Cseh megszorongatta Phelpset, Gyurta döntős

Vágólapra másolva!
Végre ismét magyar érem Pekingben, Cseh László ugyanis a második helyen végzett a 200 méteres pillangóúszásban. A győzelmet Michael Phelps szerezte meg, aki ezzel összesen tizedik olimpiai aranyát gyűjtötte be, majd a 4x200-as gyorsváltóban hozzátett még egyet, így immáron ő minden idők legeredményesebb sportolója az ötkarikás játékokon, és még három elsőség hiányzik neki Kínában, hogy valóra váljanak a nyolc aranyról szőtt álmai. Csütörtök délelőtt is lesz magyar döntős, Gyurta Dániel ugyanis ötödikként került be a 200 mell nyolcas mezőnyébe. Valósággal forrt a víz az imponzáns pekingi uszodában, hiszen szerdán hat világrekordot állítottak fel a versenyzők, Phelpsnek kettőben is benne volt a keze, mellette 100 gyorson Alain Bernard és Eamon Sullivan, 200 gyorson Federica Pellegrini, 200 vegyesen Stephanie Rice írta át az aktuális csúcsot.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Pekingből

Alain Bernard kezdi elfelejteni a 4x100-as gyorsváltót, a hatalmas termetű francia úszó akkor az utolsó métereken vesztette el a párharcot az amerikai Jason Lezakkal szemben, szerda délelőtt viszont, a 100 m gyors előfutamában 47.20 másodperces idejével négy századot javított az ausztrál Eamon Sullivan világrekordján!

Sullivan gondoskodott róla, hogy Bernard ne sokáig fürödjön a dicsfényben, és a másik elődöntőben alaposan ráijesztett a mezőnyre, 47.05-ös űridejére nehéz jelzőt találni, és ez még mindig nem a finálé volt, ahol majd olyan ellenfelei lesznek, mint a kétszeres címvédő, a holland Pieter van den Hoogenband vagy a már fent említett Lezak.

Katie Hoffnak harmadszorra sem sikerült. Az amerikai sajtóban Michael Phelps kishúgaként emlegetett klasszis 400 gyorson ezüst-, 400 vegyesen bronzérmet szerzett, 200 gyorson viszont dobogóra sem került, nemhogy aranyközelbe! Az olasz Federica Pellegrini szinte végig a világcsúcsnál jobb idővel vezetett, de a hajrában nagyon feljött rá a szlovén Sara Isakovic és a hazai drukkerek támogatását élvező Pang Csia-jing. A végén mégis Pellegrini csapott elsőként a célba, ráadásul 1:54.82-vel saját világcsúcsából faragot le hét tizedet.

Helyi idő szerint 10 óra 21 perckor kezdődött a szerda délelőtti program első magyar érdekeltségű száma, Cseh László állt rajtkőre 200 m pillangón, de az egész világ izgatottan várta a finálét, hiszen Michael Phelps rekorddöntésre, tizedik olimpiai diadalára készült. Az első ötvenen az egyes pályán surranó, új-zélandi Moss Burmester kamikáze módon úszott, mögötte Phelps, Cseh és Macuda érintette a falat másodikként, illetve harmadikként, utóbbi kettő holtversenyben.

Féltávnál helyreállt a világ rendje, az amerikai klasszis átvette a vezetést, Laci a negyedik helyen állt. Illetve dehogy állt, hanem óriási tempót diktált és 150-nél ismét dobogón volt, Burmester még tartotta magát, és meglepetésre Phelps sem tudta lerázni a mezőnyt. Cseh az utolsó ötvenen még tudott újítani, és befogta az új-zélandit, sőt, egy pillanatra úgy tűnt, meglehet a világszenzáció, és Phelpset is elkaphatja. Ez végül nem történt meg, az amerikai szokás szerint világrekorddal, 1:52.03-mal nyerte pekingi negyedik, összesen tizedik aranyát, amivel minden idők legeredményesebb sportolója lett, de ami nekünk ennél fontosabb, Cseh László megszerezte a magyar küldöttség második érmét az olimpián!

