Beismerte a NOB, hogy Kína sosem ígért szabad internetet

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékese beismerte, hogy a jövő pénteken kezdődő olimpiának otthont adó Kína sosem ígért szabad internethasználatot az újságíróknak.
Vágólapra másolva!

"A szervezők mindvégig csak elegendő hozzáférést szavatoltak Pekingben" - jelentette ki Hein Verbruggen, a NOB koordinációs bizottságának elnöke, noha Jacques Rogge NOB-vezető korábban többször is azt hangoztatta, hogy a házigazdák cenzúramentes világhálót ígértek a médiának.

A szigor enyhítéseként Kína pénteken feloldotta több internetes honlap elérhetőségének tilalmát, de sok címet továbbra sem lehet lehívni az ötkarikás játékok médiaközpontjában. Újságírók azt tapasztalták, hogy hozzáférhetővé vált az Amnesty International emberjogi szervezet, valamint a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet honlapja, ugyanakkor továbbra sem lehet megtekinteni a BBC kínai nyelvű oldalának a disszidensekkel és a Tibet-pártiakkal foglalkozó portáljait.

A kérdéssel kapcsolatban Kevan Gosper, a NOB végrehajtó bizottságának tagja szombaton pekingi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke soha nem adta áldását arra, hogy a kínai hatóságok cenzúrázzák az internetet az olimpia idején.

Az ausztrál sportdiplomata, aki egyben a NOB sajtóbizottságának elnöke is, elmondta: személyes biztosítékot kapott Rogge-tól arra vonatkozóan, hogy nincsen semmilyen megállapodás a NOB és a kínai szervezők között az ellentmondásosnak ítélt portálok semlegesítéséről. Gosper egyben megismételte a testület álláspontját, mely szerint a médiának teljes hozzáférést kell biztosítani az internethez, hogy megfelelően tudósíthassak a játékokról.

Elmondta továbbá, hogy munkacsoportot hoztak létre a NOB és a kínai szervező bizottság illetékeseiből, hogy áttekintsék a megnyitandó portálok listáján. Gosper reményét fejezte ki, hogy sikerül megegyezésre jutni, ugyanakkor hozzátette: valószínűleg mindig is lesznek viták arról, hogy miként lehet egyeztetni egy ország jogi követelményeit a nemzetközi elvárásokkal.

A héten Pekingbe érkező külföldi újságírók kellemetlen meglepetésként tapasztalták, hogy ellentétben a NOB-nak korábban tett ígéretekkel, bizonyos, a kínai hatóságok által "érzékenynek" minősített internetes oldalak hozzáférhetetlenek még a legnagyobb sajtóközpontból is. Pekingi szervek előbb azt közölte, hogy nem másítják meg döntésüket, pénteken azonban részlegesen feloldották a cenzúrát.