Ferguson vezetné a brit fociválogatottat Londonban

Vágólapra másolva!
A pekingi olimpiának vége, négy év múlva Londonban lobban fel újra a láng. A politika mellett a sporttal is aktívan foglalkozó Gordon Brown miniszterelnök szeretné, ha a játékokon brit labdarúgó-válogatott indulna, méghozzá Sir Alex Ferguson irányításával.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown brit miniszterelnök a sporttal már-már annyit foglalkozik, mint a politikával. A kormány első embere, aki a következő olimpiának otthont adó London képviseletében természetesen ott volt a pekingi záróünnepségen, első hallásra furcsa ötlettel állt elő: szeretné, ha a 2012-es játékokon Nagy-Britannia csapata állna rajthoz a férfi és női labdarúgó-tornán.

Az Egyesült Királyságban élő különböző nemzetek helyzetének és világképének elemzése nélkül is sejthető, hogy az elképzelést nem lesz könnyű megvalósítani. Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország már jó ideje függetlenként, saját erőből indul a világ- és Európa-bajnoki selejtezőkön, a különböző irányokba húzó garnitúrát nem lesz könnyű eggyé kovácsolni.

A feladattal ezért nem is akárkit, hanem a Manchester United ikonná vált trénerét, Sir Alex Fergusont bíznák meg. A szervezőbizottság elnökeként dolgozó Sebastian coe már fel is kereste az edzőt és beszámolt a lehetőségről, melyre Sir Alex egyelőre nem bólintott rá.

A britek indulásával már korábban is voltak problémák, elvi akadálya volt a nevezésnek. Ennek oka éppen az, hogy a Királyság négy válogatottja egymástól függetlenül vív nemzetközi meccseket, így lehetetlen lenne rábökni egyikükre, mint indulóra. Négy válogatott pedig mégsem foglalhatja el mások elől a helyeket, ezért a Brown-féle ötlet. A miniszterelnök még Sepp Blatter FIFA-elnökkel is felvette a kapcsolatot, hogy garantálja számára: akármilyen formában, de a rendező jogán ott lehessen a női és férfi tornán az összbrit együttes. Blatter azt ígérte, minden követ meg fog mozgatni az ügyben.

"Meglátjuk, ki csatlakozik a brit csapathoz, ezt követően kinevezünk egy menedzsert" - fejtegette Brown. "Azt tudom, hogy Sir Alex Fergusont már felkereste Sebastian Coe és beszélt neki terveinkről, nála jobban senki sem tudná összerakni ezt a csapatot. Most már csak tőle függ, hogy elvállalja-e."

Az ügyben eddig éppen a főszereplőnek szánt Sir Alex nem tűnik olyan lelkesnek, szerinte sem lesz könnyű összekovácsolni egy ilyen gárdát. "Nem vagyok biztos benne, hogy a nemzetközi szövetségek engedik majd ezt az egészet" - adott hangot pesszimizmusának Ferguson. "Minden országnak megvan a saját identitása, célja, nem lesz könnyű közös nevezőt találni. A nagy tornákon évek óta nincs brit csapat, nem biztos, hogy praktikus éppen az olimpián elindítani egyet."

Sir Alexnek a feladat megtiszteletés lenne, bár éppenséggel aggódik saját kora miatt is. "Örülök, ha 2012-ben egyáltalán még ezen a bolygón leszek" - fűzte hozzá Ferguson.