Kozmann György: A mennyekben érezzük magunkat

Vágólapra másolva!
A magyar szurkolók óriási üdvrivalgással fogadták a Kozmann György, Kiss Tamás duó kenu kettesben elért 1000 méteres bronzérmét Pekingben.
Vágólapra másolva!

Kolonics György tragédiája után még az is kérdéses volt, hogy elindul-e Kozmann az olimpián, ám hogy érmet fog szerezni, arra talán ő maga sem gondolt.

Sokak szerint a duó dobogós helyezése a magyar csapat legnagyszerűbb pekingi teljesítménye. A verseny után mindkét versenyző nyilatkozott az [origo]-nak.

- Mit érez most? - kérdeztük Kozmann Györgyöt.
- A mennyekben érezzük magunkat. Olyan ez, mint egy tündérmese - egyszerűen nem hiszem el. Két hónapja még Kolonics Györggyel ültem egy hajóban, most pedig itt vagyok. Mondtam Kiss Tamásnak, hogy ez nem fog működni, nem tudunk együtt kenuzni, de két hete megtaláltuk a helyes utat.

- Mikor tudta meg, hogy összejön a dobogó?
- Tamás mondta, hogy harmadikok lettünk, én nem láttam, mert az utolsó méterekig nem néztem ki. Azt láttam csak, hogy az oroszokat megelőztük, de nekem már önmagában az is elég lett volna.

- Rövid, mégis hosszú volt az út a bronzéremig...
- Nagyon sokat kellett dolgoznunk ebben a hónapban is, de úgy érzem, végül nagyon elkaptuk a fonalat. Amikor betérdeltünk a hajóba, azt éreztük, mintha már évek óta együtt eveztünk volna. Viszont amikor ide kiérkeztünk, nemcsak az átállással, hanem a stílus megtalálásával is problémáink voltak. Kerestük a mozgást, s most így a végére állt össze.

Kozmann György kenus társa, Kiss Tamás szintén roppant boldog a bronzéremmel: "Így terveztük el a futamot, de ilyen jó eredményre nem számítottunk, ez egy hatalmas meglepetés. Egyelőre nem is tudjuk felfogni. Mosolygunk, mint a hülye - ennyi."

Gyenesei István sportért is felelős miniszter Kozmann Györgyék bronzérme után kijelentette: javasolni fogja, hogy a duó az aranyéremnek megfelelő javadalmazásban részesüljön.