Ronaldinho góljaival negyeddöntős Brazília

Vágólapra másolva!
A három legnagyobb favoritnak tartott együttes második mérkőzését is megnyerte a férfiak olimpiai labdarúgó-tornáján, így aztán Argentína, Brazília és Olaszország is ott van a legjobb nyolc között. A korosztályos Európa-bajnok hollandok az utolsó percben pontot mentettek az Egyesült Államok ellen, így maradt esélyük a továbbjutásra, Japán és Honduras számára viszont már biztosan csak egy mérkőzés van hátra.
Vágólapra másolva!

A címvédő argentin csapat az Elefántcsontpart elleni, a vártnál nehezebben kivívott győzelem után Ausztrália ellen játszott, és Sergio Batista mester egy helyen változtatott a kezdő tizenegyen: a védelemben Nicolás Pareja helyett Federico Fazio szerepelt. A támadósorban természetesen ott volt a Lionel Messi, Sergio Agüero, Ezequiel Lavezzi hármas, és már az első perctől kezdve látszott, hogy az ausztrál csapat elsősorban a védekezésre koncentrál - igaz, Adam Federici kapus kis híján rögtön a meccs elején összehozott egy gólt az argentinoknak, amikor egy hazaadásnál rosszul találta el a labdát. A hálóőr ezt követően viszont már hibátlanul teljesített, pedig alaposan koncentrálnia kellett, hiszen a labda szinte végig ott pattogott a tizenhatosa előtt. Az auszik csak elvétve jutottak el az ellenfél kapujáig, míg az albiceleste a tőle megszokott, sokpasszos futballt mutatta be - de a helyzetkihasználás sem javult az előző kör óta, így az első játékrészben nem született gól.

A második félidőben hasonló volt a képlet, az argentinok letáboroztak Federici kapuja előtt, és Messi gyakran visszalépett a középpályára, hogy lendületből vihesse rá a védelemre a labdát, ám a gól csak nem akart megszületni. A halványabban futballozó Agüerót Ángel di María váltotta, és ez jó húzásnak bizonyult, hiszen negyedórával a lefújás előtt ő adta a gólpasszt Lavezzinek - a találat előtti akcióban azért persze Messi és Juan Román Riquelme is benne volt, utóbbiban láthatóan hatalmas feszültség szabadult fel a vezetésnek köszönhetően.

Ez a gól elég volt az argentinoknak a három ponthoz, és mint kiderült, a továbbjutáshoz is, hiszen az általuk az első körben legyőzött Elefántcsontpart egy gólgazdag találkozón nyerni tudott Szerbia ellen. Mind a két együttes a győzelemre tört, és ez egy látványos összecsapást eredményezett, az adok-kapokból pedig az afrikaiak jöttek ki jobban. Mindez azt jelenti, hogy az utolsó körben a szerbeknek mindenképpen le kéne győzniük Argentínát ahhoz, hogy továbbjuthassanak...

A másik dél-amerikai együttes, Brazília is ott van a legjobb nyolc között, ráadásul a selecao ezúttal sokkal meggyőzőbb teljesítményt nyújtott, mint három nappal korábban Belgium ellen - igaz, az ellenfél is jelentősen gyengébb volt. Új-Zéland mindössze három percig húzta ki kapott gól nélkül, akkor Anderson használt ki egy védelmi hibát, és fejelte a hálóba a saját lövése után felpattanó labdát. A selecao összeállítása ugyanaz volt, mint a belgák ellen, de a brazilok ezúttal lendületesebben futballoztak, és Ronaldinho is többet villogott: a második gól előtt ő indította Marcelót, a szünet után pedig előbb szabadrúgásból, majd tizenegyesből volt eredményes. Igaz, előbbi esetben aligha kapura akarta csavarni a tizenhatos bal oldali csücskétől elvégzett pontrúgást, de a középre tekert labdájába senki sem ért bele, az pedig a hálóban kötött ki.

