Botránymentesen ért véget az olimpiai láng tibeti váltófutása

Vágólapra másolva!
Fokozott biztonsági intézkedések mellett, feltehetően incidensek nélkül tartották meg szombaton az olimpiai láng váltófutását Tibet fővárosában, Lhászában.
Vágólapra másolva!

A láng meghívóval rendelkező és gondosan megválogatott nézők előtt közép-európai idő szerint röviddel hajnali 3 óra után indult Norbulingka, a dalai láma egykori nyári rezidenciája elől, és nem egészen két óra múlva a Potala palotához, a dalai láma egy másik rezidenciájához érkezett. Egy, a helyszínről tudósító újságíró nem tapasztalt incidenseket.

A lánggal elsőként a 75 éves Gonpo, ismert tibeti hegymászó futott, majd Li Szuzsinak, a lhászai katonai kórház igazgatójának adta át a fáklyát, a sort Kajdan Zsuoma tibeti énekes zárta.

Három hónappal a márciusi zavargások után a Lhásza, ahol azóta is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, továbbra is zárva van a külföldi turisták előtt.

Május elején az olimpiai lángot már felvitték a Mount Everestre (Csomolungma) a tibeti oldalon.

Az eredetileg három naposra tervezett tibeti váltó volt a láng kínai útvonala legkényesebbnek tekintett szakasza. A kormány által szervezett utazás keretében külföldi újságírók egy csoportja részt vehetett az eseményen.