Cseh Lászlónak honvágya van, Phelps esküszik a tisztaságra

Vágólapra másolva!
Cseh László neve garancia az éremre az olimpián is, a Kőbánya SC 22 éves klasszisa a 400 vegyesen és a 200 pillangón elért ezüstérme után 200 vegyesen is másodikként ért célba, megszerezve ezzel a magyar küldöttség ötödik érmét. Michael Phelps 200 vegyesen is hozta a papírformát, ezzel Pekingben hat, összesen 12 aranynál tart, és már csak a 100 m pillangón és a 4x100-as vegyesváltóban kell élen végeznie ahhoz, hogy túlszárnyalja Mark Spitz 1972-es, hét arannyal felállított rekordját.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Pekingből

Hogy Cseh László mennyire kiúszta magát, az abból is kiderült, hogy fél órát csúszott a sajtótájékoztató, mert rosszul érezte magát. Amikor megjelent, egy nagyon fáradt, ugyanakkor vidám Cseh Laci állt az újságírók elé. "Voltak a fejemben előzetesen betervezett eredmények, de három ezüstre nem mertem gondolni. A két vegyesen azért éreztem, hogy meglehet az érem, de a 200 pillangón elért második hely nekem is meglepetés volt."

Cseh elmondta, hogy a futam után nem sokat beszéltek Phelpsszel, az amerikai aranyhalmozó mindössze annyit mondott neki, hogy remek verseny volt. Laci azt is tudja, mitől ennyire eredményes a Baltimore-i Lövedék becenevet méltán viselő olimpiai rekorder. "Nagyszerű versenyzőalkat, és rendkívül állóképes, emiatt tudja magából mindig kihozni a maximumot, annak ellenére, hogy sok számban indul. Michael verhetetlen, a legjobbtól nem szégyen kikapni."

Cseh a helyezésekkel és az időeredményeivel is elégedett, kivéve a 200 vegyest, ahol jobb időt szeretett volna úszni. Mondja ezt úgy, hogy az 1:56.52 minden idők harmadik legjobb ideje 200 vegyesen és új Európa-csúcs... "Túl erős volt a kezdés, emiatt mellen nem is tudtam olyat úszni, amilyet szerettem volna. A mell előtt Phelpsnek sokkal jobban sikerült a fordulója, ez egy újfajta technika, amit még nem ismerünk, de utánanézünk majd, mert most is ott ment el tőlem. Tudtam, hogy Lochte-ban benne volt a 200 hát, éreztem, hogy jön fel a végén, de az utolsó métereken már teljesen végem volt. Ennek ellenére nem úgy érzem, hogy egy századdal nyertem meg az ezüstöt, hanem Lochte egy századra tudott megközelíteni, hiszen végig a második helyen voltam."

Az újságírók számára előre kiadott beharangozóban 400 vegyesen egy szót sem ejtettek Laciról, aki szerencsére a medencében üzent a kiadvány készítőinek, hogy nem ártana Phelps és Lochte mellett új nevet is megtanulni. "Remélem, legközelebb engem is esélyesként emlegetnek majd, hiszen hat éve ott vagyok az élmezőnyben."

Bár Laci maradhatna az aranygépre (ha lesz ilyen egyáltalán...), már vágyik haza, így minden bizonnyal augusztus 19-én elindul az úszókkal együtt, saját elmondása szerint is nagyon ráférne már a pihenés.

Forrás: MTI

Még több kép az uszodából

Michael Phelps viszont még nem pihenhet, pénteken délelőtt is kemény duplát teljesített, előbb aranyérmet szerzett 200 vegyesen, majd a második helyen került a döntőbe 100 pillangón. A Mark Spitzhez egyre közelebb kerülő Phelpsnek még két versenye van hátra, a 100 pillangó mellett a 4x100-as vegyesváltóban áll rajtkőre. Az összesen 12 olimpiai aranynál járó fenomén titka talán abban is rejlik, hogy önmagával szemben is maximalista és most is talált saját teljesítményében kivetnivalót, pillangón az első ötvenet jobban meg kell húznia, mert az előfutamban kicsit lassabban kezdett, és egy testhossz hátrányba került.

Más kérdés, hogy Phelps Pekingben már többször eljátszotta, hogy az előfutamban vagy az elődöntőben fürdött egy jót, aztán a végén mégis az ő tiszteletére szólt a himnusz. Az úszóknál bevett szokás, hogy a rajt előtti percekben mindenféle zenékkel hangolják magukat a nagy feladatra, Phelps a 200 vegyes előtt a hip-hopot találta nyerőnek, Young Jeezy Go getter című száma már a tavalyi vébén is bejött neki. Mivel a dopping lassan a sport összes területét megfertőzi és Phelps sokaknak túl jó, hogy "igazi" legyen, az ellenőrzések is szóba kerültek, amire ő csak annyit mondott: "Tiszta vagyok, a tények önmagukért beszélnek. Rengeteg tesztet végeztek el rajtam és soha nem találtak semmi gyanúsat."