Fazekas Róbert nyolcadik lett diszkoszvetésben

Vágólapra másolva!
Fazekas Róbert kihozta magából a maximumot a pekingi olimpia diszkoszvető-döntőjében, a selejtezőből 11. helyen továbbjutott atléta 63,43 méteres eredménnyel a nyolcadik helyen zárta a finálét. Nyert az észt Gerd Kanter, Virgilijus Alekna a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
Vágólapra másolva!

Sok vita előzte meg Fazekas Róbert olimpiai csapatba kerülését, a négy éve doppingbotrányba keveredett, aranyérmétől megfosztott diszkoszvezető azonban végül elutazott Pekingbe. Sőt, nemcsak elutazott, hanem ki is harcolta a döntőbe jutást, a magyarok becsületét megmentve ez egyedül neki sikerült. Fazekas 62,64 méterrel, a 11. helyen jutott be a fináléba, ahol célja a legjobb nyolcba kerülés volt. Kővágó Zoltán négy éve a 12., utolsó helyen csusszant be a legjobbak közé, mégis második lett, Fazekast sem írhatták le az ellenfelek.

Fazekas a döntőre kopaszra nyíratta magát, első dobásának nagy lendülettel futott neki. Az eredmény 62,25 méter volt, selejtezőbeli önmagát tehát nem sikerült túldobnia a szombathelyi atlétának, akit hatodikként szólítottak a dobókörbe. Az első sorozatban némi meglepetésre a lengyel Piotr Malachowski hajította a legnagyobbat 66,45 méterrel, Fazekas a hatodik helyre került.

A második sorozat elején Fazekas visszaszorult a hetedik helyre, s innen második dobásával sem tudott előrelépni: 63,43 méterig szállt diszkosza, a páholyból szólt a taps, a helyezési szám viszont nem változott. Virgilijus Alekna első kísérlete - az észt Aleksander Tammertéhez hasonlóan - érvénytelen volt, másodikra 65,77 métert ért el és feljött a második helyre.

Malachowski másodjára még nagyobbat hajított, mint elsőre, 67,82 métert mértek dobására. A sorozat végére Fazekas maradt a hetedik helyen, a második helyet viszont az észt Gerd Kanter 66,38-cal elcsente Aleknától. A litván harmadikra visszaesett, 64,42 méterig jutott csak.

A 11. helyen álló, Athénban még bronzérmes Tammert elszállt, 61,38 métert dobott, ezzel nem változott pozíciója. Az észt után Fazekas lépett a dobókörbe, dobása 62,49 méter volt, azaz nem sikerült javítania, maradt hetedik. Következett az éllovas Malachowski, megközelítette újra a 67 métert, de két centivel alatta maradt.

A közvetlenül Fazekas mögött állt spanyol Mario Pestano 63,42-vel, egy centivel maradt el Fazekas eredményétől, ezzel biztossá vált, hogy a magyar versenyző bejutott a legjobb nyolc közé. A sorozat előtt kilencedik Yennifer Frank Casanas 64,46 métert dobott harmadikra, ezzel besorolt Fazekas elé, aki így az utolsó helyen csusszant be a nagydöntőbe.

Robert Harting a harmadik sorozatban kilenc centivel 67 méter fölé került, ezzel Alekna - átmenetileg legalábbis - leszorult a dobogóról. Búcsúra a spanyol Pestano, a katari Al-Dosari, a finn Kruger, illetve az észt Tammert kényszerült. A legpechesebb kétségkívül Pestano volt, aki egy centivel maradt el Fazekas teljesítményétől, de emiatt fájjon a spanyolok feje.

A nyolcas döntőt Fazekas rossz dobással kezdte, nem is mérette le, inkább kilépett. Az orosz Pisalnyikov negyedjére egyéni csúcsot jelentő 65,88 méterig jutott és a hetedikről feljött a negyedik helyre. Következett Alekna és egy nagy dobás, a 67,79 méter azt jelentette, hogy a litván három centire került az első helytől.

Aleknát Gerd Kanter követte a dobókörben, aki hatalmasat hajított, az eredményjelzőn 68,82 méter jelent meg: az észt kereken egy métert vert az addigi éllovas Malachowskira. A lengyel nem is tudott méltó választ adni, negyedik dobása jóval 65 méter alatt maradt.

Az ötödik sorozat összesen két érvényes dobást hozott - Fazekasé nem volt köztük. A helyezések nem változtak, bár a hetedik Casanas javított eredményén.

Fazekas utolsó dobása is gyengére (59,34 méter) sikeredett, maradt a nyolcadik helyen, de az előzményeket is figyelembe véve tőle ez jó eredménynek, jóval várakozáson felülinek számít. A végső győzelmet az észt Kanter szerezte meg, a lengyel Malachowski maradt második, Aleknának pedig athéni győzelmét követően ezúttal meg kellett elégednie a bronzéremmel.

Fazekast, aki hétfőn ünnepelte 33. születésnapját, csapattársai tapssal fogadták a vegyes zónában. "Erőn felül teljesítettem, álmomban sem gondoltam volna, hogy a legjobb nyolc közé kerülök" - mondta az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető. "Ehhez kellett egy kis szerencse, hiszen egy centiméteren múlt, hogy én folytathattam a nyolcban. Az utolsó verseny utolsó előtti dobásával kerültem be a csapatba, időm sem volt felkészülni. Nekem ez a nyolcadik hely felér egy dobogóval, mert a legmélyebb szakadékból jöttem ki." Fazekas hozzátette, jövőre a világbajnokságon ennél jobb eredményt szeretne elérni. A nyolcadik helyért nettó kétmillió forint állami jutalom jár.

férfi diszkoszvetés:
1. Gerd Kanter (észt) 68,82 méter
2. Piotr Malachowski (lengyel) 67,82
3. Virgilijus Alekna (litván) 67,79
4. Robert Harting (német) 67,09
...
8. Fazekas Róbert 63,43