Közlékeny Nadal, összeomló Djokovic, párosban vitézkedő Federer

Vágólapra másolva!
Sztárparádé volt pénteken a teniszcentrumban. A pár napig még világelső Roger Federer férfi párosban bejutott a döntőbe, majd az egyes álomelődöntőjében a hétfőtől ranglistavezető Rafael Nadal nagy csatában legyőzte a jelenlegi harmadik legjobb teniszezőt, Novak Djokovicot. A spanyol sztár a meccs után válaszolt az [origo] két kérdésére, míg a svájci és a horvát csillagot nemzetközi sajtótájékoztató keretében faggattuk.
Vágólapra másolva!

Már javában zajlott a Rafael Nadal-Novak Djokovic mérkőzés a pekingi olimpia teniszcentrumában, amikor jött a hír: az egyesben James Blake-től vereséget szenvedett Roger Federer sajtótájékoztatót tart. Az apropó már nem a vereség, hanem a győzelem volt: a svájci fenomén ugyanis Stanislas Wawrinkával az oldalán bejutott a férfi páros döntőjébe a legjobbnak tartott Mike és Bob Bryan legyőzésével.

Az [origo] tudósítója arról érdeklődött, milyen értéke van a párosban szerzett éremnek annak fényében, hogy előzetesen mindenki egyesben várta dobogóra az utóbbi években verhetetlen, mostanság azonban kissé visszaesett Federert.

- Tudna-e különbséget tenni a között, hogy egyesben vagy párosban nyer aranyérmet?
- Úgy gondolom, hogy az érem az érem, mindegy, hogy miben szerezted. Ugyanolyan, ha atlétikában vagy mondjuk úszásban nyerted. Az arany, az ezüst és a bronz is egyformán sokat ér. Én pedig már most nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk itt. Ráadásul úgy vélem, mókásabb dolog párosban, együtt nyerni, mert akkor az ünneplés is másmilyen. Persze az egyéni diadal óriási, a párosban viszont bebizonyíthatom magamnak, hogy esetleg ebben is jó vagyok, még akkor is, ha utóbb nem nagyon játszottam duót. Felemelő érzés, hogy a világ legjobb párosát legyőzve játszhatunk az aranyérmért. Nagy pillanata ez a karrieremnek."

Az viszont nem nagy pillanata Federer karrierének, hogy 235 hetes uralkodása után Rafael Nadal jövő hét hétfőtől megelőzi a világranglistán. Miután a spanyol futógép 6:4, 1:6, 6:4-re legyőzte Novak Djokovicot, a centerpálya vegyes zónájában helyszíni tudósítónk két kérdésére is válaszolt.

- Milyen volt Djokovic ellen játszani?
- Hihetetlen második játszmát nyomott, gratulálok neki, mert nagyon jól játszott. A végén egy könnyű labdát ugyan elütött, s ez hozzásegített a győzelemhez. Egy biztos: Novak nagyon kemény ellenfél volt.

- Mit vár a Gonzalez elleni döntőtől?
- Nagyon szoros és izgalmas mérkőzésre számítok, Fernando nagyon magas szinten teniszezik, s a legjobb játékomat kell nyújtanom, ha nyerni akarok ellene.

Novak Djokovicnak marad a bronzmeccs James Blake ellen, a szerb érthetően maga alatt volt, a sajtótájékoztatón is látszott, hogy emészti magát a történtek miatt.

- Hogy fog lefeküdni ma éjjel? Agyal a vereségen, és azon, hogy milyen nagy lehetőséget szalasztott el az elődöntő elbukásával, vagy már a bronzmeccsre próbálja ráhangolni magát? - kérdeztük a szerb klasszist.
- Az biztos, hogy a vereség még egy ideig uralni fogja a gondolataimat, ez már csak így megy ilyenkor. De össze kell szednem magam, előre kell néznem, hogy a bronzmeccsre fel tudjak pörögni.

Hogy mennyire sikerült túltennie Djokovicnak magát a kudarcon, az pekingi idő szerint szombat este kiderül, az aranyról döntő csatát pedig vasárnap vívja González és Nadal.