Tibet miatt aggódik a NOB elnöke

Vágólapra másolva!
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hétfőn Pekingben közölte: aggasztja a tibeti helyzet, és más, a pekingi olimpiával kapcsolatos nemzetközi kérdések.
Vágólapra másolva!

Kínát az augusztusi olimpiai játékok előtt számos bírálat érte a tibeti elégedetlenség leverése miatt. Vasárnap Londonban tiltakozók zavarták meg az olimpiai láng útját, akik megpróbálták megkaparintani és kioltani a fáklyát.

"Nagyon aggódok a nemzetközi helyzet és a tibeti események miatt" - mondta a NOB elnöke hétfőn Pekingben, ahová azért utazott, hogy a nemzeti olimpiai bizottságok illetékeseivel találkozzék.

A láng közben vasárnap este Londonból Párizsba érkezett. A fáklya kedden hagyta el Pekinget, hogy öt kontinens 19 országának 19 városát érintve a nyári játékok előtt térjen vissza Kínába.

Az olimpiai lángot a Charles de Gaulle-Roissy repülőtéren Kung Csüan kínai nagykövet, Guy Drut egykori olimpiai bajnok atléta és a repülőterekért felelős alprefektus fogadta.

Az olimpiai láng hétfőn Párizsban fejezi be európai körútját - a bejelentett Tibet-párti tüntetésekre való tekintettel erős rendőri készültség mellett.