Peking ismét sportlázban - kezdődik a paralimpia

Vágólapra másolva!
Szeptember 6-án, szombaton kezdődnek a 13. paralimpiai játékok küzdelmei Pekingben. A szeptember 17-ig zajló sporteseményen Magyarországot 10 sportágban 33 versenyző képviseli, a cél tizenegy érem begyűjtése.
Vágólapra másolva!

A szeptember 6-án kezdődő pekingi paralimpián 148 ország több mint 4200 sportolója vesz részt, a versenyeken 2500 bíró működik közre, és több mint 4000 újságíró, illetve médiaszakember tudósít majd az eseményekről. A résztvevők eligazodásában 30 ezer önkéntes segít majd. Mindezt Tang Hsziao-csüan, a játékok szervezőbizottságának (BOCOG) az ügyvezető elnökhelyettese jelentette be.

A pekingi szervezők a paralimpia megrendezése miatt öt versenyhelyszínt alakítottak át és tettek akadálymentessé, méghozzá világszínvonalon. A sporteseményre 16 speciális buszjáratot és 400 járművet állítottak üzembe. A kínai főváros nyolc metróvonalának mind a 123 állomásán legalább egy olyan bejáratot alakítottak ki, ahol kerekesszékkel is lehet közlekedni.

A fogyatékkal élők számára 109 liftet helyeztek üzembe, és létrehozták Peking első akadálymentes kocsikkal működő taxihálózatát is. Még az olyan turisztikai látványosságok, mint a kínai Nagy Fal vagy a Tiltott Város meglátogatását is lehetővé tették a fogyatékkal élők számára.

A szervezőbizottság 22 kórházat és 16 hotelt biztosít a paralimpia résztvevőinek. Ezen kívül tájékoztató füzetekkel, vezeték nélküli fülhallgatókkal és videojelekkel felszerelt tolmácskészülékkel állnak a paralimpiára érkezők rendelkezésére.

A versenyzők kategorizálása

A paralimpiai versenyeken kizárólag szellemileg ép, testi fogyatékos sportolók vehetnek részt. Az esélyegyenlőség érdekében a résztvevőket egy nemzetközi szakértői bizottság a testi fogyatékosságtól függően kategóriákba sorolja. Minden sportág saját besorolási rendszerrel rendelkezik, ezeket a nemzetközi sportági szövetségek készítették el.

A fogyatékosság mértékét számmal és betűvel jelölik, de ugyanaz a betű és szám különböző sportágakban más fogyatékossági szintet jelent. A besorolást minden versenyző esetében az első külföldi viadal előtt egy független szakértőkből álló bizottság készíti el. Vannak versenyzők, akiknek az állapotában bekövetkezhet változás, őket gyakrabban ellenőrzik, és esetükben előfordulhat, hogy többször változik a kategória, amelyben versenyezhetnek.

Elsősorban Európa- és világbajnokság előtt kapnak kategóriákat a sportolók, mert sokan ezeken a viadalokon mutatkoznak be a nemzetközi porondon. Az sem ritka, hogy a vb-ken, Eb-ken a végeredményt a vesztesek megóvják és kérik a győztesek vagy érmesek besorolásának felülvizsgálatát. Főleg az újoncként kiemelkedő eredményt elérő sportolók számíthatnak arra, hogy az ellenfelek óvást nyújtanak be és kérik a megismételt ellenőrzést. Egy-egy sportoló kategóriai besorolásán csak az illetékes szakértői bizottság módosíthat.

Forrás: [origo]

A magyar úszócsapat

Paralimpián ilyen esetek nem szoktak előfordulni, mivel a játékokra az év közben rendezett Világkupa-versenyeken, illetve vb-ken és Eb-ken elért eredmények alapján elkészített világranglistás helyezésnek köszönhetően lehet kvótát szerezni. A Pekingbe eljutott versenyzőket már ellenőrizték, a riválisok is pontosan ismerik egymást.

Vannak sportágak, melyekben a besorolás egyszerűen nyomon követhető, teniszben például két kategória létezik: ülő (kerekesszékes) és álló. Erőemelésben nincsenek sérültségi kategóriák.

Ezzel szemben az úszóknál egy-egy versenyző esetében az úszásnemtől függően is változhat a besorolás, és előfordulhat, hogy valaki az egyik számban az enyhén, a másikban a súlyosabban sérültek között indulhat.

Augusztus 28. óta ég a paralimpiai láng

2008. augusztus 28-án, csütörtökön Ven Csia-pao kínai miniszterelnök jelenlétében gyújtották meg a Peking déli részén található Ég Templomában a paralimpiai lángot, s ezzel elindult a váltófutás, amely a 13. paralimpiai játékok szeptember 6-i megnyitójáig tart.

A ceremónián a lángot ugyanúgy homorú tükrök segítségével lobbantották fel, ahogyan márciusban a görögországi Olümpiában az ötkarikás játékokét. A lángot annak a Csin Csing kerekes székes vívónak adták át, aki arról vált híressé, hogy egy harcias Tibet-barát tüntetővel szemben tavassszal megvédte Párizsban az olimpiai fáklyát, amikor az ki akarta ragadni kezéből. A váltó következő tagja Liu Csi, a pekingi szervezőbizottság elnöke volt.

Forrás: MTI

A sportolói falu bejáratánál immáron a paralimpiai kabala üdvözli az érkezőket

A paralimpiai fáklyát összesen 850-en viszik, s Kína 11 tartományán keresztül szeptember 6-án érkezik meg a pekingi Madárfészek-stadionba, ahol a kandeláberben fellobbantják a lángot. Ezzel kezdődnek meg hivatalosan a 13. paralimpiai játékok.

A rajt előtti keddig csaknem 1,2 millió jegy - az összesnek mintegy háromnegyede - kelt el. Az értékesített tikettek közül 300 ezret ingyen osztottak szét többek között egyetemisták, illetve fogyatékkal élők között. Mindez azt jelenti, hogy az összes - 1,65 millió - belépő 72 százaléka gazdára talált már. A fennmaradt jegyeket kedden bocsátották áruba, de a Vizes Kockába szóló biléták már helyi idő szerint délre elkapkodták, a Madárfészekbe még utána is akadtak szabad belépők.