így is a pontszerző ötödik helyen végzett.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi világbajnokság nyertese és világranglista-vezető, nem mellesleg (kétszeres) címvédő Maria Valentina Vezzali ellen mérkőzött Knapek Edina a pekingi olimpia egyéni tőrversenyében, a tét az elődöntőbe jutás volt. A találkozót az olasz kezdte jobban, szinte pillanatok alatt bevitt három tust és magabiztos előnyre tett szert. Egy ütközés után vitte be a negyedik találatot, melyet a zsűri nem adott meg, Vezzali reklamálás miatt sárga lapott kapott.

Ez azonban, sajnos, nem zavarta meg, a negyedik és ötödik szabályos találat is az olasz versenyzőé lett, Knapek tehát már az elején behozhatatlannak tűnő hátrányba került. Az asszóban Knapek főleg érvénytelen felületre vitt be találatokat, Vezzali viszont kíméletlen precizitással rendre betalált.

Az első harmad végén 6-0-s olasz előnyt mutatott az eredményjelző, Knapek célja innentől csak az lehetett, hogy elkerülje a kiütéses vereséget. A hetedik tust is Vezzali vitte be, majd Knapek is elért végre egy érvényes találatot, videós visszajátszást követően adták meg neki a tust.

A második harmad felénél Knapek egylámpás tust ért el, 7-2 után azonban ismét Vezzali volt eredményes, az olasz nagyon magabiztosan vívott. Folyamatosan talált, a második harmad után 10-2-re vezetett. A magyar vívó az utolsó szakaszban sem tudta megnehezíteni a szakág királynőjének dolgát, az asszó végtelenül egyoldalú volt, a végeredmény 15-3 lett Vezzali javára.

Knapek a vereség ellenére pontszerző lett, az ötödik helyen végzett. Mohamed Aida tizedikként, Varga Gabriella pedig tizenkettedikként fejezte be a versenyt. "Úgy érzem, kicsit elfáradtam az első két asszómban attól, hogy a közönséggel is meg kellett küzdenem. Mikor túljutottam a két kínain, talán túlságosan megkönnyebbültem. Sajnos, elég hamar véget ért számomra a Vezzali elleni mérkőzés, nagyon jól vívott, és azt éreztem, hogy nem tudok mit csinálni. Végül is ötödik lettem, az nem rossz eredmény. A csapatversenyben mindenképpen szeretnénk érmet szerezni, így is jöttünk ki" - foglalta össze gondolatait, érzéseit Knapek.

Ebben a szakágban egyértelműen a papírforma érvényesült, az elődöntőbe a világranglista első négy helyezettje - három olasz és egy dél-koreai vívó - jutott be.

a negyeddöntőben:
Giovanna Trillini - Katja Wachter 15-8
Hjun - Szugavara Csieko (japán)15-10
Margherita Granbassi (olasz) - Lamonova 12-7
Valentina Vezzali (olasz) - Knapek 15-3