Hosszú a pólósokért rajong, Jakabos a csodadresszt kritizálja

Vágólapra másolva!
Lezajlott az első versenynap az úszóknál, magyar szempontból nagyjából a várakozásnak megfelelően alakultak az események. 400 vegyesen Cseh László és az óriási egyéni csúcsot úszó Kis Gergő is finalista lett, a nőknél 100 pillangón Dara Eszter az elődöntőbe jutott, 400 vegyesen viszont Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka sem tudta beverekedni magát a legjobb nyolc közé a borzasztó erős mezőnyben.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Pekingből

Bár sem Jakabos Zsuzsanna, sem Hosszú Katinka nem jutott döntőbe 400 vegyesen, a két úszó látszólag vidáman érkezett a vegyes zónába.

"Nagyon kivagyok, nem tudtam volna jobban úszni, tőlem ez volt a maximum" - mondta Hosszú Katinka. "Egy tizeddel maradtam el a legjobbamtól, de nem lehetek szomorú, mert iszonyú erős volt a mezőny. Jakabos Zsuzsi is azt mondja, hogy négy éve Athénban tíz másodperccel rosszabb idővel lett tizenötödik, most tízzel jobbal tizenharmadik. Úgy tudom, országos csúcs kellett volna ahhoz, hogy bekerüljünk a döntőbe, anno a Risztov Évi vb-ezüstöt ért el ezzel az idővel."

- Pedig kétszáz méternél még jól álltak, Zsuzsa a világcsúcs részidőn belül úszott.
- Igen, ő általában erősen kezd, és a táv második felében lassul le, míg nálam ez pont fordítva van, gyenge kezdés után a végén szoktam feljönni.

- 200 vegyesen mi várható?
- Nekem ez volt a fő számom, azért kétszázon jó lenne bekerülni a középdöntőbe, de ha így megy tovább, akkor nem tudom, mi lesz.

- A sokat emlegetett "csodadresszben" úszott?
- Nem, Jakabos Zsuzsin volt olyan, én nem tudok benne úszni. Az országos bajnokságon próbáltam ki, 100 háton nagyon jó volt, ötvenen is, de 200 mellre is felhúztam, és nem tudtam benne úszni, mert annyira fenntartotta a vízen a lábamat, hogy kirúgtam a vízből, mert alapból fenn úszom, és dülöngéltem, nem találtam az egyensúlyt. Úgyhogy nekem nem jött be az új dressz.

- Mennyire van túlmisztifikálva ez a dressz-dolog? Tényleg annyit számít? Mennyit lehet vele javulni?
- Tényleg sokat számít, de főleg a sprintszámokban használható, 50 méteren fél másodperccel jobban lehet úszni benne, mert nagyon jól fent tart a vízen. Mindenesetre nem tartom igazságosnak a rendszert, jó lenne egységesíteni, mert így azok, akiket nem az amerikaiakat szponzoráló cég támogat, hátrányban vannak.

- Hogy tetszett a Vizes Kocka, a medence, a verseny, a körülmények?
- Nagyon-nagyon tetszik, remekül megcsinálták az uszodát, főleg akkor látványos, amikor este ki van világítva. Az olimpiai faluban nagyon jól érzem magam, van játékterem, meg minden ami ahhoz kell, hogy jól szórakozzunk. Az időjárás annyira nem kellemes, főleg a nagy pára zavaró, nagyon melegünk van, de ezenkívül minden rendben van, amit lehet, azt megtették a kínaiak.

- Más sporteseményre lesz lehetőség kimenni?
- Még úszom 200 vegyesen, de utána remélem, hogy ki tudunk majd menni, csak nekünk is jegy kell ahhoz, hogy bejussunk. A vízilabda érdekelne, és bár az atlétikában nem vagyok otthon, oda is szeretnék eljutni, főleg, mert a megnyitóról is lemaradtam, de az első a póló.

- Női vagy férfi?
- Férfi. Szerintem érthető, hogy miért...

- Hogy tetszett ez a csodadressz? - kérdeztük Jakabos Zsuzsát.
- Nem rossz, de nem is tökéletes, például verseny közben belefolyt a víz, aminek nem így kellene lennie. A rivális sportszergyártónál ezt úgy csinálják, hogy személyre szabják, leveszik a felsőtested méretét. Ennél viszont nem így van, ez egy konfekcióméret, odaadják, hogy ez a Te méreted, húzd fel. Hiába van nekem négyes méretem, mivel hosszú a lábam, így alul nem ér le a bokámig, felül meg befolyik a mellemhez a víz. A másikat 5 percbe telik felvenni, ezt harmincötbe, nem is volt biztos, hogy ebben úszok majd, mert csak itt kaptam meg, és nem lehetett tudni, hogy 400 métert végig lehet-e benne úszni, mert nem erre tervezték. Végül kockáztattam, összességében nem rossz a ruha, de nem tökéletes.

- 200 méterig minden nagyon szép volt, a világcsúcson belüli ideje volt...
- Belül voltam? Akkor a célomat máris teljesítettem! A viccet félretéve, láttam az eredményjelzőn, hiszen éppen háton úsztam, hogy jó az időm, kár, hogy a végén hiányzott kilenc tized.

- Holnap jön megnézni az első döntőket, köztük Cseh Lacit?
- Biztos, hogy megnézem majd, ha más nem tévén, bár úgy nem jön át annyira a hangulat, mint élőben, úgyhogy valószínűleg kijövünk a helyszínre drukkolni.