Vágólapra másolva!
Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint a magyar csapatban benne volt a tizenegy érem megszerzésének lehetősége a pekingi játékokon. A magyar küldöttség végül egy arany- és öt bronzérmet szerzett a kínai fővárosban.
Vágólapra másolva!

"Tizenegy érmet vártam és ez benne is volt a csapatban" - mondta a sportvezető.

"Voltak balszerencsés versenyzőink, akadt, aki viszont szerencséjének is köszönhette jobb eredményét, nincs értelme erről az oldalról értékelni a történteket. A szakmai szempontokat kell nagyon alaposan elemezni, ezt minden sportági szakszövetség, illetve az MPB is megteszi, és ez alapján lehet reális véleményt megfogalmazni a csapat szerepléséről. Azt látni kell, hogy a riválisaink négy éve folyamatosan készültek Pekingre, nálunk ehhez idén júniustól voltak adottak a feltételek. Kampányszerűen készültünk, komoly eredményekhez, ahhoz, hogy ne csak 33-an, hanem esetleg 50-en szerezzenek kvótát, folyamatosan szükség van azokra a körülményekre, amelyek nekünk két hónapig álltak rendelkezésünkre."

Gömöri hozzátette: egyértelműen kiemelkedett a csapatból Sors Tamás, aki úszásban egy arany- és két bronzérmet nyert, illetve Szekeres Pál, aki 43 évesen is bronzérmes lett a tőrözők között.

"Kis csalódások voltak, de olyan versenyzőnk nem akadt, akit el kellene marasztalnunk, mindenki igyekezett a legtöbbet kihozni magából."

Az MPB elnöke elmondta: a paralimpiai ciklus lejárt, a sportági szakszövetségeknek és az MPB-nek is értékelni kell az elmúlt négy évet, ezt követik a tisztújító közgyűlések.

"A sportági szövetségekben új elnökségek jöhetnek létre, amelyek feladata lesz a 2012-es londoni paralimpiára elkészíteni a szakmai programokat és olyan szakágvezetőket kell kinevezni, akik az elkövetkező négy évben felügyelik a munkát, és akiken 2012-ben számon lehet kérni az eredményeket."

A magyarok összesen egy arany- és öt bronzérmet nyertek, ezzel a 49. helyen végeztek az éremtáblázaton, összesen 76 ország versenyzői végeztek dobogós helyen. Az élen Kína zárt (88 arany, 68 ezüst, 52 bronz), megelőzve Nagy-Britanniát (42, 29, 31) és az Egyesült Államokat (36, 35, 28).

"A kínaiak fantasztikus házigazdák voltak, nagyon nehéz lesz ennél jobban szervezett, jobb hangulatú játékokat rendezni. Szinte minden verseny telt ház előtt zajlott, egyszerűen képtelenek voltak hibázni a rendezők" - zárta értékelését a vezető.