Cseh László ezüstérmes 400 vegyesen

Vágólapra másolva!
Cseh László szenzációs versenyzéssel Európa-csúcsot úszott, ezzel ezüstérmet szerzett 400 méter vegyesen a pekingi olimpián. A magyar klasszis a szám kiemelkedő egyéniségét, Michael Phelpset ugyan nem tudta befogni, viszont lehajrázta a titkos esélyesnek tartott Ryan Lochte-t. Dara Eszter nem jutott döntőbe 100 pillangón.
Vágólapra másolva!

Az olimpia második napján esős reggelre ébredt a kínai főváros. A helyi Aigner Szilárd már a megnyitó napjára beígérte az égi áldást, ami végül elmaradt, ennek leginkább a felettébb látványos előadás rendezője, résztvevői és a felvonult sportolók örültek.

Vasárnap viszont megeredt az eső, ami az amúgy is állandóan párában fürdő városban még fülledtebb levegőt eredményezett, és a látótávolság is jelentősen lecsökkent: a Nemzeti Stadion mellett magasodó hatalmas épületek belefulladtak az őket habcsókként körülölelő párafelhőkbe.

Míg Peking esős, Magyarország éremesélyes reggelre ébredt, hiszen a szombati bemelegítés után vasárnap már az első döntőben remek esélyeink voltak, ugyanis 400 vegyesen Cseh Lászlót és Kis Gergőt szólították rajtkőre.

Itteni idő szerint háromnegyed 10-kor még tele volt a medence melegítő úszókkal, hogy aztán villámgyorsan kiürüljön a vízi színpad, és felvonuljon az első nyolc főszereplő.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézze meg galáriánkat!

Cseh László nagyon erősen kezdett, és a 100 pillangón végig tartotta a tempót Michael Phelpsszel, háton azonban kezdett leszakadni az olimpia legnagyobb sztárjának kikáltott amerikaitól, ráadásul a legyőzhetetlennek tartott Phelps megszorítására egyetlenként esélyesnek tartott Ryan Lochte is elhúzott mellette.

Mellúszásban aztán csökkentette hátrányát a vezető duóhoz képest a Kőbánya SC versenyzője, majd a 100 gyorson lehajrázta a műfajban elméletileg erősebb Lochte-t, így másodikként csapott célba.

A döntő másik magyar résztvevője, Kis Gergő is pontszerző lett, ő a hatodik helyen végzett.

A magyarok közül elsőként Kis Gergő érkezett az újságírókhoz, aki ezúttal nem lihegett annyira, mint szombaton. "Nem vagyok elkenődve a hatodik hely miatt, éreztem 200 métertől, hogy lassulok, sajnos a tegnapi úszás túl sokat kivett belőlem, akkor épphogy beestem a célba. Így is valóra vált két nagy álmom, egyrészt, hogy döntőt úszhattam egy olimpián, másrészt pedig, hogy 15 órán belül kétszer is megjavítottam Darnyi Tamás idejét. Lehet, hogy más lett volna, ha ma is délután kell úszni, de nem vagyok elégedetlen, hiszen pontszerző helyen végeztem."

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézze meg galáriánkat!

Cseh László utolsónak, de egy hatalmas mosollyal az arcán érkezett a vegyes zónába: "Elégedett vagyok, nagyon jó időt úsztam, bár szerintem még jobbat tudtam volna, ha szokás szerint délután van a döntő." Az olimpia első magyar éremszerzője arra a kérdésre, hogy Phelps megköszönte-e neki, hogy leszakította róla Lochte-t, azt mondta, hogy még nem beszélt erről az amerikai bajnokkal, és ő csak kihasználta, hogy Lochte "meghalt" az utolsó két hosszon. A melbourne-i vébén még nem bírta el azt a lelki terhet Cseh, hogy Phelpset nem lehet befogni, azóta azonban az edzőjének és a barátoknak, rokonoknak köszönhetőem sokkal erősebb lett lelkileg. Az Athén után Pekingben is dobogóra álló magyar versenyző előzetesen aláírta volna a második helyet, ha ilyen remek idő dukál hozzá, amihez hozzájárult a borzasztó erős kezdés, hiszen 50-nél például ő is világcsúcs részidőn belül volt.

A helyszínen a futam után kiadott nyilatkozatcsokorból még az is kiderül, hogy Cseh felkészülése semmiben nem tért el a megszokottól, hogy felkelés után egy minimális reggelivel hangolt a nagy erőpróbára, és hogy teljesen megfelel a mostani úszódressze, nem akarja lecserélni arra, amiben idén rengeteg világrekordot döntöttek meg a külföldiek.

Turi György, Cseh edzője annyit mondott, hogy a harmadik és a második hely után Londonban már az arany jöhet Laci számára, hiszen Phelps felhagy a 400 vegyessel, míg a magyar sztár fokozatosan fejlődik, erősödik, ezúttal is óriásit javított az Európa-csúcson.

Phelps elismerte, hogy valóban ez volt az utolsó színrelépése 400 vegyesen, és hogy előzetesen a 4:03-as időt tűzte ki, de számára sem volt móka-kacagás a futam, eléggé kifacsarva csapott a célba. A baltimore-i csodabogár örömmel üdvözölte a győzelmét követően a lelátón lelkesen ünneplő Bush elnököt, édesanyját viszont nem sikerült megtalálnia: "Amikor féltávhoz értünk, mindhárman együtt voltunk. Nem ehhez vagyok hozzászokva, hanem sokkal nagyobb előnyhöz. Így aztán megnyomtam a mellúszást, elhúztam, a gyorson pedig a maradék erőmet is kiadtam. Nagyon boldog vagyok, igazi kemény csata volt, ahogy vártam. Jó volt látni, hogy az elnök és családja is kilátogatott megnézni minket."

És hogy mi a programja a következő órákban, napokban az immáron hétszeres olimpiai bajnok Phelpsnek?
"Eszem, alszom, úszom. Bepakolok egy kis kalóriát a szervezetembe, aztán megpróbálok feltöltődni, és újra a legjobb teljesítményt hozni."

Lochte a túl erős kezdésben látta a visszaesés okát, bár tudta, hogy csak akkor van esélye, ha már az elején kőkeményen odateszi magát. A bronz egyben válasz arra a kérdésre is, hogy érdemes-e gyorséttermi menüvel hangolni, mert a hat órai felkelés után Lochte a játékok hivatalos szponzorának számító étteremben vett magához némi eledelt.

A nap második számában is érdekeltek voltunk, a női 100 pillangón Dara Eszter csobbant a vízbe. A Kőbánya SC versenyzője futamában ötödikként, 58.84 mp-es idővel csapott célba, ezzel elmaradt a szombati előfutamban felállított 58.39 mp-es országos csúcsától, amivel most a fináléba kerülhetett volna.

férfi 400 m vegyes:
1. Michael Phelps (Egyesült Államok) 4:03.84 p - világcsúcs (régi: 4:05.25 p, Phelps, 2008.06.29., Omaha)
2. Cseh László (Magyarország) 4:06.16 - Európa-csúcs (régi: 4:07.96 p, Cseh, 2008.06.14., Canet-en-Rousillon)
3. Ryan Lochte (Egyesült Államok) 4:08.09
4. Alessio Boggiatto (Olaszország) 4:12.16
5. Luca Marin (Olaszország) 4:12.47
6. Kis Gergő (Magyarország) 4:12.84
7. Brian Johns (Kanada) 4:13.38
8. Thiago Pereira (Brazília) 4:15.40