Kemény Dénes kapta a legmagasabb állami kitüntetést

Vágólapra másolva!
A pekingi olimpián eredményesen szerepelt magyar sportolókat, valamint a felkészítésükben segédkező edzőket, orvosokat, sportági és klubvezetőket tüntetett ki - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára - Sólyom László köztársasági elnök pénteken a Parlament Kupolatermében.
Vágólapra másolva!

Az államfő köszöntőjében kiemelte: annál nagyobb kitüntetés nincs, mint amikor valaki ott áll a dobogón a világ előtt. Ezért a teljesítményért a nemzet köszönete is jár, és ez a kitüntetés a nemzet nagyrabecsülését és köszönetét fejezi ki - fogalmazott Sólyom László, aki Gyurcsány Ferenc kormányfőnek és Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének társaságában adta át az elismeréseket. Az ünnepségen jelen volt Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A díjazottak hosszú sorát Kemény Dénes, a Pekingben megszakítás nélkül harmadszor ötkarikás aranyérmes férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nyitotta meg, aki a legmagasabb elismerésként a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Összesen 87-en részesültek kitüntetésben, közülük a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a pólósoktól a kínai fővárosban triplázó Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán, továbbá Angyal Zoltán, a kajak-kenusok és Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya, valamint Sári Nándor, a Kőbánya SC edzője kapta meg. Tisztikeresztet vehetett át többek között Cseh László, a háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó és a kenus Vajda Attila, a pekingi magyar különítmény első aranyérmese, s Lovagkeresztet a második helyen végzett birkózó, Fodor Zoltán, a szintén ezüstérmes Kozák Danuta és Szabó Gabriella kajakos és a harmadik helyezett Kozmann György kenus.

Pillanatképek a díjátadásról:


A ceremóniáról tizenhárman hiányoztak: a sportolók közül Mincza-Nébald Ildikó, a Pekingben bronzérmes párbajtőröző, Bódi Bernadett, Borbás Rita, Kovacsicz Mónika, Szűcs Gabriella kézilabdázók, Brávik Fruzsina, Kisteleki Dóra, Primász Ágnes vízilabdázók és Beé István kajakos, továbbá Mátéfalvi Csaba, a vízilabda-válogatott edzője, Tállay András, a Sportkórház sebésze és Németh Pál, a Dobó SE nyugalmazott mesteredzője maradt távol, míg Kásás Zoltán, a vízilabdacsapat edzője kitüntetését fia, a válogatott tagja, Tamás vette át.

Az elismerésben részesülők között volt Ambrus Gábor, a Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének vezetője, aki a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta.

Pars Krisztián 2012-ben meg akarja nyerni az olimpiát:


Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter - még a parlamenti ünnepség előtt - aranygyűrűt adott át azoknak a pekingi olimpián kiemelkedően szerepelt magyar sportolóknak, akik pályafutásuk elismeréseként már korábban magas állami kitüntetésben részesültek. A jogszabály szerint akik már vehettek át kitüntetést, ugyanolyat vagy annál alacsonyabb rangú díjat nem kaphatnak még egyszer.

Az Önkormányzati Minisztérium Márványaulájában, Elbert Gábor leköszönő sportszakállamtitkár jelenlétében összesen öten - Gyurta Dániel úszó, Pigniczki Krisztina kézilabdázó, Vereckei Ákos kajakos, Boczkó Gábor és Kulcsár Krisztián párbajtőrözők - vették át a Magyar Köztársaság címerével ékesített aranygyűrűt és az elismerő oklevelet Gyenesei Istvántól. Kammerer Zoltán kajakos, Pálinger Katalin kézilabdázó, Ujlaky Virginie tőröző, Kovács Iván és Imre Géza párbajtőrözők nem tudtak megjelenni, így ők egy későbbi időpontban vehetik át az elismerést.

A tárcavezető beszédében hangsúlyozta, hogy szoros összefüggés van az országok nemzetgazdasági potenciálja, népességszáma és az olimpiai eredmények között. Hozzátette: Pekingben az érmek kétharmadát nagyhatalmak szerezték meg, ezért a korábbiaknál is sokkal jobban meg kell becsülni minden pontszerző helyezést különösen akkor, ha olyan sportolókról van szó, akik korábbi olimpiákon a mostaninál is kiemelkedőbb teljesítményt nyújtottak.

A magyar sportolók a pekingi olimpián három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szereztek.