Kovács Katalin nem bírta a nyomást, negyedik lett

Vágólapra másolva!
Az egyértelműen aranyesélyes Kovács Katalin nem tudott megfelelni a várakozásoknak, a negyedik helyen fejezte be a női kajak egyes 500 métert a pekingi olimpián. Győzött az ukrán Inna Oszipenko-Radomszka.
Vágólapra másolva!

A sokak által hosszú évek óta a világ legjobb női kajakosának tartott, 23-szoros világbajnok magyar klasszis hosszú karrierje során először indulhatott egyesben az olimpián, s feltett szándéka volt, hogy megragadja - első és valószínűleg utolsó - esélyét a győzelemre a "királykategóriában".

Kovács világ- és Európa-bajnoki címvédőként érkezett Pekingbe, tehát abszolút esélyesnek számított, de ellenfelekben sem volt hiány: a jobbján a németek sztárja, Katrin Wagner-Augustin, a balján pedig az olaszok örökifjú kedvence, a 2000-ben győztes, négy éve pedig Janics mögött második, 44. évében járó Josefa Idem készülődött a rajthoz.

Jól kezdett a magyar, rögtön a rajt után az élre állt, de vele tartott Idem, Wagner-Augustin és némileg váratlanul az ukrán is. Féltávnál Kovács, Idem, Oszipenko-Radomszka volt a sorrend, majd jött az utolsó 200 méter, amikor a magyarnak robbantania kellett volna, ez azonban elmaradt. Ehelyett a kvartett szinte együtt érkezett az utolsó csapásokhoz, az élen az ukrán csak centiméterekkel előzte meg az olaszt, mögöttük pedig Wagner-Augustin ért be, így Kovácsnak meg kellett elégednie - és korábbi eredményeinek fényében ismerkednie - a negyedik hellyel.

Radomszka elképesztő csatában győzte le végül Idemet, az ukrán mindössze négy ezreddel előzte meg a roppant balszerencsés olaszt. A különbség szabad szemmel láthatatlan volt.

K-1, 500 m:
1. Inna Oszipenko-Radomszka (Ukrajna) 1:50.673 p
2. Josefa Idem (Olaszország) 1:50.677
3. Katrin Wagner-Augustin (Németország) 1:51.022
4. KOVÁCS KATALIN (MAGYARORSZÁG) 1:51.139
5. Csung Hung-jen (Zhong Hongyan, Kína) 1:52.220
6. Spela Ponomarenko (Szlovénia) 1:52.363