Forrás: Getty Images

Az új-zélandiak akkor már emberhátrányban futballoztak, és végül kilenc emberrel fejezték be a meccset, ami azt jelenti, hogy Brazília eddigi mindkét meccsén kettős emberelőnybe került, ami nem valami gyakori. Persze az sem, hogy egy csapat egymás után kétszer is kénytelen legyen több, mint egy félidőt emberhátrányban játszani, márpedig a Kiviknek ez is összejött.

A csoportban a brazilok mellett a belgák tűnnek továbbjutónak, az európai együttes ugyanis az eltiltott Vincent Kompany és Marouane Fellaini nélkül is 2-0-ra verte a házigazda Kínát. A változatosság kedvéért ezen az összecsapáson is akadt két kiállítás: Tan Wangsong az 53. percben, a csapatkapitány Zheng Zhi pedig a 64. percben mehetett zuhanyozni.

A harmadik, nagy esélyesnek tartott csapat, Olaszország szintén a legjobb nyolc között érezheti magát, a taljánok az első körhöz hasonlóan ismét 3-0-ra nyertek - akkor Honduras, most a Koreai Köztársaság volt az "áldozat". A squadra azzurrában ezúttal ott volt a keret egyetlen túlkoros futballistája, Tommaso Rocchi, akinek lövését negyedóra elteltével ugyan a dél-koreaiak kapusa még hárítani tudta, de a kipattanót Giuseppe Rossi értékesítette. Újabb negyedórával később tovább nőtt az olaszok előnye, ekkor Rocchi volt eredményes, a koreaiak pedig csak egy felső kapufáig jutottak. Az ázsiai gárda a szünetben kettős cserével próbált frissíteni, kevés sikerrel: az olaszok a legjobb hagyományaiknak megfelelően védekeztek, sőt, a ráadás perceiben még növelni is tudták előnyüket.

Az olaszok mögött alighanem Kamerun megy majd tovább, lévén a Szelídíthetetlen Oroszlánok 1-0-ra legyőzték Hondurast, amely így pont nélkül áll. A közép-amerikai gárda ezúttal jobban tartotta magát, mint az olaszok ellen, de a második félidőben már csak a kameruniak előtt adódtak helyzetek. Főleg a középpályás Aurélien Chedjou volt elemében, aki előbb fejelt egy érvénytelen gólt, aztán a kapus védett nagy bravúrral, végül kapufát lőtt. Negyedórával a lefújás előtt aztán Stéphane M'Bia lövése utat talált a kapuba, és a gólt követően a teljes kameruni gárda örömtáncban tört ki - alighanem ők is sejtik, hogy ez a győzelem nagyon sokat érhet a számukra.

A korosztályos Európa-bajnok Hollandia viszont nehéz helyzetbe került, igaz, az Oranje rosszabbul járt is járhatott volna, elvégre a rendes játékidő leteltekor még vesztésre állt az Egyesült Államok csapatával szemben. A hollandoknál a sérült Roy Makaay csak a kispadon kapott helyet, de eleinte úgy tűnt, hogy ez nem okoz gondot, hiszen Ryan Babel bő negyedóra után megszerezte a vezetést. A folytatásban azonban már inkább az amik veszélyeztettek, és a második félidőben teljesen megérdemelten egyenlítettek - sőt, a csereként beállt Jozy Altidore révén a vezetést is megszerezték. A holland mester, Foppe de Haan erre kettős cserével válaszolt, beküldte Makaayt és Gerald Sibont is, és a két túlkoros támadó közül végül az utóbbi egyenlített.

A csoportban így aztán meglehetősen érdekes a helyzet, mivel Nigéria nyerni tudott Japán ellen: az ázsiaiak így már biztosan kiestek, a másik három csapat viszont egyaránt továbbjuthat. Az afrikai együttesnél ugyanaz a 11 focista kezdett, mint Hollandia ellen, és az akkor pocsék helyzetkihasználása miatt kritizált Victor Obinnának ezúttal a szünet után végre sikerült a gólszerzés. Nem sokkal később a csereként beállt Victor Anichebe növelte a nigériaiak előnyét, és erre nagy szükség is volt, hiszen Japán szépíteni tudott.