Phelps nem tartja magát verhetetlennek

Vágólapra másolva!
A 400 vegyes után 200 pillangón is találkozott egymással Cseh László és Michael Phelps, és bár ismét az amerikai nyerte a gigászok csatáját, jó volt látni, hogy Turi György tanítványa mennyire közel volt a földönkívülinek tartott olimpiai rekorder riválishoz. A párharc trilógiává alakul majd, mivel a felek 200 vegyesen is összemérik erejüket, de ezt megelőzően még a 200 pillangón szerzett élményeket, tapasztalatokat osztották meg a média képviselői előtt.
Vágólapra másolva!

Cseh László az újságírók részére fenntartott vegyes zónában a 200 pillangón szerzett ezüstje után csak pár mondatot mondott, "Majd a sajtótájékoztatón", ígérte a Kőbánya SC világ- és Európa-bajnok klasszisa. Ahol aztán nem is bizonyult szűkszavúnak, elsőként arról beszélt, hogy mivel 200 vegyesen ismét jelenése van a medencében, így most a legfontosabb, hogy gyorsan regenerálódjon, de kiemelte, hogy senki ne várjon tőle nagy időt, a hangsúly azon lesz, hogy bejusson a csütörtök délelőtti elődöntőbe.

Egy újságíró arról faggatta Lacit, hogy eszik-e tésztát, Phelps ugyanis erre esküszik. Nos, a mexikói futballvébé óta más megítélésbe került eledelt Cseh sem veti meg, nem ebben rejlik a különbség. Ahogy Turi György mondta, Phelps olyan, mint Egerszegi Krisztina volt, immáron a számok is azt bizonyítják, hogy ő minden idők legjobbja.

Ennek ellenére Cseh a vegyes számok mellett kicsit háttérbe szoruló pillangóban akkorát úszott, hogy arról csakis az elismerés hangján lehet szólni. "A döntő realitásnak tűnt előzetesen, de titkon reménykedtem egy éremben. Az itteni idők alapján már éreztem, hogy a dobogó elérhető, igazság szerint már évek óta bennem volt egy ilyen eredmény pillangón."

És hogy milyen taktikát eszeltek ki Turi Györggyel a futam előtt? "Úgy terveztük, hogy nem szabad túl erősen kezdeni, próbálok mennyi a mezőnnyel, és 140-től jöhet a hajrá. Kicsit előbb el is kezdtem, de szerencsére kitartott az erő a végéig, bár az utolsó méterek már nehezen mentek."

Természetesen a mostanában unalomig ismételt új dresszek szerepe is előkerült, Cseh szerint a pillangón nagyon sokat segít a testre feszülő ruha. A 200 vegyessel kapcsolatban viccesen annyit mondott a nemzetközi sajtó által is egyre inkább felfedezett magyar úszó, hogy mivel a pillangó ennyire jól megy neki, így olyan, mintha csak 150 métert kéne úsznia.

A 400 vegyes után úgy érezte, jobban ment volna neki az úszás, ha a versenyeken szokásos menetrend van érvényben, és délután kell vízbe ugrania, ennek ellenére most délelőtt nyújtott parádésat. Ebben nagy szerepet játszott, hogy a tegnapi elődöntő után délután nagyot pihent, és bár éjszaka nem aludt jól, reggel mégsem érezte, hogy gond lenne.

Tavaly, a melbourne-i világbajnokságon nem úgy jött ki a lépés Lacinak, ahogy szerette volna, lelkileg meg is viselte, hogy nem volt esélye Phelps ellen, de most úgy érzi, jókor jött az a pofon.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A magyar kedvenc után az olimpia legnagyobb alakja, Michael Phelps is tíz percre a sajtó rendelkezésére állt. A Pekingben öt, összesen tizenegy aranyat gyűjtő amerikait lassan nem engedik haza, annyi nemesfém van a birtokában.

"Nem találom a szavakat egyelőre. Ez a harmadik olimpiám, de még mindig különleges érzés, hogy a hazámért úszom, és mindig elérzékenyülök, amikor a végén látom az amerikai lobogót. Mindig szeretek az éppen aktuális dologra koncentrálni, de a 4x200 alatt bennem volt, hogy valami igazán nagy dolgot vittem végbe. Ha nyersz az olimpián, az egy örök dicsőség, az érem mindig a tiéd marad, ez nem olyan mint a karácsony, ami minden évben van. A pillangón nagyon zavaró volt, hogy víz ment a szemüvegembe, alig láttam, jobb híján a karcsapásokat számoltam, innen tudtam, hogy mikor kell fordulni. Tudok ennél gyorsabb is lenni normál körülmények között, de örülök, hogy sikerült jól kezelnem a helyzetet."

Phelps úgy véli, az a sikerének legfontosabb összetevője, hogy jól be tudja osztani az erejét, mindegy, hogy három napig vagy egy hétig tart a verseny, a Phelps-féle "energiamegmaradási törvény" elég ahhoz, hogy ne okozzon gondot neki az állandó igénybevétel. Feltűnő, hogy a fordulók után általában csúnyán otthagyja a többieket a baltimore-i aranyhalmozó, aki szerint a jó forduló és az erőteljes elrugaszkodás is csak gyakorlás kérdése. "Verhetetlennek érzi-e magát?" - jött egy újabb kérdés, amire Phelps azt mondta, hogy ő sem legyőzhetetlen, és bár eddig hibátlanul teljesített, de három szám még hátravan.

A sajtótájékoztató vége mókásra sikeredett, Phelps ugyanis előbányászta a mobilját, amiből az egyik barátja üzenetét szerette volna felolvasni. Az eseményt irányító ember ugyanakkor azt hitte, hogy az úszó éppen kérdésre vár, mert csak azt észlelte, hogy nagy a csönd, és már nézte, ki kérdezzen legközelebb, amit viszont Phelps furcsállt, úgyhogy volt egy kis káosz. "Nevetséges, hányszor látom a rusnya fejed a tévében" - ez volt az az igazán szívhez szóló sms, amelyet nem sokkal a verseny előtt kapott meg egy ismerőstől. Erre szokták mondani, őt is unja valaki...