Az elnök csak Kammererékben csalódott

Vágólapra másolva!
A pekingi olimpia első kajak-kenu-döntős napja után az [origo] megkérte Baráth Etelét, a sportági szövetség elnökét, hogy értékelje a látottakat.
Vágólapra másolva!

- Három különböző színű érem, két ötödik hely. Miképp értékeli az első döntős napot?
- Az olimpiáról a negatív és a pozitív meglepetések sem hiányozhatnak, ezt is figyelembe véve úgy vélem, összességében fantasztikusan jó az első napi teljesítmény, magyar csapat 1000 méteren soha ennyire jól még nem teljesített. 1968 óta nem volt kenu 1000 méteres győztesünk, most Vajda Attila nyert. Akikben csalódtunk, nos, ők Kammererék voltak, egy nagyon eltaktikázott verseny volt az övéké, bár hozzá kell tenni: ugyanígy veszítette el a német kenupáros a saját viadalát. Ezzel szemben a Kozmannék harmadik helye egyszerűen fantasztikus. Az utóbbi eredmény is bizonyítja, hogy ha az embereket segítik, békén hagyják, ők pedig dolgoznak, akkor elérhetik a céljaikat.

- A női kajaknégyes tagjai felettébb csalódottak voltak az ezüstéremmel, az ő viadalukról mit gondol?
- Kovács Katiéktól nem igazán lehetett jobbat várni, ezt pontosan tudtuk, mert a németek hajója most is nagyon jó volt, az utóbbi években mindig megverték a mieinket. Most azt hihettük, hogy egy picit több esélyük lesz a magyaroknak, de miért lett volna éppen most több? Nem jöhet mindig minden össze. Ha összeadjuk a pontszámokat, azért láthatjuk: szép nap volt a mai.

- Semmi hiányérzete nincs?
- Nincs, mert minden számban, minden döntőben ott voltunk, egyedül a férfi kajakkal volt egy kis gikszer, remélem, hogy szombaton majd jobban mennek.

- Lehetetlent kérek: hasonlítsa össze, melyik a nagyobb teljesítmény, Vajda aranyérme vagy Kozmannék bronzérme?
- Vajda Attila aranyérme hatalmas eredmény, Kozmannéké pedig olyan pszichikai, emberi győzelem, ami a sportban mindig benne van. Lehetett látni, hogy ez nem szerencse, nem fizikai felkészültség kérdése. Ehelyett Kiderült, hogy hihetetlenül nagy szükség van a lelkierőre, az akaratra, a küzdeni tudásra. Ez volt benne Kozmannékban. Nem szabad, nem lehet ezeket az eredményeket versenyeztetni egymással.

- Vajda Attila azt nyilatkozta a győzelme után, hogy Kolonics Györgynek köszönheti az aranyérmet. Milyen nyomokat hagyott a csapaton a kiváló kenus elvesztése?
- Elöljáróban annyit, Vajda Attila minden nyilatkozatában az emberi nagyságát bizonyította. Ami a kérdést illeti, azt gondolom, hogy a tragédia pozitívan hatott mindenkire, az akaraterőt javította. Most már elmondhatom, hogy szerettünk volna egy Kolonics arcképével ellátott kitűzőt gyártani megemlékezésképp, de néhány versenyző azt kérte, hogy ne tegyük, mert nem akarják, hogy amikor a kollégára néznek, Koló nézzen vissza. Ezért inkább nem csináltunk semmit.

- Mit vár a szombati versenyektől?
- Az 500 nehezebb szám, mint az ezer - meglátjuk, hogy Kovács Katiék miképp kapják össze magukat, Vajdának dobogón a helye, de Kammmererék is oda tudnak érni. Összpontszám és eredményesség szempontjából szerintem nem leszünk sokkal alatta a pénteki napnak. Én már otthon is azt mondtam, hogy ha két aranyunk lesz, és mellé még két ezüst vagy bronz, akkor a magyar kajak-kenu-csapat már hozta azt, amit elvártak tőle.