Pars Krisztián lemaradt a dobogóról

Vágólapra másolva!
Pars Krisztián 80.96-os eredménnyel a negyedik helyen végzett a férfi kalapácsvetők versenyében a pekingi olimpián. A győzelmet az egyedüliként 82 méter fölé jutó szlovén Primoz Kozmus szerezte meg.
Vágólapra másolva!

Bár Pars Krisztián egyedüliként dobott nyolcvan méter felett a selejtező során, mégsem jelenthettük ki, hogy ő az elsőszámú esélyese a pekingi olimpia kalapácsvető számának, hiszen a rajta kívül döntőbe jutott tizenegy versenyző között ott volt többek között Athén olimpiai bajnoka, a japán Murofushi Koji, a nyolc éve Sydneyben győztes lengyel Szymon Ziolkowski, valamint az aktuális világbajnok, a fehérorosz Ivan Tyihon.

A döntő résztvevői: Pars Krisztián, Szymon Ziolkowski (lengyel), Primoz Kozmus (szlovén), Ivan Tyihon (fehérorosz), Murofushi Koji (japán), Markus Esser (német), Andras Haklits (horvát), Olli-Pekka Karjalainen (finn), Vagyim Gyevjatovszkij (fehérorosz), Libor Charfreitag (szlovák), James Steacy (kanadai), Dilshod Nazarov (tádzsik)

Férfi kalapácsvetés, döntő:
A finn Karjalainen kezdte a dobások sorozatát, majd jött Murofushi és Tyihon is, az első nagy felhördülést azonban a szlovén Kozmus váltotta ki, aki 80.75-tel áttörte a 80 méteres lélektani határt. Pars Krisztián 78.05-tel indított, amivel az ötödik helyen állt az első sorozat után.

A második sorozatban Murofushi is 80 méter fölé jutott, de négy centiméterrel még elmaradt a listavezető szlovén Kozmustól. Tyihon megelégelte a vetélytársak virgonckodását, és ő is 80 fölé hajította a célszerszámot (80.56), de ez egyelőre csak a harmadik helyre volt jó neki. Sőt! Jött Gyevjatovszkij, és 81.61-gyel mindenkit maga mögé utasított! Óriási verseny van kialakulóban: ismét Kozmus lépett a dobókörbe, aki 82.02-vel, idei legjobbjával visszavette a vezetést. Pars Krisztián sem szeretett volna lemaradni, és másodikra 80.96-tal a harmadik helyre jött fel. A körmendi illetőségű versenyző érezte, hogy jól sikerült a dobás, és elégedetten húzhatta fel a melegítőjét.

A harmadik sorozatban sem tudott javítani a szombathelyi születésű, de horvát színekben versenyző Haklits András, így ő elbúcsúzott a további küzdelmektől. A listavezető Gyevjatovszkij harmadikra alig jutott hetven fölé, Kozmus viszont újfent 80 fölött dobott, igaz így sem tudott javítani. Pars Krisztián harmadikra nagyon elszámolt valamit, és nagy lendülettel a védőhálóba zúdította a kalapácsot, de így is megőrizte dobogós helyét a harmadik sorozat után. Az első három kört követően a legjobb nyolc folytathatta, míg Haklits András mellett Markus Esser, Dilshod Nazarov és Steacy James számára véget ért az olimpia.

Forrás: MTI

Aki megérdemelten lett első: Primoz Kozmus
Kattintson a képre a galériáért!

A döntő döntőjében, a negyedik sorozatban Tyihon nem tudott előrelépni, és Murosfushi is maradt negyedik, mivel eddigi legrosszabb dobását produkálta. Pars Krisztián megint nyolcvan fölött dobott, a 80.16 azonban nem jelentett előrelépést az eddigiekhez képest. Gyevjatovszkij is hálózott egyet, majd Kozmus újfent nyolcvanazott, megerősítve ezzel vezető pozícióját.

Tyihon nagyon összekapta magát, és ötödikre 81.51-et dobott, negyedik helyre szorítva ezzel Pars Krisztiánt. Murosfushi nem tudott javítani, és sajnos a magyar versenyző sem, mert bár a nyolcvan megint megvolt (80.11), egy lépéssel mégis távolabb került az érem.

Mourofushi az utolsó körben sem tudott javítani, így véglegessé vált, hogy nem védheti meg Athénban szerzett olimpiai bajnoki címét. Pars Krisztián utolsó dobásával kis híján telibe trafálta a nyolcvan méteres szalagot, végül 79.83-mal zárt, így a negyedik helyen végzett. A verseny befejezéséhez közeledve egyik fehérorosz nehézatléta sem tudott javítani, így a szlovén Primoz Kozmus utolsó dobásától függetlenül megszerezte az olimpiai bajnoki címet.

"Sajnálom, hogy nem tudtam meglepetés eredményt okozni" - mondta Pars Krisztián az MTI-nek. "Egy kicsin múlott, ötödikre dobott túl Tyihon. Nem tudtam összehozni azt a technikai mozgást, amivel az elmúlt hónapokban hoztam a 81 fölötti eredményt, nem ért le időben a jobb lábam. Ennyin múlott, ha 80,96-nál ezt meg tudom oldani, akkor én vagyok a második."

Pars hozzátette, jó formában van, koncentráltan versenyzett, tudta, hogy csak a technikán múlik majd a jó szereplés. "A szeptemberi Világdöntőben szeretnék visszavágni az előttem végzetteknek. Még csiszolni kell a technikámat, minden évben próbáljuk tökéletesíteni, de mindig vannak apró dolgok, amiket nem lehet egy év alatt megtanulni. Jó úton vagyok, úgy érzem, hogy ebből jövőre meglesz a 82 méteres eredmény a világbajnokságon."

Mérei László szövetségi kapitány szerint hozta idei átlagát. "Ő volt az a magyar csapatból, akitől érmet lehetett remélni. Mostani eredménye előrelépés, hiszen négy éve az ötödik helyen végzett. Még fiatal, 26 éves, a legfiatalabb volt a nyolcas mezőnyben, tud fejlődni. A 81 méter eredmény közelében dobott, nem tehetünk neki szemrehányást."

Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke: "Jó eredményt ért el Krisztián, jó átlagot dobott. Nyilván ő is, mi is többet vártunk, de elég egyenletes teljesítményt nyújtott. Sajnos Tyihon egy nagy dobással elé került."

Máté Gábor, aki a diszkoszvetés selejtezőjében éppen lemaradt a fináléról: "Az atlétikában három rossz eredmény van, a negyedik, a kilencedik és a 13. hely. Most két napon belül kettőt megkaptunk ezekből."

férfi kalapácsvetés, olimpiai bajnok:
Primoz Kozmus (Szlovénia) 82,02 m
2. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország) 81,61
3. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 81,51
4. PARS KRISZTIÁN (MAGYARORSZÁG) 80,96
5. Murofusi Kodzsi (Japán) 80,71
6. Olli-Pekka Karjalainen (Finnország) 79,59