Bedák Pál egy meccsre Pekingtől

Vágólapra másolva!
A 48 kg-ban szereplő Bedák Pál remekül mutatkozott be az athéni olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán, melynek szerdai negyeddöntőjében döntő fölénnyel verte a fehérorosz Anton Bekist, így csupán egy mérkőzés választja el a pekingi szerepléstől. Az 57 kg-ban szereplő Mihány János nem jutott tovább, miután kikapott az olasz Alessio di Savinótól.
Vágólapra másolva!

A szervezés komoly hiányosságai a szerdai program elejére is rányomták bélyegüket, aminek többek között a 2005-ös világbajnokság magyar ezüstérmese látta kárát, a pontozógép hibája miatt ugyanis negyedórát váratták a ring mellett őt és fehérorosz riválisát, így jobb híján Szántó Imre kesztyűzött kispesti tanítványával.

A kényszerszünet ugyanakkor nem látszott meg Bedákon, aki az első pillanattól kézben tartotta a meccset, elhajlás után balhoroggal akkor találta el Bekist, amikor akarta, így az első menet végén már 9-1-re vezetett. A folytatásban még nagyobb volt a különbség a két öklöző között, a magyar jobbal, ballal eredményesen ütött, ennek nyomán pedig a negyedik perc végére 19-2-re módosult az állás.

Bedáknak még három pont kellett a döntő fölényhez, s a harmadik periódus 52. másodpercére össze is gyűjtötte a meccs végét jelentő 20 pontos különbséget (23-3), méghozzá stílusosan, ugyanis jobb horga után számolni kellett a fehéroroszra, aki így nyolc másodperccel tovább állhatott a ringben.

"Kicsit ideges voltam a meccsen, de azért nem volt probléma, nem ment rosszul a boksz. Az elődöntőre már nyugodtabban megyek fel" - nyilatkozta a Pimpa becenévre hallgató öklöző. A magyar öklöző pénteken a török Pehlivan Ferhattal mérkőzik az elődöntőben, ami egyben az olimpiai szereplésről is dönt.

Mihály János kikapott az olasz Alessio di Savinótól a negyeddöntőben, s ezzel kiesett. A mindössze 18 éves magyar számára nem kezdődött jól a találkozó, hiába próbált irányítani a sokat és jól mozgó riválisa ellen, eltalálnia nem sikerült, Savino pedig többször jól előzte őt meg (1-4).

A második menetben is Mihály ment előre, de beugrásai után ezúttal sem találta igazán ellenfelét, igaz, az ekkor kapott kettőnél több pontot érdemelt volna, de nem tudott mit kezdeni riválisával (3-11).

A harmadik menettől - amikor a reklamálásért elküldött Balzsay Károly szövetségi kapitány már nem volt a teremben - sem változott igazán a helyzet, a tehetséges magyar mindent kiadott magából, ám ez most kevés volt és 19-7-re kikapott.

Darmos József kikapott a 91 kg-osok negyeddöntőjében és kiesett . A Vasas nehézsúlyúja szép balhoroggal vezette fel a román Petrisor Gananau elleni mérkőzését, az első menet azonban kiegyenlített küzdelmet hozott, az ütések ritkán találtak mindkét oldalon, így 3-3-as eredménynél mentek a szünetre a felek.

A második két perc elején a román öklöző meglepte ellenfelét és 7-4-re elment, a szakasz hajrájában azonban Darmos kerekedett felül, néhány keményebb jobb horga után Gananau úgy tűnt megrogyott, a félidőben azonban 7-6-ra így is vezetett.

A hátrány elhanyagolható volt és a jó hajrá után a még jobb folytatásra számított mindenki, ám a magyar nem érezte a ritmust a harmadik periódusban, rendszeresen ütőtávon belülről próbálkozott, rendszerint csak egyet, egyet ütött, ráadásul a menet második felében belelépett néhány komoly Gananau-pofonba, s egy ízben számoltak is rá.

A zárószakaszban Darmos aztán ment előre kitartóan, ám továbbra is nagyon ritkán talált és felesleges birkózásokba is belebonyolódott, így 17-12-re kikapott.

A plusz 91 kg-ban szereplő Kurtucz Csaba is befejezte szereplését. A magyarok szupernehézsúlyú versenyzője és ellenfele az izraeli Juszef Abed Elgani is óvatosan kezdte a nap utolsó negyeddöntőjét. Hosszú másodpercekig csak méregették a távolságot és egymást, de az első értékelhető ütés a magyaré volt. A periódus további részében is inkább a kivárás jellemezte a bokszolókat, s tíz másodperccel a vége előtt 2-1-re vezetett Kurtucz.

Ekkor egy látszólag ártalmatlan szituációban az izraeli lendült előre, a nyíregyházi öklöző pedig szerencsétlenül hátrált, a térde kifordult és padlóra került, a mérkőzésvezető pedig kiszámolta őt. Kurtucz ezt követően fájdalmas arccal ugrált a sarokba, ahol hosszú percekig ápolták, majd Balzsay Károly szövetségi kapitány és edzője, Maczik Pál segítették be az öltözőbe.

A szerdai napon így egy győzelemmel és három vereséggel zárt a magyar válogatott, amelyből a pénteki elődöntőkben csak Bedák Pál (48 kg) lesz érdekelt.