Pars Krisztián: Bennem maradt egy nagyobb dobás

Vágólapra másolva!
Pars Krisztián célja a 82 méter és a dobogó elérése volt férfi kalapácsvetésben, ám a pekingi olimpia 12-es döntőjében ettől bő egy méterrel elmaradt, így a negyedik helyen végzett. Mint az [origo]-nak a viadal után elmondta, számára ez csalódás, pedig a legjobb ötkarikás és világbajnoki helyezése is eggyel rosszabb a mostaninál. A 26 éves dobó mindenesetre már most készül a visszavágásra, és úgy érzi: lesz ő még dobogón, annak akár a legtetején is.
Vágólapra másolva!

Végignézve a kalapácsvető mezőnyön, a negyedik hely egyáltalán nem rossz eredmény Pars Krisztiántól, ám a Dobó SE atlétája a viadal után valahogy mégsem tudott kibékülni azzal, hogy nem került dobogóra. "Sajnálom, hogy nem tudtam meglepetést okozni, nem sokon múlott, hogy legalább a harmadik helyet elérjem. Úgy éreztem, hogy bennem maradt egy nagyobb dobás."

Hogy a tervezett 82 méter nem lett meg, annak a körmendi atléta szerint egy apró hiba volt az oka: "Ha 80,96-nál ezt (nem ért le időben a jobb lábam, s ezért nem tudtam egy kidobást csinálni, ami egy métert visszavesz) meg tudom oldani, akkor én vagyok a második. Nem jött össze, nagyon sajnálom. A 80,96 egy amolyan 90 százalékos dobás volt."

Pedig minden klappolt, minden optimális volt: "Úgy éreztem, hogy a körülményekkel minden rendben van, s hogy nagyon jó formában vagyok, fejben is rendben voltam, tudtam koncentrálni, a közönség is jó volt, a körrel sem volt semmi. Ezen a szinten már csak a technikán múlik minden. Nagyon gyorsan kellett forogni, de a lábam valamiért nem ért le, ennyi volt a hibám. Minden adott volt a szép eredményhez, így összességében azt mondhatom, hogy csalódott vagyok."

Pars előzetesen már-már verhetetlennek titulálta a fehérorosz Ivan Tyihont, akinek a legjobb eredménye 86,73 méter - ez mindössze egy centiméterrel rosszabb, mint Jurij Szedih 20 évvel ezelőtti világcsúcsa.

"Meglepődtem, hogy nem Tyihon lett az első, én mindenképpen vártam tőle egy 83 méter körül eredményt, mindenesetre a derekát nagyon fájlalta, s így végül a szlovén Primoz Kozmus ért oda az első helyre. Gyevjatovszkijtól sem vártam dobogós helyet, de ő meg tudta csinálni a feladatot - sajnos én nem."

Noha Németh Pál edző tanítványa már Athénban is részt vett (ötödik lett), még mindig csak 26 éves, amivel a döntős mezőny harmadik legfiatalabb tagja volt, akár még két olimpián is ereje teljében lehet. De vajon mi kell ahhoz, hogy ennél is előrébb végezzen?

"Mindenképpen a technikámon kellene még csiszolni, minden évben próbáljuk tökéletesíteni, de mindig vannak olyan apró dolgok, amelyeket nem lehet egy év alatt megtanulni. Nem elég egy fél év alapozás, hanem el kell telnie másfél-két évnek, és akkor lehet csak beljebb venni a mozgásból. Jó úton vagyunk, meglehet a 82 méter feletti eredmény is a világbajnokságon - csak hogy kárpótolni tudjam magam egy kicsit."

A 188 centiméter magas és 113 kilós nehézatléta nem csügged, már most a következő versenyre figyel. "Egy biztos, amint lehet, megpróbálok visszavágni - elsőként erre szeptember közepén lesz lehetőségem, Stuttgartban. Pekingben viszont még megnézem a Nagy Falat, illetve mindent bepótolok, ami kimaradt az életemből az előző napokban."

Fotó: Hajdú D. András [origo]

férfi kalapácsvetés:
1. Primoz Kozmus (Szlovénia) 82,02 m
2. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország) 81,61
3. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 81,51
4. Pars Krisztián 80,96
5. Murofusi Kodzsi (Japán) 80,71
6. Olli-Pekka Karjalainen (Finnország) 79,59
7. Szymon Ziolkowski (lengyel) 79,22
8. Libor Charfreitag (szlovák) 78,65
9. Markus Esser (német) 77,10
10. Andras Haklits (horvát) 76,58
11. Dilshod Nazarov (tádzsik) 76,54
12. James Steacy (kanadai) 75,72