Lekvár van a Boltban

Vágólapra másolva!
Wellesley Bolt, a 100 méteres férfi síkfutás olimpiai bajnokának, Usain Boltnak az édesapja állítja: fia a hazai lekvár miatt ilyen gyors.
Vágólapra másolva!

"Biztos vagyok benne, hogy a híres trelawny-i dzsem miatt van a dolog" - nyilatkozta a büszke apuka a szombati finálé után, amelyet a mindössze 21 éves Bolt elképesztő, 9.69 másodperces világcsúccsal nyert meg.

"Már két napja mondtam neki, hogy milyen ideges vagyok a verseny miatt, de ő csak annyit válaszolt: apu ne aggódj, megnyerem neked" - mondta az édesapa, aki otthon, Montego Bayben izgulta végig a rendkívül sima döntőt: "Hihetetlen volt, több mint száz szurkoló jött ide a házunkhoz zászlókkal és dobokkal. Elképesztő hangzavart csaptak, de mégis az a pillanat volt a legszebb, amikor rádöbbentem, hogy ennek a jamaicai fiatalembernek én vagyok az apja."

Bolt nővére, Sherine még a világcsúcsot is megjósolta: "Biztos voltam benne, hogy a bátyám fog nyerni. Tegnap este mondtam apunak, hogy 9.68-as világcsúcsot fog futni, ez nem sikerült neki, de nagyon boldog vagyok."

A 1,96 m magas Usain Bolt 1986. augusztus 21-én született Trelawny-ben. Első komoly sikerét 2002-ben érte el, amikor 15 évesen ezüstérmet nyert 200 méteren a Kingstonban rendezett junior világbajnokságon, ezzel minden idők legfiatalabb éremszerzője lett. Egy évvel később már aranyérmes volt, újabb egy év elteltével pedig az első junior korú sprinter lett, aki húsz másodpercen belül (19.93) futotta a 200-at. 2007-ben 200-on megdöntötte a jamaicai rekordot, amit idén tovább javított.

A klasszikus sprintszámban, százon csak ebben az évben kezdett el versenyezni, méghozzá váratlanul sikeresen: májusában 9.72 mp-re javította Asafa Powell világcsúcsát, most pedig arra készül, hogy a legendás Carl Lewis 1984-es duplázása után az első sprinter legyen, aki olimpián mindkét sprintszámban diadalmaskodik.

Miután a 200 az "erősebb" száma, könnyen elképzelhető, hogy a "Villám Bolt" becenévre hallgató klasszisnak sikerül is a bravúr. Koncentrál is a távra, ám nem a világrekord, hanem csakis a diadal érdekli.

A hosszabbik sprinttáv jelenlegi világcsúcsát az 1996-os olimpián állította fel az amerikai Michael Johnson, aki Atlantában szinte hihetetlen idővel, 19.32 mp-cel ért célba. Ez az eredmény azóta megdönthetetlennek tűnt, ám Bolt idei szenzációs formáját látva, sokan elképzelhetőnek tartják a javítást.

"Nem igazán mozgat most a 200-as rekord. A győzelem az, ami érdekel, a csúcsot még van elég időm megdönteni később" - hárította el a kérdéseket Bolt. Maga Johnson ugyanakkor egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek csúcsának átírását, sőt, már júniusban, Bolt futásait látva erről beszélt. "Kész vagyok búcsút inteni a világrekordnak. Amennyiben Usain így folytatja tovább, már nem sokáig lesz az enyém" - mondta a négyszeres olimpiai bajnok amerikai sztár.

A férfi 200 méter döntőjét szerdán rendezik Pekingben.