Vágólapra másolva!
Jövőre megváltoznak a birkózás szabályai, legalábbis kötöttfogásban. A Nemzetközi Birkózószövetség (FILA) szabályelemző bizottsága a hét végén Budapesten döntött a módosítás javaslatairól, s eszerint a 2009-es vb-n a versenyzők kétszer két, döntetlen esetén háromszor két percet birkóznak, de térdelő helyzet nélkül, vagy pedig - sajátos időelosztásban - egyszer öt percig tart majd egy mérkőzés.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Birkózószövetség nem kívánja átfogó reformmal átalakítani a sportág verseny- és szabályrendszerét, de a meglévőn mindenképpen afféle "finomhangolást" tervez. A három fogásnem közül azonban csak a kötöttfogásban.

Ma egy kötöttfogású menet egy perc álló és kétszer fél perc térdelő helyzetű küzdelemből áll. Az első perc azonban általában eseménytelenül zajlik, mert egy percet még egy gyengébb ellenfél is képes kivédekezni, míg az azonos képességűek a rövid idő alatt inkább nem kockáztatnak.

A szabályelemző bizottság rengeteg javaslatot kapott, és úgy tűnt, hogy a munkáját kénytelen lesz Isztambulban folytatni. Vasárnap délután azonban a korábbi világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes kazah Daulet Turlihanov, a bizottság elnöke a Nemzeti Sportcsarnokban a magyar juniorválogatott tagjainak közreműködésével megtartott gyakorlati bemutatót követően fontos bejelentést tett:

"Két változatot terjesztünk a FILA elnöksége elé. A kötöttfogásban a mérkőzések kétszer két, döntetlen esetén háromszor két percig tartanának, de a jelenlegitől eltérő formában; vagy pedig bevezetjük az egyszer öt percet. Az első változatban a kétperces menetidő állásból való birkózással telik, és ha 0:0-ra végződik, egyszer félperces térdelő helyzet után születik meg a döntés, hogy ki nyert. Az elképzelés szerint már az első menet elején kisorsolják, hogy adott esetben ki lesz a kedvezményezett; és ha a második is pont nélkül fejeződik be, akkor az ellenfélre száll át a jog. A másik változatban ötpercesek lennének a mérkőzések: ebben két perc küzdelem szerepel állásból, kétszer fél perc térdelő, majd folyamatosan újabb két perc állásból."

A javaslatokat a FILA elnöksége mérlegeli, majd a nagyobb támogatottságot élvező változatot terjeszti a pekingi közgyűlés elé. S ez a 2009-es vb-n már érvénybe is lép. Az elemzők szerint a magyar kötöttfogás számára az egyszer öt perc lenne a kedvezőbb, hiszen döntő szerep jutna versenyzőink legendásan kiváló állóképességének.