Vágólapra másolva!
Egy sor doppingszer tiltásának nincsen semmi értelme - mondta az [origo]-nak dr. Bakanek György, a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának tagja. Úgy gondolja, Helsinki óta nem volt tiszta olimpia, és most már kimondottan igazságtalan ragaszkodni az eredeti elvekhez, de a NOB vezetői félnek változtatni.
Vágólapra másolva!

A magyar doppingszakértőt annak kapcsán kérdeztük, hogy a Der Spiegel nagy port kavaró interjút közölt a sportvilág egyik legsikeresebb doppingkufárjával. Az FBI által nemrég lekapcsolt mexikói Angel Heredia a német hetilapban egyebek között azt állította, az élsport legmagasabb szintjén gyakorlatilag mindenki doppingol, az atlétika, a kerékpár, az úszás és a sífutás pedig egyenesen "menthetetlen".

Elmondása szerint akinek van rá elegendő pénze, annak a kémikusok olyan egyedi, személyre szabott doppingszereket képesek készíteni, amelyek kimutathatatlanok, mert az eredeti lánc végén megváltoztatnak néhány molekulát.

Nem meglepetés

"Számomra egyáltalán nem meglepetés, amit Heredia most kitálalt, az általa elmondottakat abszolút reálisnak érzem" - mondta kérdésünkre dr. Bakanek György. Annyiban pontosította az egykori diszkoszvető megfogalmazását, hogy szerinte nem minden élsportoló érintett, de bizonyos sportágak nagy versenyein lehetetlen bejutni a döntőbe dopping nélkül. Az Heredia által említettek mellett a súlyemelést sorolta még ide, ugyanakkor úgy vélekedett, a labdarúgás, az asztalitenisz, a torna, a tenisz és a vívás világára ez sokkal kevésbé jellemző.

A legjobbak ma már nem olyan szerekkel élnek, amelyek rajta vannak a doppinglistán. Az ellenőrök azért vannak lemaradva, mert sok esetben nem is tudják, mit keressenek, ezért soha nem érhetik utol a szereket megalkotó vegyészeket - jelentette ki a szakértő.

Egyetértett azzal, hogy a kimutathatatlan növekedési hormon, valamint az efedrin és a gyulladásgátló szteroidok tiltása teljesen fölösleges. Hozzátette, vigyázni kell, mit engedélyezünk, mert az egyes sportolók intelligenciája nagyon eltérő, sokan nehezen tudják felfogni, mi a különbség két tabletta és nyolc tabletta között.

A gazdagok járnak jól a jelenlegi rendszerrel

"Az általános tiltással alapvetően megint csak a szegényekkel szúrnak ki, ők lesznek esélytelenebbek. A verseny ugyanis elvileg tiszta, mert nem mutattak ki semmit, miközben a gazdag országok, amelyeknek van pénzük jól felszerelt labóratóriumra, tízesével nyerik az érmeket" - magyarázta dr. Bakanek György.

"Olyan ez, mint a cirkuszban az erőművész: érdekel engem, hogy mit szed? Magánügy. Szórakoztasson, az a dolga. A sportolók felnőtt emberek, akik maguk döntenek arról, hogy prostituáltak módjára áruba bocsátják-e a testüket, vagy sem. Farizeus duma, hogy teljesen tisztán kell versenyezni, mert az élsport már rég nem erről szól, az utolsó tiszta olimpia talán az 1952-es lehetett. Azóta a pénz átalakította a viszonyokat" - tette hozzá.

Úgy vélte, a helyzet még rosszabbodni is fog a jövőben: ma is van már példa arra, hogy vírusfragmentumokkal érnek el izomnövekedést, szinte mesterségesen építik fel emberek testét - és ez kimutahatatlan. Amíg ekkora pénz van a sportban, reménytelen a küzdelem, mert a sportolókat az egészségkárosodás, sőt a halál veszélye sem tántorítja el. Ahol az élsport kezdődik, ott véget ér az egészség - összegezte dr. Bakanek György.

A NOB-vezetők a posztjukat féltik

Kérdésünkre, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban van-e szándék a doppingszabályzat megreformálására, úgy felelt: a NOB vezetői defenzív politikát folytatnak, mert ha mindent tiltanak, ők védve vannak. "Mindenki két kézzel ragaszkodik a székéhez, senki sem vállal kockázatot. A legkönnyebb, legnépszerűbb ugyanis azt hangoztatni, hogy a dopping tilos, és kész."

Ami tény: a világszerte elvégzett összes vizsgálat mindössze 3 százaléka hoz pozitív eredményt, és még a doppingellenes világszervezet, a WADA is legalább ennek tízszeresére becsüli az erőt, állóképességet igénylő sportok "fertőzöttségét". Vagyis Heredia igazat mond, egész biztosan óriási a gyakorlatilag kimutathatatlan szerek aránya.