Virág Lajos kibirkózta a pekingi kvótát

Vágólapra másolva!
Megvan a magyar kötöttfogású birkózás ötödik olimpiai kvótája, miután a római kvalifikációs viadalon Virág Lajos bejutott a 96 kg döntőjébe. Annak, hogy a fináléban este mire jut a bolgár ellenfelével, már semmi jelentősége nincs, mert a verseny első négy helyezettje kijut az olimpiára.
Vágólapra másolva!

A 2005-ös budapesti vb-n ezüstérmes Virág Lajos szombaton a katari Rahman Idres Fazal ellen könnyed, látványos technikai tussal rajtolt a 96 kg-ban. S az olasz fővárosban az első fordulóban máris megszületett az első szenzáció: Jiang Huachen 2:1-re (2:1, 1:1+, 2:0) legyőzte a világbajnok észt Heiki Nabit. A győztes kínai 2002-ben hatodik, két éve pedig ötödik volt az Ázsiai Játékokon. A második körben azonban ő is alulmaradt - 2:1-re (1:2, 3:0, 6:0) - az ukrán Oleg Krjokával szemben, így Nabi kiesett.

Virág a második fordulóban a súlycsoport másik világbajnokával, a török Mehmet Özallal találkozott, és katari elleni "bemelegítés" után őt is legyőzte. A három menetben hét, az ellenfele mindössze egyetlen pontot szerzett. A harmadik kör újabb szenzációval kezdődött. A vb-bronzérmes bolgár Kalojan Dincsev 2:1-re (3:6, 4:0, 2:0) megverte Egyiptom olimpiai bajnokát, Karam Gabert. Minthogy azonban a bolgár beverekedte magát a döntőbe, Gaber még versenyben maradt a kvótáért. Virág ekkor a fehérorosz Dzejnicsenkónál bizonyult jobbnak, ezúttal is három menetben, és ekkor már biztos volt, hogy legrosszabb esetben a vigaszágon folytathatja.

Az elődöntőben az üzbég Gennagyij Cshaidze lett az ellenfele, aki 2004-ben Ázsia-bajnok és olimpiai ötödik volt, 2006-ban bronzérmet nyert az Ázsiai Játékokon, míg a tavalyi világbajnokságot a 31. helyen zárta, miután - nem kis meglepetésre - kikapott az olasz Timoncinitől. Virág Lajos két nehéz, pontegyenlőséggel zárult menetben, hallatlan küzdeni tudásról tanúságot téve megnyerte a mérkőzést. S azzal, hogy döntőbe jutott, megszerezte a magyar kötöttfogás ötödik pekingi kvótáját. Az első helyért a bolgár Kalojan Dincsev ellen lép szőnyegre az esti programban, várhatóan 21 óra tájban, de annak, hogy itt ki győz, már nincs jelentősége.

A 60 kg-ban Kliment László vereséggel kezdett: két menetben alulmaradt az örmény Melikjannal szemben. Hogy a magyar vb-ötödik mégis mennyire kitett magáért, azt legyőzőjének a következő meccse igazolja, hiszen a német Heinz Marnettet 5:0, 7:2-re legázolta. Következett a 34 éves Oleg Nemcsenko, aki oroszként 1997-ben Eb-második volt, az idén montenegrói színekben 17. hellyel debütált a kontinensviadalon, és Melikjan - ha nehezen is - őt is megverte 2:1-re (3:2, 2:3, 1+:1). Az elődöntőben 2001 vb-aranyérmesét, az üzbég Dilsod Aripovot kellett legyőznie ahhoz, hogy Kliment vigaszágra kerüljön. Illetve hát: kellett volna... Mert Aripov nyert 2:1-re (1:1+, 5:1, 3:0), így Kliment nem szerzett kvótát, mint ahogy még pénteken római különítményünk harmadik tagja, Módos Péter (55 kg) sem.

A hét kötöttfogású súlycsoportból egyelőre ötben rendelkezünk kvótával: Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74 kg), Fodor Zoltán (84 kg), Virág Lajos (96 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) révén. Az 55 kg-ban és a 60 kg-ban még az újvidéki versenyen lehet pekingi indulási joghoz jutni, itt az első három kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra.

Eredmények:
1. forduló:
60 kg: Hoszrov Melikjan (örmény) - Kliment László 2:0 (3:0, 2:1)
96 kg: Virág Lajos - Rahman Idres Fazal (katari) 4:0/technikai tus, 6:0, 6:0

2. forduló:
96 kg: Virág Lajos - Mehmet Özal (török) 2:1 (1:1+, 4:0, 2:0)

3. forduló:
96 kg: Virág Lajos - Tyimofej Dzejnyicsenko (fehérorosz) 2:1 (2:1, 0:3, 2:1)

elődöntő:
96 kg: Virág Lajos - Gennagyij Cshaidze (üzbég) 2:0 (3+:3, 1:1)