Két kontinens kiesett a futballtornán

Vágólapra másolva!
Kialakult a legjobb nyolc mezőnye az olimpiai futballtornán, egyelőre elmaradtak a nagy meglepetések. A nyolcaddöntőben már csak három kontinens képviselteti magát, mivel Ázsia, Óceánia és a CONCACAF-zóna képviselői kiestek, Dél-Amerikából és Afrikából viszont valamennyi válogatott továbbment - Európából egyedül Szerbia csapata utazhat haza.
Vágólapra másolva!

A legtöbb izgalom a B csoportban volt várható, ahol a pont nélküli japánok kivételével még három együttesnek volt esélye arra, hogy bejusson a legjobb nyolc közé. Ezen gárdák közül Nigéria és az Egyesült Államok egymással mérkőzött, azzal a tudattal, hogy amelyikük vereséget szenved, az nagy valószínűséggel kiesik - hiszen az borítékolható volt, hogy Hollandia legyőzi Japánt.

A nagy feszültséget az amerikaiak balhátvédje, Michael Orozco bírta a legkevésbé, hiszen a harmadik percben belekönyökölt az afrikaiak csatárába, Solomon Okoronkwóba, amiért teljesen megérdemelten kapott piros lapot. Innentől kezdve a nigériaiak természetesen mezőnyfölényben futballoztak, és elsősorban Chinedu Ogbuke révén veszélyeztettek: a német TSG Hoffenheim légiósa először kapott lehetőséget a kezdők között, és remekül futballozott, ám a helyzetkihasználása csapnivaló volt. Maga is érezhette, hogy ezen a napon nem megy neki a gólszerzés, így aztán a 39. percben gólpasszt adott Isaac Promise-nek. Az amerikai kapusnak, Brad Guzannak a második félidőben is több bravúros védést kellett bemutatnia, de a 79. percben Victor Obinna lövésénél ő is tehetetlen volt. Az amerikaiak persze nem adták fel, sikerült is szépíteniük Sascha Kljestan tizenegyesével, sőt, a hajrában majdnem egyenlítettek is, ám Charlie Davies lövése a kapufán csattant.

Így az Egyesült Államok csapata már csak abban reménykedhetett, hogy a hollandok mégsem bírnak Japánnal, és az Oranje valóban nagyon megszenvedett az ázsiaiakkal, pedig a kezdő tizenegyben ott volt mindkét túlkoros csatár, Roy Makaay és Gerald Sibon, valamint Ryan Babel is. A szünetben még gól nélküli döntetlen volt az eredmény, ám bő negyedórával a lefújás előtt Babel kiharcolt egy tizenegyest, amit Sibon értékesített, így a németalföldiek bejutottak a legjobb nyolc közé.

A másik Benelux-állam, Belgium is bejutott a negyeddöntőbe, amihez Új-Zélandot kellett legyőznie. A belgák dolgát alaposan megnehezítette, hogy két kulcsjátékosukat, Vincent Kompanyt és Marouane Fellainit klubjaik, a Hamburger SV és a Standard Liege a Nemzetközi Sportbíróság döntése értelmében visszarendelte. A két focista az előző mérkőzésen eltiltás miatt nem játszott, így nem nagyon érte meg nekik kiutazni Pekingbe.

Az óceániaiak ellen azonban nélkülük is begyűjtötte a három pontot a csapat, köszönhetően Faris Haroun fejesének. Az új-zélandiak pedig végrehajtották azt a bravúrt, hogy harmadik meccsüket is emberhátrányban fejezték be, bár a fejlődés nyilvánvaló, hiszen az előző két meccsel ellentétben nem kettő, hanem csupán egy játékost állítottak ki tőlük - igaz, Daniel Ellensohn rögtön a szünet után indulhatott vissza az öltözőbe.

A csoport másik meccsén Brazília Kína ellen is simán nyert, a főszereplő ezúttal Thiago Neves volt, aki a második félidőben duplázni tudott - az elsőben pedig gólpasszt adott Diegónak. A dél-amerikai válogatottban Ronaldinho végigjátszotta a mérkőzést.

Az argentinok viszont pihentették legnagyobb ászaikat, Szerbia ellen Lionel Messi, Sergio Agüero és Juan Román Riquelme is csak kispados volt, és be sem álltak. További érdekesség, hogy a védekező középpályás Javier Mascherano ezúttal a védelem tengelyében kapott szerepet, de az albiceleste így is magabiztosan nyert. Ángel di María már a 13. percben tizenegyest harcolt ki, amit Ezequiel Lavezzi értékesített. A szerb kapus, Vladimir Sztojkovics már ezt is majdnem kivédte, a szünet után pedig megmutathatta, hogy remekül ért a büntetőkhöz, hiszen kétszer is hárította Di María próbálkozását: az első után a játékvezető újrarúgatta a tizenegyest, de a kapus megint a helyén volt. Diego Buonanotte szabadrúgását azonban már nem tudta kivédeni, így az argentinok 2-0-ra nyertek - a szerbekben pedig annyira felment a pumpa, hogy Dusko Tosics a 91. percben, Szlobodan Rajkovics pedig a lefújás után kapott piros lapot.

A csoportból még Elefántcsontpart maradt versenyben, köszönhetően az Ausztrália elleni 1-0-s győzelemnek. Az afrikaiak, soraikban a kispesti Benjaminnal, már egy döntetlennel is továbbjutók voltak, míg az auszik számára csak a győzelem lett volna jó, és az óceániaiak hiába próbálkoztak, nem tudták feltörni az elefántcsontparti védelmet, míg a másik oldalon Salomon Kalou betalált Gervinho remek passza után.

Forrás: Getty Images

A továbbjutás szempontjából a D csoportban akadt a legkevesebb izgalom, itt ugyanis tudni lehetett, hogy amennyiben a Kamerun-Olaszország meccsen döntetlen születik, így ez a két gárda megy tovább. Ennek megfelelően a találkozó döntetlennel is zárult, de azért a dolog nem volt olyan egyszerű, mint az első pillantásra tűnik. A kameruniak ugyanis Aurélien Chedjou révén az első félidőben kihagytak egy tizenegyest, majd Georges Mandjeck kiállítása miatt már a 32. percben emberhátrányba kerültek. A szünet után aztán már a várt forgatókönyv szerint alakult a meccs, egyik csapat sem erőltette meg magát, és együttesen léptek a legjobb nyolc közé. Így aztán a Dél-Korea - Honduras mérkőzésnek nem volt sok jelentősége, de az ázsiaiak azért begyűjtötték a három pontot, mégpedig egy rendkívül látványos találattal.

A nyolcaddöntő párosítása:

Brazília-Kamerun - szombat, 12 óra
Olaszország-Belgium - szombat, 12 óra
Argentína-Hollandia - szombat, 15 óra
Nigéria-Elefántcsontpart - szombat, 15 óra