Vágólapra másolva!
Kovács Katalin már a bemelegítésnél érezte, hogy egyesben gondjai lehetnek, a párosra viszont nagyon felpörgött a pekingi olimpia szombati versenynapján. Azt még nem tudja, hogy folytatja-e pályafutását.
Vágólapra másolva!

Kovács Katalin és Janics Natasa - utóbbi egy kis, tőle már-már megszokott pózolgatás után - boldogan, nevetve ugrott fel a dobogó tetejére a női kajakpárosok eredményhirdetésénél, majd mindketten meglobogtattak egy-egy magyar zászlót, a mozdulatot több száz szurkoló üdvözölte diadalittasan a pekingi olimpia kajak-kenu versenyeinek otthont adott Sunji regattaközpont lelátóján.

A duó - amely megvédte négy éve, Athénban kiharcolt címét - Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől és Ulrich Feldhofftól, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség német vezetőjétől vehette át a bajnokoknak járó aranyérmeket, valamint a virágcsokrokat. A néhány másodperc múlva felhangzó Himnuszt mindketten végigénekelték, bár úgy tűnt, Janicsnál egy ponton eltörött a mécses. Utóbbi kajakos pályafutása harmadik aranyérmével - és a pénteken, négyesben szerzett ezüsttel - minden idők legjobb magyar kajak-kenusa lett. Kovács második ötkarikás elsőségét gyűjtötte be, miután egyesben esélyesként meglepetésre leszorult a dobogóról és csak negyedik lett.

"Az első számnál már a bemelegítés során éreztem, hogy kicsit 'langyos' vagyok, így nem tudtam azt a teljesítményt nyújtani, amit szerettem volna, illetve amire képes vagyok. A befutó után igazán fel sem fogtam, hogy mi történt, már készültem is a párosra és amikor feleveztem, akkor megpróbáltam maximálisan koncentrálni és ellazítani az izmaimat, amik iszonyatosan be voltak kötve, sokkal jobban, mint általában. Amikor aztán elrajtolt a páros és éreztem, hogy jól megyünk, egyre jobban felpörögtem" - mondta a dobogósok sajtótájékoztatóján Kovács Katalin.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép

"Nagyon nehéz év van mögöttünk, otthon többször is csúcsformában kellett lennünk, hiszen ott is voltak ellenfelek, többször is kellett teljesíteni, hosszú volt az egész nyár. Szeretném megvédeni Katit, hiszen többször is vérre menő csatát kellett vívnia" - fogalmazott Janics.

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékelné a női szakág pekingi teljesítményt, Kovács a következőképpen reagált: "Nem hiszem, hogy nekünk kellene értékelni. Mi megtettünk mindent, amit tudtunk, most ez ennyire volt elég. Évek óta maximálisan pörgünk. Itt most nyertünk egy arany- és egy ezüstérmet, valamint hoztunk egy negyedik helyet, azt hiszem, ez nem rossz. Természetesen mi is többet vártunk magunktól, ezt még fel kell dolgoznunk, de igenis örülnünk kell és büszkének kell lennünk ezekre az eredményekre."

Arra a kérdésre, hogy folytatja-e a pályafutását, Kovács azt mondta: még nem tudja.