Diegón segített a FIFA, Ronaldinhón nem

Vágólapra másolva!
A 23 éven aluli játékosokat el kell engedni a pekingi olimpia labdarúgótornájára, ugyanakkor a túlkorosak esetében a klubokat nem lehet kötelezni erre - áll a nemzetközi szövetség (FIFA) iránymutatásában.
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti, hogy a brazil Ronaldinho akkor vehet részt az ötkarikás viadalon, ha meg tud egyezni munkaadójával, az FC Barcelonával. Ugyanakkor a Werder Bremennek a 23 esztendős Diegót, a Schalke 04-nek pedig a 22 éves Rafinhát el kell engednie a tornára.

A két német klub arra hivatkozott elutasító álláspontja kinyilvánításakor, hogy ha a brazil futballisták elmennek Pekingbe, két Bundesliga-mérkőzést is kihagynak, ráadásul a Schalkéra Bajnokok Ligája-selejtező is vár az olimpia alatt.

De ugyanígy nem bújhatna ki az olimpia alól több európai topcsapat sem, a brazilok például meghívták a válogatottba a Liverpool középpályását Lucast, a Manchester United labdarúgóját, Andersont, illetve az AC Milan és a Manchester City csatárát, Alexandre Patót és Jót.

A klubok, a futballisták és a nemzeti szövetségek közötti egyre feszültebb viszony miatt kényszerült egyértelmű megnyilatkozásra a FIFA. Blatter hozzátette, ugyan a csapatonkénti három túlkorosra nem vonatkozik a FIFA rendelkezése, azért a klubok próbálják tisztelni az "olimpiai szellemet", s járuljanak hozzá a kiválasztottak pekingi szerepléséhez.

Forrás: EPA

A 28 éves aranylabdás Ronaldinho korábban jelezte: mindenképpen szeretne ott lenni az olimpián, és bízik abban, hogy a katalán gárda vezetősége nem gördít akadályt szereplése elé.

Az ötkarikás játékok futballtornája augusztus hatodikán - két nappal az olimpiai hivatalos megnyitója előtt - kezdődik, s 23-án ér véget.