Cseh László begyűjtötte harmadik ezüstjét

Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint péntek délelőtt újabb elődöntőkre és finálékra került sor a pekingi uszodában. Magyar szempontból a legnagyobb érdeklődéssel a 200 méteres vegyes úszást várhattuk, ahol Cseh László új Európa-csúccsal a második lett Michael Phelps mögött. Az 50 m gyors elődöntőjében Takács Krisztián országos rekordot úszott, s éppencsak lemaradva a fináléról a 9. helyen zárt.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel a férfi 50 m gyors elődöntőivel kezdődtek meg az úszóküzdelmek. Az első futamban indult Takács Krisztián, aki fantasztikus 21.84-es új országos csúccsal a negyedik lett úgy, hogy többek között megelőzte az olimpiai ezüstérmes horvát Duje Draganját. Az első a brazil Cesar Cielo Filho lett, aki új olimpiai csúccsal (21.34) diadalmaskodott.

A második futam erősebb volt, a francia Alain Bernard 21.54-gyel győzött, Takács összességében a 9. lett, azaz éppen lecsúszott a fináléról.

"Elégedett vagyok, mert országos csúcsot úsztam, de bosszantó, hogy megint egy helyen múlt a továbbjutás" - mondta Takács. "Az Eb-n is kilencedik voltam, a rövidpályás Eb-n pedig szétúszásban maradtam le a fináléról. Az olimpia előtt a 11. helyen álltam a világranglistán, most ezen is javítottam."

Az FTC úszója hozzátette, fizikálisan még van lemaradása a legjobbakhoz képest. "Van hova erősítenem, ez biztató a jövőre nézve. A rajtom még gyenge, egy éve kezdtük el javítani. Én öt levegővétellel teljesítem a távot, Bernard-ék maximum kettővel, ez is sokat számít."

A hölgyek 200 méteres mellúszó-döntőjének első 50 méterén a világcsúcstartó Leisel Jones saját rekordján belül úszott, ezt még megfejelte a következő hosszon, ám így sem tudta lerázni magáról az amerikai Rebecca Sonit.

A két klasszis fej-fej mellett fordult az utolsó 50-re, Jones nem bírta a hajrát, a végső győztes Soni lett, aki ráadásul 2:20.22 perces idejével minden idők legjobb eredményét érte el. A harmadik az Európa-csúcsot produkáló norvég Sara Nordenstam lett (2:23.02).

Az olimpiai kiadványban az szerepel, hogy Soni tud magyarul, mivel szülei - Péter és Kinga - magyarok. "Igen, a szüleim magyarok, de én nem beszélek magyarul" - mondta nevetve angolul a viadal utáni sajtótájékoztatón Soni. A versenyző - és testvére, Rita - már az Egyesült Államokban született. Rebecca 1987. március 28-án látta meg a napvilágot a New Jersey-i államban fekvő Freeholdban.

Szinte száz százalék biztonsággal állíthattuk, a férfiak 200 méteres hátúszásában is amerikai siker születik, erre Aaron Peirsol és Ryan Lochte neve jelentett garanciát. Ugyan 150 méterig az orosz Arkagyij Vjacsanyin kiválóan úszott, a hajrára azonban elfáradt, Lochte 1:53.94-es új világcsúccsal nyert, Peirsol lett a második, az orosz a bronzérem mellett "csupán" Európa-csúcsának örülhetett (1:54.93).

A 200 hát elődöntőiből a zimbabwei világcsúcstartó Kirsty Coventry (2:07.76), illetve az amerikai Elizabeth Bisel (2:07.90) jutott a legjobb eredménnyel a fináléba.

A nap utolsó előtti fináléja a várva várt 200 vegyes volt, Cseh László a hatos pályán a nagy mumus Michael Phelps mellett úszott. 50 pillangó után másodikként fordult, a hátúszást követően csupán öt századmásodperc volt a hátránya.

A kritikus 50 mellen a másik amerikai Lochte és a brazil Pereira is beérte, így a gyorsra maradt a döntés. Phelpset nem lehetett utolérni (1:54.23 perces világcsúccsal győzött), Cseh óriásit versenyezve, új Európa-rekorddal (1:56.52) maga mögött tudta tartani a többieket, megszerezve ezzel harmadik ezüstérmét.

Forrás: Getty Images
Még több kép az uszodából

Mivel Cseh László az eredményhirdetésre volt hivatalos, így elsőként edzője, Turi György értékelte az újabb ezüstérmet.

"Elég csúnya taktikát választottunk, Lacinak mindent egy lapra kellett feltennie, mert tudtuk, hogy Lochte várhatóan fáradtabb lesz a 200 hát miatt. A taktika végül bejött, még úgy is, hogy mellen nem tudta megúszni Laci az eltervezett időt."

"Elcserélné-e a három ezüstöt egy aranyért?" - kapta a következő kérdést Turi György. "1988 óta volt már részem pár aranyéremben, ami valóban óriási élmény, de ennek a három ezüstnek is megvan a maga szépsége, mert a hőstett a fontos, amit Laci véghezvitt ebben a három számban.

Gyurta Dániel, és edzője, Széles Sándor is úgy nyilatkozott 200 mellen elért ötödik hely után, hogy nem eredményben, hanem időben gondolkodnak, mert az mutatja meg, hol is tartanak a többiekhez képest. Turi György ebben az ügyben másképp gondolkodik: "Az idő folyamatosan változik, Darnyiék idejét a mostani ifjoncok már legyalultak, és a fejlődés a jövőben is folytatódni fog, viszont a hőstettek megmaradnak."

Egy amerikai újságíró arról érdeklődött, nem csalódott-e a mester amiatt, hogy Phelpset nem tudta legyőzni Cseh, de Turi ezt inkább úgy fogja fel, hogy van miért dolgozni, a cél, eljutni oda, hogy Laci elkaphassa az amerikai megasztárt.

És hogy mik a feladatok a közeljövőben? "Lacinak ki kell pihennie magát, idegileg és fizikailag is, hiszen hosszú évek óta állandóan le kellett tennie érmeket az asztalra. Azt tanácsolom neki, hogy januárig csak akkor jöjjön le az uszodába, ha nincs otthon melegvíz, vagy ha nagy mozgásigénye van."

A női 100 gyors döntőjét hatalmas meglepetésre olimpia csúccsal (53.12) Britta Steffen nyerte, aki 1992 óta először szerzett úszóaranyat Németországnak. A második az ausztrál Lisbeth Trickett, harmadik az amerikai Natalie Coughlin lett.

A délelőtt utolsó versenyszámában, a férfiak 100 méteres pillangóúszásában két elődöntőt rendeztek, az elsőben Michael Phelps gyakorlatilag a dobogóról érkezve ugrott medencébe, s úszott 50.97-et, a másik futamot a szerb Milorad Cavic nyerte 50.92-vel.