Phelps tarolt, Bolt berobbant, Keményék harmadszor

Vágólapra másolva!
A vasárnap véget ért pekingi olimpia legnagyobb sztárja kétségkívül az amerikai úszózseni, Michael Phelps volt, aki sporttörténelmi nyolc aranyéremmel zárta a harmadik ázsiai olimpia úszóversenyeit. Pusztán számszakilag maradt el tőle a Pekingbe világcsúcstartóként érkező, a köztudatba mégis az olimpián berobbanó jamaikai sprinter, Usain Bolt, aki mindhárom számában világcsúccsal győzött. Peking legnagyobb sztárjainak képzeletbeli dobogójára szerintünk a magyar férfivízilabda-válogatott léphetett fel, amely sporttörténelmi tettet végrehajtva zsinórban harmadszor lett olimpiai bajnok.
Vágólapra másolva!

Hősök
Amit már az olimpiára selejtező egyesült államokbeli úszóbajnokságon mutatott teljesítmény, valamint a nevezés listák alapján is sejteni lehetett, a pekingi olimpián maximálisan beigazolódott. Az amerikai úszózseni, Michael Phelps nyolc számban indult, hétben világcsúccsal, egyben olimpiai rekorddal nyert, ezzel pedig egyrészt átadta a múltnak Mark Spitz 1972-ben, Münchenben elért hétaranyas rekordját, másrészt összesen tizennégy olimpiai aranyérmével minden idők messze legeredményesebb olimpikonja lett.

185401outform.html400350

Az uszodán kívül az atlétikai stadionban lehettünk szemtanúi Phelpséhez hasonló teljesítménynek: a Madárfészekben a jamaikai sprinter, Usain Bolt produkált százszázalékos teljesítményt, háromból hármat nyerve, "természetesen" mindhármat világcsúccsal. Tekintve, hogy a nem igazán sprinteralkat (196 cm, 86 kg) vágtázó mindössze 22 éves, biztosak lehetünk benne, hogy ez még csak a kezdet.

185402outform.html400350

A magyar férfivízilabda-válogatott az 1997 óta íródó Kemény-érában mindent megnyert, ami a sportágban megnyerhető, de a 2004-es athéni olimpiai aranyat követően csak ezüstöket sikerült begyűjteni. Az alaposan elkényeztetett hazai pólófanok tehát alaposan ki voltak éhezve egy újabb sikerre, amely be is következett, hiszen Benedekék nagyszerű teljesítményt nyújtva igazolták, hogy ha a magyar kard nem is, de a póló méltó a nagy elődökhöz (sőt!).

185403outform.html400350

A lovasversenyek kapcsán most nem az eredményeket idézzük fel, hanem két olyan résztvevőről emlékezünk meg, akik már részvételükkel főhajtásra adtak okot. A japán díjlovagló, Hokecu Hirosi 44 év elteltével szereplhetett az aktuális olimpián, míg az ausztrál Laurie Lever hatvanévesen vallhata magát debütáló olimpikonnak.

185404outform.html400350

A magyar ökölvívó-válogatott nem alkotott maradandót Pekingben, azt viszont a pozitívumok közé jegyezhetjük fel, hogy a legtovább jutó, a negyeddöntőben búcsúzó Szellő Imrét hazaküldő ír Tony Jeffries szabaidejében rímeken töri a fejét. A költészet nem tekinthető elterjedt szabaidős tevékenységnek a bokszolók között, így nem tudtuk megtenni, hogy ne emlékezzünk meg a végül bronzérmet szerző verselő írről.

185405outform.html400350

A német Matthias Steiner aranyérmet szerzett a súlyemelők plusz 105 kilogrammos mezőnyében, amitől ugyan nem fordul ki sarkaiból a világ, azonban ha tudjuk, hogy Steiner honnan indult a pekingi dobogó tetejére, rögtön láthatjuk, hogy nem mindennapi sportemberrel van dolgunk. Az athéni olimpián még osztrákként versenyző súlyemelő 2007-ben elvesztette feleségét egy autóbalesetben, azonban nem roppant össze, hanem belevetette magát a felkészülésbe, az olimpiai dobogón pedig elhunyt párja képét szorongatva törölgette a könnyeit.

185406outform.html400350

Getty Images

Steiner a dobogó tetején

Rohullah Nikpai nevét valószínűleg még a legelvetültebb magyar sportrajongók sem ismerték, ez azonban a legkevésbé sem róható fel nekik. Az afgán tékvandós egy spanyol olimpiai bajnokot (is) eltakarított az útjából, ezzel a sokat szenvedett ország első olimpiai érmét szerezte. "Remélem sikerem a béke üzenete lesz, harminc évnyi háború után" - nyilatkozta Nikpai szerdai győzelme után.

185407outform.html400350