Görbicz élteti a pekingi kézis álmokat

Vágólapra másolva!
Rendkívül nehéz helyzetben vág neki a pekingi olimpia nőikézilabda-tornájának a magyar válogatott. Hajdu János együttese a felkészülés nyolc mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni, az olimpiai vetélytársaktól kikapott, köztük szégyenszemre Kínától és Kazahsztántól is. A rendkívüli csapatgyűlés, majd a nagy falnál tett kirándulás azonban remélhetőleg rendet tett a fejekben, s már csak a svédek elleni, szombat hajnali bemutatkozásra tud koncentrálni a csapat. Ráadásul Görbicz Anitával a fedélzeten...
Vágólapra másolva!

1996 óta minden olimpián abszolút éremesélyesként tartja számon a közvélemény a magyar nőikézilabda-válogatottat. A csapat Atlantában Laurencz László vezetésével bronzérmet nyert, négy évvel később Sydneyben Mocsai Lajossal a kispadon úgy lett ezüstérmes, hogy a döntőben megmagyarázhatatlan módon kikapott a 45 percig agyba-főbe vert dánoktól. 2004-ben, Athénban viszont már csupán egy 5. helyre futotta.

A tavalyi, csalódást keltő világbajnoki szereplést követően (Franciaországban mindössze a 8. lett a magyar együttes) Németh András és Zsiga Gyula is lemondott, az olimpiai selejtezőre. Illetve magára a pekingi tornára a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, Hajdu János vállalta a felkészítést, segítőként maga mellé vette Konkoly Csabát, a Győri Audi ETO KC, illetve Imre Vilmost, a Dunaferr szakvezetőjét.

A romániai selejtezőt túlélte a csapat, a zavartalan felkészülés is biztosítva volt, ám a mérkőzések nem úgy sikerültek, ahogy azt előre eltervezték. Ebben persze közvetve Görbicz Anita is "közrejátszott", aki először július elején sérült meg, jobb hüvelykujjánál történt részleges szalagsérülés, majd július 28-án forró olajjal égette meg kezét és lábát. Hiánya ráébreszthetett mindenkit, a világklasszis nélkül az együttes sokkal gyengébb...

A nyolc felkészülési mérkőzés közül egyet sikerült megnyerni, éppen a nem olimpiai résztvevő, ám címvédő dánok ellen. Romániától még sikerült egy ikszet fogni Nyíregyházán, azonban Kolozsváron zakó lett a vége, csakúgy, mint Norvégival szemben a két larviki, és egy dániai összecsapáson.

A csúfság azonban Pekingben folytatódott, az akklimatizációs gondokkal küzdő csapat előbb Kínától kapott ki 28-26-ra, majd Kazahsztán adott komoly leckét (26-30). Nem véletlenül nyilatkozta Hajdu mester, hogy "amíg a közvélemény érmet remél a csapattól, addig egy kazah öregasszony előbb hajol le a labdáért, mint a magyar játékosok."

A két tragikomikus vereség után csapatgyűlésen tisztázták a felek, össze kell kapnia magát az együttesnek, különben csúnya vége lesz az olimpiának. A játékosok csütörtökön délután kirándultak a Nagy Falhoz, pénteken könnyű edzés, majd pihenő várt rájuk, hogy szombaton, magyar idő szerint 4:45-kor a svédek ellen lejátsszák első mérkőzésüket.

A skandinávok sincsenek csúcsformában, hiszen az utóbbi felkészülési meccseken sorra vereséget szenvedtek. Mannheimben ugyan 21-21-re végeztek a németekkel, ám a stuttgarti visszavágón már 27-24-re kikaptak, majd Románia (27-32), illetve Angola is leckét adott nekik (21-24).

Forrás: MTI

Örvendetes, hogy a vártnál lényegesen gyorsabban javul Görbicz Anita sérülése. "Csütörtökön délelőtt már edzésen is részt vett" - újságolta dr. Tállay András a MOB honlapján "Visszatérése rendkívül jó hatással volt a csapatra, az edzés lényegesen pörgőbb, élénkebb, jobb hangulatú volt. Igaz ehhez a kazah csapattól elszenvedett vereséget követő hosszú beszélgetésnek is része lehetett. Lénárt Ágota pszichológusunk is segített a hangulat javításában. Minden esetre Görbicz Anitával ez a csapat egy másik csapat."

Reméljük ez a pályán, tétmérkőzésen is megmutatkozik majd.

Forrás: [origo]

A válogatott statisztikája a csoportellenfelekkel szemben