Bekele duplázott, Thorkildsen címet védett

Vágólapra másolva!
Az etióp Kenenisa Bekele a 10 000 után 5000 méteren is győzött, míg a gerelyhajító norvég Andreas Thorkildsen megvédte címét a pekingi olimpián.
Vágólapra másolva!

Az 5000 fináléjában Bekele korán az élre állt, és folyamatosan fokozta a tempót, egyre-másra szakította le vetélytársait. A "szalámitaktika" olyannyira jól működött, hogy az utolsó kör elején már csupán a 2003-as világbajnok kenyai Eliud Kipchoge maradt mögötte, az etióp újabb sebességváltása után aztán már ő sem, így az utolsó 350 méter teljesen izgalommentes volt.

A gerelyhajítók hagyományosan kiélezett versenyben szokták eldönteni az aktuális világverseny dobogós helyeit, ám ezúttal a norvég Andreas Thorkildsen kiemelkedett a mezőnyből, és a cseh Jan Zelezny olimpiai csúcsát megdöntve, 90,57 méteres eredménnyel győzött. Az ezüstérem meglepetésre a lett Ainars Kovalsé (86,64 m), míg a bronz a világbajnoki címvédő finn Tero Pitkamakié (86,16) lett.

Női 1500 méteren kenyai siker született: a nagyon meggyőző utolsó 250 métert produkáló kenyai Nancy Jebet Langat lett az első. Langat pénteken ünnepelte 27. születésnapját.