Tízezrek ünnepelték Belgrádban Cavicot

Vágólapra másolva!
Több tízezren ünnepelték kedden este Belgrádban Milorad Cavicot, aki a 100 méteres férfi pillangóúszásban nyert ezüstérmet a pekingi nyári olimpián, mindössze egy századmásodperccel lemaradva az amerikai Michael Phelps mögött.
Vágólapra másolva!

A szerdai szerb lapok beszámolói alapján Cavic este fél 11-kor jelent meg a belgrádi parlament épületének erkélyén, három ujjával a szerb nacionalisták kedvelt jelét mutatta, majd szalutált az összegyűlt tömeg előtt. A több tízezer ember Cavic nevét és a "Koszovó Szerbiáé" szlogent skandálta.

"Három napja, amióta megkaptam az ezüstérmet, arra gondolok, hogy ez volt életem legnagyobb pillanata, de most már tudom, hogy leszek még ennél jobb is" - mondta Cavic, majd hozzátette: nagyra értékeli a Pekingben nyolc aranyérmet nyert Michael Phelps teljesítményét.

"Csak itthon, Szerbiában, egy éremmel a zsebemben érzem igazán, hogy mekkora teljesítményt is ért el Phelps. Egyetlen országban sem ismerek hozzá hasonló sportolót. Biztos vagyok benne, hogy rajta kívül soha, senki nem fog nyolc aranyérmet nyerni egy olimpián" - jelentette ki a kaliforniai Anaheimben született, amerikai állampolgársággal is rendelkező szerb úszó, aki hatalmas népszerűségét annak is köszönheti, hogy Pekingben rajta kívül eddig csak a teniszező Novak Djokovic tudott érmet nyerni Szerbiának.

A tavaszi eindhoveni kontinensbajnokságon az 50 méter pillangón Európa-csúccsal győztes Cavic az eredményhirdetésen Koszovó Szerbiáé feliratú pólóban jelent meg, amiért az Európai Úszó Szövetség (LEN) a viadal végéig felfüggesztette a versenyzési jogát, a szerb szövetséget pedig 7000 euróra megbüntette.

Ezek után a Szerb Olimpiai Bizottság megtiltotta sportolóinak, hogy a pekingi játékok alatt a versenyhelyszíneken vagy az olimpiai faluban politikai kérdésekben - akár öltözékükön viselt feliratokkal is - véleményt nyilvánítsanak.