Vicces kiállítások és meggyőző olasz rajt az olimpiai futballtornán

Vágólapra másolva!
Gólokban kevésbé, kiállításokban viszont annál gazdagabb volt az olimpia férfi labdarúgótornájának első napja. A nyolc összecsapáson mindössze 14 találat született, ugyanakkor öt piros lapot is kiosztottak a játékvezetők. Ebből kettőt a belgák kaptak, akik csak balszerencséjük miatt szenvedtek vereséget Brazíliától, és a másik favorit, Argentína is alaposan megizzadt, amíg begyűjtötte a három pontot. A legmeggyőzőbb teljesítményt az olaszok nyújtották.
Vágólapra másolva!

A D csoportban szereplő Olaszország Honduras ellen lépett pályára, a szövetségi kapitány, Pierluigi Casiraghi kihagyta a kezdő tizenegyből a keret egyetlen túlkorosát, Tommaso Rocchit - helyette Roberto Acquafresca kezdett a csatársorban. A Cagliari támadója már a harmadik percben igazolhatta volna a döntés helyességét, de ziccerben nem tudott túljárni a hondurasi kapus eszén. Az európaiak a folytatásban is nagy fölényben futballoztak, és úgy tűnt, hogy csak idő kérdése, mikor szerzik meg a vezetést.

Ehhez aztán a Juventus ifjú tehetsége, Sebastian Giovinco kellett, aki kevéssel a szünet előtt bombagóllal vette be az addig kiválóan védő Kevin Hernández hálóját. Az olaszok még az első félidőben növelték előnyüket Giuseppe Rossi tizenegyesével, majd a második játékrész elején Acquafresca is értékesített egy büntetőt, végképp eldöntve a három pont sorsát. A közép-amerikaiaknak viszont még a tizenegyespontról sem sikerült betalálniuk, Carlos Pavón a léc fölé bombázta a csapata számára megadott büntetőt. Az olaszok a győzelmükkel rögtön lépéselőnybe is kerültek, mert a csoport másik meccsén döntetlen született.

A Koreai Köztársaság együttese Kamerunnal játszott, és sokáig úgy tűnt, hogy a csapatok csak helyzetekig jutnak el, de gólt nem tudnak szerezni, amikor is a 68. percben Park Chu Young szabadrúgása utat talált a hálóba. A kameruni egyenlítést a cserék hozták össze: Franck Songo'o (az egykori kiváló kapus fia) passzából a VfB Stuttgart focistája, Georges Mandjeck talált be. Az utolsó percekben az afrikaiak Albert Baning kiállítása miatt ugyan emberhátrányban futballoztak, de ez az eredményre már nem volt befolyással.

Sokkal hosszabb időt voltak kénytelenek tíz emberrel játszani az új-zélandiak, de így is sikerült pontot szerezniük a házigazdák ellen, sőt, kis híján a győzelmet is kiharcolták. Az óceániai együttesből Steven Old 39 perc alatt begyűjtött két sárga lapot, de mintha a kínaiakat jobban megzavarta volna a kialakult létszámbeli különbség. Új-Zéland együttese a saját térfelére húzódva a kontralehetőségekre várt, és a második félidő elején el is jött a megfelelő pillanat, a már a nagyválogatottban is bemutatkozott Jeremy Brockie pedig megszerezte a vezetést. Innentől kezdve a Kivik már csak bekkeltek, de végül nem tudták kihúzni döntetlennel a meccset. A némi meglepetésre csak csereként beküldött Dong Fangzhuo (aki a Manchester Unitedben keresi kenyerét) két perccel a rendes játékidő letelte előtt ugyanis a kapuba fejelt.

A csoport másik meccsén két kiállítás is akadt: a belgák fejezték be kilenc emberrel a Brazília elleni összecsapást. Egyik piros lap sem volt jogos: Vincent Kompanynak az első, Merouane Fellaininak pedig a második sárgája tartozott a vicc kategóriába.

Forrás: Getty Images

A brazilok a második félidő elejét leszámítva csak szenvedtek, ám a három pontot megszerezték, és ez volt a legfontosabb a számukra.

A B csoport nyitóköre sem telt el kiállítás nélkül, itt a hollandok kerültek emberhátrányba Nigéria ellen, ám csak a meccs legvégén. Az összecsapás annak ellenére izgalmas volt, hogy végül nem született gól, mind a két kapusnak volt dolga rendesen, azonban mindketten hiba nélkül teljesítettek. A hollandoknál az egyik túlkorost, a csatár Roy Makaayt a szünetben sérülés miatt le kellett cserélni, ami nem tett jót az Oranje támadójátékának. Érdekesség, hogy a 2005-ös U20-as vébén ugyanez a két együttes játszotta az elődöntőt, és az akkori csapatokból mind a két oldalon többen is pályára léptek.

Ebben a csoportban így az Egyesült Államok került lépéselőnybe, amely Japán ellen gyűjtötte be a három pontot. Az amerikaiaknak ehhez némi szerencse is kellett, hiszen az ázsiai gárda az első játékrészben két százszázalékos ziccert is elrontott: Morisige Maszato az ötösön rosszul találta el a labdát, majd centikkel fejelt mellé. Közvetlenül a szünet után Stuart Holden viszont már nem hibázott, értékes három pontot szerezve csapatának.

Csak az A csoportban maradtak el a kiállítások, és ebben a kvartettben is egy döntetlen született, amelyet Ausztrália és Szerbia játszott egymással. Az európaiak az első félidőben rúgtak egy bődületes kapufát Zoran Tosic révén, a második játékrészben viszont ők kerültek hátrányba, amikor Ruben Zadkovich (aki a neve alapján akár a szerb csapatban is játszhatott volna) értékesítette David Carney beadását. Az auszik előnye viszont nem tartott sokáig, hiszen hét percre rá Szlobodan Rajkovic egy szögletet követően egyenlített. Mint később kiderült, ennek Argentínában örülhettek a legjobban, hiszen az albiceleste Elefántcsontpart legyőzésével rögtön a csoport élére ugrott.

Az argentin együttesben ott volt az FC Barcelona sztárja, Lionel Messi is, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Sportbíróság a katalánoknak adott igazat a focista ügyében, de hiába volt sztárokkal teletűzdelve a dél-amerikai együttes (Messi mellett még Sergio Agüero vagy Juan Román Riquelme is ebbe a kategóriába tartozik), az afrikaiak egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. Gervinho révén nekik is volt helyzetük, sőt, egy lesgólt is szereztek, Messi viszont szabályos körülmények között talált be Riquelme kiugratását követően. Az afrikaiak a második félidőben egyenlítettek (Argentína négy évvel ezelőtt kapott gól nélkül nyerte az olimpiát, így esetleges címvédés esetén ez már biztosan nem ismétlődik meg), és nem sok kellett volna ahhoz, hogy pontot szerezzenek. A hajrában azonban egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Messi helyzetbe került, és bár lövését Angban még védte, a kipattanót Lautaro Acosta értékesítette.

Az elefántcsontparti együttesben ötös mezszámmal végig a pályán volt a kispesti Benjamin, aki a FIFA hivatalos összeállításában Angoua néven szerepelt.

www.infosport-focivilag.hu