1967: Muhammad Ali megtagadta a sorozást

Vágólapra másolva!
Napra pontosan 41 éve, 1967. április 28-án tagadta meg a katonai szolgálatot Muhammad Ali (Cassius Clay) amerikai ökölvívó, így az 1960-as olimpia félnehézsúlyú bajnokát ötévi börtönre, illetve 10 ezer dollár pénzbírságra ítélték, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől.
Vágólapra másolva!

Cassius Marcellus Clay néven született 1942-ben a Kentucky állambeli Louisville-ben, nevét az ókori római politikusról kapta, aki ellenezte a rabszolgaságot. Sanyarú körülmények között nevelkedett, címfestő apja és háztartási alkalmazott anyja nehezen boldogult az amerikai Délen.

Amikor a rendkívül atlétikus testfelépítésű srácnak tizenkét évesen ellopták a biciklijét, egy rendőr tanácsára lement a bokszterembe, hogy meg tudja védeni magát. Az ökölvívás annyira magával ragadta, hogy tizenhat évesen otthagyta az iskolát (ahol amúgy is a legrosszabb tanulók között volt).

Az élet őt igazolta: sorra nyerte az amatőr mérkőzéseket, majd az 1960-as római olimpián félnehézsúlyban már az ő nyakába akasztották az aranyérmet. Szülővárosába hazatérve azonban azt kellett tapasztalnia, hogy a faji megkülönböztetés miatt alig vesznek tudomást olimpiai címéről, így felháborodásában - legalábbis a legendák szerint - az Ohio folyóba dobta aranyérmét.

Miután amatőr szinten nem volt már mit elérnie, profinak állt. Első világbajnoki címmérkőzését 1964-ben Sonny Liston ellen vívta. A friss világbajnok nem sokkal ezt követően bejelentette, hogy csatlakozott ahhoz a Nation of Islam nevű radikális afroamerikai szektához, amelynek vezetői Elijah Muhammad és a híres polgárjogi harcos, Malcolm X voltak. A muzulmánná lett Clay nevét is megváltoztatta, előbb a Cassius X, majd a Muhammad Ali nevet vette fel.

A hatvanas években sorra védte meg világbajnoki címét és politikai téren is egyre aktívabbá vált. 1967. április 28-án megkapta a behívót, Vietnamban kellett volna harcolnia. Ali vallási okokra hivatkozva megtagadta a katonai szolgálatot, amiért ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték.


Órákkal később a New York-i Bizottság bevonta bokszengedélyét, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől. Ali fellebbezett, ezt követően még három évet kellett várnia, de végül a Legfelsőbb Bíróság neki adott igazat. 1967. március 22-től 1970. október 26-ig volt inaktív, sokak szerint ezek lehettek volna bokszkarrierének csúcsévei.

Hét év múlva George Foreman ellen nyert és lett ismét világbajnok. 1978-ban kikapott Leon Spinkstől, de még ebben az évben visszavágott legyőzőjének, majd 1979-ben bejelentette visszavonulását.

Forrás: Getty Images

A legendás sportolónál, aki megszámlálhatatlan kitüntetés és cím birtokosa, 1982-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak. 1996-ban, az atlantai olimpián ő gyújtotta meg a lángot, 1999-ben pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójává választotta a sajnos egyre rosszabb egészségi állapotban lévő Alit, akinek kilenc gyermeke közül egyik lánya, Laila szintén sikeres profi bokszoló.

Április 28-én történt még
1993. április 28-án a gaboni Libreville-ben lezuhant a zambiai labdarúgó-válogatottat szállító repülőgép, a rajta tartózkodó 30 ember az életét vesztette.

Születésnapok:
1960:
Walter Zenga, olasz labdarúgókapus, edző
1970: Nicklas Lidström, a Detroit Red Wings svéd jégkorongozója
1970: Richard Fromberg, ausztrál teniszező
1970: Diego Simeone, argentin labdarúgó