Japánt leiskolázva mehet Pekingbe kézicsapatunk

Vágólapra másolva!
14. egymás elleni mérkőzésén 14. győzelmét aratta a magyar nőikézilabda-válogatott Japán ellen. A bukaresti olimpiai selejtezőn aratott 39-29-es siker azt jelentette, ebből a csoportból Románia mellett Magyarország váltotta meg pekingi repülőjegyét.
Vágólapra másolva!

Eredmény, női olimpiai selejtező, 2. csoport, 3. forduló:
Magyarország - Japán 39-29 (20-14)
Bukarest, 500 néző
v.: Visekruna, Stanojevic (szerb)
gól: Vérten 9, Tóth T. 9/1, Ferling 6, Görbicz 5/1, Szamoránsky 3, Szűcs 3, Lovász 2, Szucsánszki 2/1, illetve Fudzsi 10, Komacu 5, Arihama 4, Hiraj 4/4, Szakamoto 4, Omae 1, Nagano 1
hetes: 3/3, illetve 5/4
kiállítás: 4, illetve 4 perc

Japán együttese utoljára az 1976-os montreali olimpián vett részt (akkor a Török Bódog vezette magyar együttes 25-18-ra győzött ellene), nem véletlen, hogy a hazai sajtó nagy fegyvertényként értékelte volna az ötkarikás részvételt.

Magyar részről Hajdu János azt mondta, egy dolog nem változott az átszervezett olimpiai selejtezőn: Japánt így is, úgy is kell győzni.

A mérkőzés Tóth Tímea és Feling góliaval kezdődött, erre Szakamoto beállóspozícióból válaszolt, Fudszi pedig átlövésből egyenlített (2-2). A magyar válogatott támadásban új felállást próbált ki, Tóth és Görbicz mellett nem Hornyák, hanem Ferling kapott lehetőséget. Gyors csapat ellen gyors embert bevetni nagy kihívás, de Ferling kiválóan élt a lehetőséggel.

Meglepő volt, hogy kétszer egymás után saját fegyverével, a lerohanással leptük meg az ázsiaiakat, Vérten kiválóan kamatoztatta sebességét (4-2).

A 7. percre 6-6-ra alakult az állás, Fudzsi átlövései ellen nem találtuk meg az ellenszert, ütközés és blokk hiányában Pálinger is tehetlennek bizonyult. A másik oldalon azonban Ferling brillírozott, tíz perc alatt már negyedik találatát lőtte Hida kapujába (8-7).

Hol van már az az idő, amikor egy kisebb ázsiai csapatot könnyedén vertünk? A japánokon meglátszott a holland Bert Bouwer munkája, szellemes támadójátékot mutatott be az ellenfél, csapatunk szerencsére azt is elviselte, hogy Görbicz kicsit halványabban kezdett (11-9).


Az öröm szavai a lefújást követően

Remekelt viszont Ferling, aki Németh András kapitánykodása idején részfeladatokat látott csak el, ezúttal viszont támadásban kifogástalan teljesítményt nyújtott (12-9).

13-10-nél Fudzsi kiállítása miatt emberelőnybe került csapatunk, ám gólt csak teljes létszámnál sikerült szerezünk Szűcs, majd Görbicz révén. 15-10-nél Bouwer kért időt, de hiába, a lendületbe jövő magyar csapat előbb Görbicz, majd Vérten révén futotta le a védekezőket (17-10).

Japán megnyitotta védekezését, két gyors góllal válaszoltak is, 17-12-nél, négy perccel a félidő vége előtt Hajdu János is egyperces tanácskozásra hívta tanítványait.

Az utolsó két percben sikerült tartani az előnyt, Szamoránsky - aki a románoknak egy gólt sem lőtt - végre betalált, Tóth lövőhelyzetbe kerülve életveszélyes volt, a félidő végül 20-14-es magyar előnnyel zárult.


Hajdu kapitány hihetetlenül boldog

A második játékrész elején Szamoránsky leindításból adta meg az alaphangot, válaszul Fudzsi hatodszor szaggatta meg a magyar hálót, majd Komacu kígyózott végig a pályán (21-16). Csapatunkat Kovacsicz kiállítása sem zavarta meg, Vérten hátrányban lőtt kettőt, majd akcióból még egyet (25-18).

Már a nyitott védekezés sem segített az ázsiaiakon, olyannyira nem, hogy egy újabb Kovacsicz-büntetést is 2-0-ra nyertünk. A 42. percben Bert Bouwer időkérés során próbált még agresszívabb védekezést kérni tanítványaitól, ám a japán csapat erővel sem bírta a strapát. Az átlövésekhez már nem tudtak olyan magasra emelkedni, Szűcs és Tóth egyre többet blokkolt, a támadásszövésbe sok hiba csúszott, Vérten pedig egyre gyakrabban került a védelem mögé (32-20).

Az utolsó tíz percnek tízgólos előnnyel, 32-22-ről vághattunk neki, Pálinger kivédte Fudzsi hetesét, ám a különbség nem csökkent, ugyanis a bekapott gólokra Lovász és Szucsánszki révén jöttek a válaszok.

Forrás: MTI

A hajrára minden mezőnyjátékos lehetőséget kapott, beállós posztra Borbás, balszélre Juhász állt be, utóbbi egy percet sem töltött a pályán, máris megkapta kétperces büntetését. Hátrányban viszont ment, Görbicz balszélről már 37. találatunkat lőtte, Szűcs pedig kis súlypontemelkedéssel is átlőtte a falat (38-28).

A végeredmény 39-29 lett, a bukaresti csoportból Románia mellett Magyarország váltotta meg pekingi repülőjegyét.

A magyar együttes ezzel teljesítette a célkitűzést, és sorozatban negyedik alkalommal vesz részt az ötkarikás játékokon. Ez lesz a hatodik olimpiája a válogatottnak (1976, Montreal, 3. hely - 1980, Moszkva, 4. hely - 1996, Atlanta, 3. hely - 2000, Sydney, 2. hely - 2004, Athén, 5. hely).

A bukaresti második helyet a nemzetközi szövetség (IHF) 10 ezer dollárral jutalmazza, a kvartett élén végző románok 20 ezer dollárt kapnak.

A csoport másik mérkőzésén:
Románia - Lengyelország 27-26 (16-13)

Az olimpiai selejtezőtorna végeredménye:
1. (és pekingi kvótát szerzett) Románia 6 pont
2. (és pekingi kvótát szerzett) MAGYARORSZÁG 4
3. Japán 2
4. Lengyelország 0