Peking: szmog vagy köd, ez itt a kérdés

Vágólapra másolva!
Peking továbbra is jó levegőt ígér az olimpiára - közölte a kínai főváros környezetvédelmi hivatalának alelnöke azokra az aggodalmakra reagálva, amelyek a jelenlegi párás időt is a környezetszennyezés számlájára írják.
Vágólapra másolva!

"A kínai kormány megfelelő minőségű levegőt ígért az olimpia idejére, és ennek az ígéretnek eleget fogunk tenni" - mondta Tu Sao-csung a levegő minőségével kapcsolatban tartott hétvégi sajtókonferencián.

A kínai fővárosban 1998 óta kiemelt helyen kezelik a légszennyezést, amelyért elsősorban az autók és a városi építkezések felelősek. Az elmúlt tíz év során a légszennyezettség-index (Air Pollution Index, API) szerint még elfogadható levegőjű - a kínai szabványok szerint a 0-500-as skálán a 100-as érték alatti - napok száma 100-ról 246 napra emelkedett - hangsúlyozta a környezetvédelmi hivatal alelnöke. Hozzátette, hogy az olyan főbb szennyezőanyagok, mint a kéndioxid, szénmonoxid, széndioxid, a kínai szabvány szerinti határértékeken belül vannak.

Pekingben intézkedések sorozatát vezették be a levegő megtisztítására. A külvárosokban több száz rendkívül szennyező üzemet átmenetileg vagy véglegesen bezártak. Kína egyik legnagyobb acélgyárát és számos kokszolót is kiköltöztettek a városból, az építkezéseken pedig az olimpia idejére felfüggesztik a munkát.

"A mérőállomások eredményei azt mutatják, hogy a szigorú környezetvédelmi intézkedések bevezetése óta július 1. és 25. között a levegő minősége 22 napon az API szerinti 100-as határérték alatt volt" - hangsúlyozta Tu Sao-csung. Ennek ellenére péntek óta szürke ködfátyol lepi be Pekinget.

"A jó levegő nem szükségképpen jelent kék eget" - magyarázta Tu, hozzátéve, hogy a levegő minőségét tudományos módszerekkel, nem pedig ránézésre kell megítélni.

Peking éghajlata szubtrópusi monszun, amelyet jelentős mértékben befolyásolnak a szárazföldi hatások. A ködös idő valójában az esős időjárásnak tudható be, amelytől a levegő páratartalma 70-80 százalékos, estére pedig a 90 százalékot is eléri.

A külföldi újságírók közül azonban sokan továbbra is aggodalmukat fejezik ki a pekingi levegő minőségével kapcsolatban. A Los Angeles Times riportere például a kínai főváros levegőjét barnának és szürkének mondta, állítása szerint csak néhány percet töltött a szabadban, s ettől "fájni kezdett a tüdeje". Az MTI hosszabb ideje Pekingben tartózkodó tudósítója nem tapasztalt hasonlót.

A kínai főváros levegőjének javulását a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztségviselője is megerősítette. "Nagyon meglepődtem, mert gondoltam, hogy más lesz, de ez még annál is jobb, mint amit vártam" - mondta a hét közepén Gilbert Felli, a NOB vezérigazgatója. "Nem érzi rosszul magát az ember. Jónak tűnik a levegő, és én bizakodó vagyok" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Szmog vagy köd?

Friss hír, hogy a kínai hatóságok minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket helyeztek kilátásba az olimpiának otthont adó Peking légszennyezettségének csökkentése érdekében.

Ha a levegő minősége nem javul az elvárt mértékben, akkor két nappal az augusztus 8-ai nyitóünnepség előtt a magántulajdonban lévő autók 90 százalékát kitiltják az utakról.

A szervezők július 20-án a felére redukálták a fővárosban furikázó, mintegy 3,3 millió gépkocsi számát, ám az eredmények egyelőre elmaradnak a várakozásoktól.

Mindeközben aggodalmának adott hangot a pekingi viszonyokkal kapcsolatban a Greenpeace környezetvédő szervezet.

"A levegő tisztasága nincs azon a szinten, amelyet a világ elvár. Miközben egy atlétának tízszer annyi oxigénre van szüksége, mint egy átlagembernek, az itteni hatóságok még az ózonértékeket sem teszik közzé. Júliusban mindössze kétszer hozták nyilvánosságra az általános mérési eredményeket" - jelentette ki Lo Szö-ping, a Greenpeace kínai kampányfőnöke.