Vágólapra másolva!
Hétfőn, a borongós, szürke időben éppen, hogy csak látni lehetett az olimpiai játékok fő helyszínéül szolgáló Madárfészek néven ismerté vált Pekingi Nemzeti Stadiont, alig négy nappal az olimpiai játékok kezdete előtt. A sokakat aggasztó légszennyezettség továbbra sem javul a városban.
Vágólapra másolva!

A pekingi olimpia szervezőinek elmondása szerint az alacsony látástávolság a magas páratartalom következménye, amely egy természetes jelenség.

Úgy tűnik azonban, hogy a szervezők túl optimisták voltak, amikor azt ígérték, hogy az olimpiai játékok idején a sportolók és a nézők már jó minőségű levegőt szívhatnak.

Pekinget a világ légszennyezettségi fővárosaként tartják számon, a világ húsz legrosszabb levegőjű városa közül tizenhat Kínában van. Az országban 1998 óta saját mérőrendszert használnak a légszennyezettség mérésére, egy ötszáz fokozatú skálát, amelyen akkor tiszta a levegő, ha az érték száz alatt van. A világ más városaiban ez a szmog szint még jóval az egészségügyi határérték felett van.

A Pekingi Környezetvédelmi Hivatal adatai alapján hétfőn a levegő minősége már kifogástalan volt, igazi "kék ég" nap volt. A szmogos városban a légszennyezettséget Blue Sky, vagyis kék ég napokban mérik, ezeken a napokon az általuk felállított skála alapján, tiszta a levegő.

A BBC által végzett saját mérések eredménye azonban teljesen mást mutat. A legfőbb szennyező anyagnak, a szállópornak a koncentrációja közel hatszorosa volt a megengedett szintnek. Ez azért is komoly probléma, mert a szállópor belélegzése komoly egészségügyi problémákat okozhat. Amellett, hogy izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válhat ki, a tüdőben való felszívódása pedig gyulladásos folyamatokat is elindíthat, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Az asztmások, a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők szervezetének pedig komoly megterhelést jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet által a szállópor esetére meghatározott egészségügyi határérték 50 mikrogramm/köbméter. A BBC hétfőn Pekingben 292 mikrogramm/köbmétert mért.

A méréseket a napnak azon szakában végezték, amikor az olimpiai játékok zöme is zajlani fog.

Forrás: Getty Images

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kijelentette, hogy azokat a fizikailag is nagyon megterhelő versenyszámokat, amelyek egy óránál hosszabb ideig tartanak, magas légszennyezettség esetén elhalaszthatják. Bár az továbbra is kérdéses hogy mennyire kell a levegőnek rossznak lennie ahhoz, hogy elhalasszanak egy versenyszámot.

Peking az elmúlt hetek és hónapok alatt számos lépést tett, hogy javítsa a levegő minőségét. Elültettek egymillió fát a városban, közel húszezer új, környezetkímélő buszt vettek, épült kétszáz kilométer metró és egy évi 66 millió utas kiszolgálására alkalmas repülőtér. A városban élők csak minden másnap használhatják járműveiket, egyik nap a páros, másnap a páratlan rendszámú gépkocsik közlekedhetnek. Így most közel 1,5 millió autóval van kevesebb az utakon. Emellett számtalan gyárat leállítottak a főváros közelében, és felfüggesztették az olimpiát nem érintő építkezéseket, hogy mérsékeljék a porképződést.

Úgy tűnik, ezekkel az intézkedésekkel sem érték el a várt eredményt, néhány nappal az Olimpia kezdete előtt a levegő minősége még mindig katasztrofálisan rossz Pekingben.

ICI Interaktív Meteorológia