"Nagyon élveztem az úszást, nem készültem arra, hogy ilyen eredményt sikerült elérni, úgyhogy most egyszerre vagyok boldog és elégedett. Bennem is felsejlett egy pillanatra, hogy elkaphatom Phelpset, de így sem voltam még soha ennyire közel hozzá, úgyhogy a jövőben még jobban ráállok a 200 pillangóra" - mondta a mosolygós Cseh László, a magyar éremgarancia a vegyes zónában.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még több képet az úszódöntőkről!

Turi György, Laci edzője a bravúros eredmény ellenére a földön járva értékelt. "Az nem lepett meg, hogy Laci második lett, az igen, hogy 1:52.70-es idővel, 1:53-mal kezdődő eredményt vártam. A második százon Laci három tizedet vert Phelpsre, úgyhogy van miért dolgozni, hiszen nagyon közel volt hozzá. Minden idők legjobb úszójától ennyivel elmaradni nem szégyen, ha nem lenne Phelps, most mindenki Lacit hozsannázná, nagyon büszke vagyok a tanítványomra. Sokan panaszkodtak, hogy nem lehet délelőtt úszni, de mi direkt így készültünk" - nyilatkozta Turi.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még több képet Michael Phelpsről!

Gyurta Dániel nagyon magasra tette a lécet a keddi olimpiai rekordjával 200 m mellen, de a négy évvel ezelőtti ezüstérmes már akkor mondta, hogy nem ízlik neki a délelőtti úszás, és ez látszott is a futamán, ugyanis nagy csatát kellett vívnia, de végül az ötödik helyen jutott be a fináléba. Persze, minden csak viszonyítás kérdése, hiszen hajlamosak vagyunk fanyalogni, amikor egy-egy parádés teljesítmény után egy viszonylag gyengébb következik, csak éppen miért beszélünk gyengébb úszásról, amikor a lényeg, hogy Dani döntős, és élete második legjobb idejét úszta?! Ő maga is említette, hogy nem dőlt össze a világ, teli szájjal mosolyogni kéne, hogy bejutott a döntőbe, ehhez képest majdhogynem magyarázkodásra kényszerült. "A célt elértem, ott vagyok a legjobb nyolcban, így holnap már tehermentesen úszhatok. Várható volt, hogy Kitadzsima megdönti az olimpiai rekordot, hiszen ő 2:07.50-es úszó, igaz, most ennél egy másodperccel elmaradt. Nem jött be nekem ez a reggeli úszás, de a lényeg a döntő" - mondta Gyurta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még több képet az úszódöntőkről

Széles Sándor, Gyurta edzője azt mondta, hogy tanítványa elődöntőbeli úszása kicsit csalódás a számára, mert előzetesen 2:09.04 körüli időt várt, ettől majdnem hét tizeddel maradt el a Dani. Ugyanakkor van miből erőt meríteni a döntőre, mivel az előfutamban - tudomása szerint - Gyurta minden idők legjobb mellen produkált második százát produkálta.

Nem volt meglepő az előzmények ismeretében, hogy a délelőtti program utolsó két száma is világcsúcsokat hozott, a nőknél 200 vegyesen Stephanie Rice saját világcsúcsából csippentett le majdnem fél másodpercet (2:08.45 az új rekord), a férfiak 4x200-as gyorsváltójában pedig az amerikaiak a Michael Phelps, Ryan Lochte, Ricky Berens, Peter Vanderkaay összetételű négyessel tartottak erődemonstrációt, a 6:58.56-os idő "szerényen" négy és fél másodperccel jobb, mint a tavalyi vébén úszott csúcs. És persze Phelpsnek megvan összesen a tizenegyedik, Pekingben az ötödik aranya.